Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

0

Πληρώνουμε για ασήμαντες παροχές
Είναι κάτι παραπάνω από απαράδεκτο. Δουλεύουμε ως Έλληνες εργαζόμενοι 178 ημέρες το χρόνο για να πληρώσουμε φόρους διάφορους και εισφορές!
Το ρήμα «πληρώνω» το βιώνει ο νεοέλληνας στο πετσί του σε όλους τους χρόνους, χρόνια τώρα. Κι ενώ οι άλλοι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι πληρώνουν στην εφορία, όμως αυτοί έχουν αντίστοιχες παροχές και υπηρεσίες που δεν συγκρίνονται μ’αυτές της χώρας μας.
Και το πιο τραγικό απ’όλα. Ενώ ο Έλληνας ασφαλισμένος πληρώνει για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, ελάχιστες φορές κάνει χρήση αυτών των παροχών του δημοσίου, προτιμώντας τον ιδιώτη γιατρό γιατί θα τελειώσει τη θεραπεία του γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία.
Άρα, πληρώνουμε όλοι τις μισές ημέρες στην εφορία για να λάβουμε ασήμαντες παροχές.
Γ.Δ.


Αρνητικό καλοκαίρι
Δεν ήταν ένα καλό καλοκαίρι το φετινό. Ελπίζαμε πως ο κορωνοϊός θα μειωθεί και πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την πιο χαλαρή λειτουργία μας.
Τελικά διαψεύστηκαν οι επιστήμονες, ο κόσμος χαλάρωσε βγαίνοντας έξω, λειτούργησε απείθαρχα χωρίς τη λήψη προστατευτικών μέτρων, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τα κρούσματα.
Αυτό σαν γεγονός επέδρασε αρνητικά στον τουρισμό που πληγώθηκε σοβαρά. Ενώ διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού, η διαπίστωση αλλά και τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι αρνητικά για το καλοκαίρι του 2020.
Κάποιοι, αρκετοί, συνεχίζουν τα μπάνια τους στις θάλασσες του νομού αλλά και του Φαναρίου όπως και της Καβάλας.
Γ.Δ.


Για τα Αιολικά πάρκα
Όσοι διαμένουν σε κοινότητες ή δήμους που έχουν εντός των διοικητικών τους ορίων αιολικά πάρκα, δικαιούνται οικονομικής ενίσχυσης.
Ήδη, στους κατοίκους οικισμών της Ροδόπης θα επιμεριστούν 1,7 εκ. ευρώ για την περίοδο 2015-2019. Το ποσό που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο συμψηφίζεται με τις χρεώσεις που περιλαμβάνονται στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την ευκαιρία λοιπόν να πούμε πως το αιολικό πάρκο που λειτουργεί πάνω από τα Κιμμέρια, σύντομα θ’αποδώσει το αναλογούν ποσό στην κοινότητα.
Γ.Δ.


Νέο αφεντικό
Είναι γεγονός. Ο ομογενής Μπιλ Πάπας (Βασίλειος Παπαδημητρίου) κατέθεσε φάκελο για την αγορά της ΠΑΕ Ξάνθη.  Έτσι, όταν ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, το νέο αφεντικό της ποδοσφαιρικής ομάδας θα είναι Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας, με επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες, γνώστης και φίλος του ποδοσφαίρου.
Η εταιρία που θα εξαγοράσει την Ξάνθη έχει αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη και ο άνθρωπός του στην Ελλάδα είναι ο Τάσος Γιαμουρίδης, κατασκευαστής μηχανημάτων επεξεργασίας σκουπιδιών στην Σίνδο.
Γ.Δ.


Εφιαλτικές προβλέψεις
Εφιαλτικός φαντάζει ο χειμώνας που έρχεται αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της έρευνας του ΑΠΘ σύμφωνα με την οποία αν συνεχίσουμε έτσι θα φτάσουμε τον Δεκέμβριο με 2.000 κρούσματα καθημερινά και πολλούς θανάτους! Είναι μια εφιαλτική πρόβλεψη που χτυπά το καμπανάκι για επιπλέον μέτρα. Την Τετάρτη είχαμε νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 293 κρούσματα! Κι ακόμη δεν γύρισαν όλοι οι εκδρομείς του Αυγούστου και φυσικά δεν άνοιξαν τα σχολεία.  Εφιαλτικός φαντάζει ο χειμώνας και για τους επαγγελματίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς παρά τα μέτρα ανακούφισης στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό χωρίς τζίρους! Το μόνο θετικό μέσα σ’ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση είναι ότι θα υπάρχει εμβόλιο τον Δεκέμβριο. Ήδη χθες ανακοινώθηκε ότι η Κομισιόν έχει υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις με τις εταιρείες που το παρασκευάζουν για να προμηθεύουν τα κράτη μέλη το εμβόλιο.
Μ.Ξ.


Μια επιστολή
Έχασε την ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει πόντους στο πολιτικό παιγνίδι μην ψηφίζοντας στη βουλή τη συμφωνία με την Αίγυπτο.
Χρησιμοποίησε αστείες δικαιολογίες, φθάνοντας ως την ακροδεξιά. Όμως, πόσο νομιμοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει και πάλι για την επάρατη ακροδεξιά; Διαβάστε σχετική επιστολή που ήρθε στην Εφημερίδα μας.
«Ομολογώ ότι εκπλήσσομαι για τη συχνή αναφορά στην ακροδεξιά. Ρωτώ: Επί τέσσερα χρόνια δεν κυβερνούσε με τον ακροδεξιό Καμμένο, στου οποίου μάλιστα τα ορφανά άνοιξε διάπλατη τη φιλόξενη αγκαλιά του; Αντί λοιπόν, εκεί στην Κουμουνδούρου να πιπιλάνε κάθε μέρα το όνομα του Σαλβίνι, του οποίου το κόμμα στο κάτω-κάτω δεν μετέχει πια καν στην κυβέρνηση, ας ρίξουν μια ματιά στην πίσω αυλή τους. Εκεί θα συναντήσουν όχι μόνο τα εξαπτέρυγα του Άκη, του Μάκη και του Γιωργάκη, όχι μόνο το γιο του Κόκκαλη, τον προγλωσσικό Γεωργούλη και άλλα τέτοια κελεπούρια, αλλά και επιφανή στελέχη των ΑΝΕΛ, όπως τον «καθηγητή» Ζουράρι, τον εθνικό περιηγητή Τέρενς Κουΐκ και την κυρία Κουντουρά.
Α.Π.


Η εξάρτηση από τον τουρισμό
Η μονοκαλλιέργεια ενός προϊόντος ή μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, π.χ. τουρισμός, περιλαμβάνει κινδύνους.
Η περιοχή μας το έζησε έντονα και τραγικά με την μονοκαλλιέργεια του καπνού μπασμά. Όταν εμφανίστηκαν άλλες ποικιλίες όπως τα Βιρτζίνια, ο καπνός μας κατέρρευσε  κυριολεκτικά. Χάθηκαν περιουσίες, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν.
Αναλογικά σε μικρότερη κλίμακα, το ίδιο έπαθαν όλοι όσοι ζούσαν μόνον από τον τουρισμό. Ο τουρισμός φέτος κατέρρευσε και οι επιπτώσεις ήταν τραγικές. Ανεργία, μειωμένα έσοδα, απώλειες που είχαν αντίκτυπο στο ισοζύγιο των κρατικών εσόδων.
Πουλούσαν μόνον τουρισμό και έτερον ουδέν. Πάτωσε ο τουρισμός (κυρίως οι αφίξεις ξένων), πάτος και τα έσοδα της μοναδικής πηγής εσόδων.
Γ.Δ.


Φόβος και ανεργία
Ας το παραδεχτούμε. Οι ημέρες που έρχονται δεν θα είναι εύκολες για όλους.
Υπάρχει ένας προβληματισμός για το αύριο, ένας φόβος για την αύξηση της ανεργίας, για το άγνωστο μέλλον.
Βλέπουμε γύρω μας μια φοβισμένη κοινωνία, τόσο για την πανδημία του ιού, όσο και της οικονομικής δυσπραγίας γενικά. Η κοινωνία περιμένει να τελειώσει σιγά-σιγά η ιστορία του ιού για να μπουν μπροστά οι μηχανές της ανάπτυξης για να μειωθεί η ανεργία που προβληματίζει ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Κι αυτή η υπόθεση της ανεργίας είναι η χειρότερη πληγή στο σώμα της κοινωνίας που θα πρέπει να θεραπευθεί.
Βέβαια προσπάθειες γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης, όμως απαιτείται αναπτυξιακό «μπαμ», κι αυτό αργεί.
Γ.Δ.


Το αγωνιστικό μέλλον της Ξάνθης
Παρακολουθώντας το παιγνίδι της Ξάνθης  με τον Απόλλωνα Σμύρνης την Τετάρτη για την παραμονή ή όχι στην μεγάλη κατηγορία, μας δημιουργήθηκαν κάποιες σκέψεις.
-Τα πιτσιρίκια που έγιναν επαγγελματίες ήταν ορεξάτα, θέλαν, τρέχαν, όμως δεν μπορούσαν να γίνουν σύνολο αξιόμαχο.
-Ο Πανόπουλος ενόψει του μπαράζ θα έπρεπε να κρατήσει 4-5 παίκτες από τους παλιούς για να υπάρξει σοβαρή εμφάνιση και διεκδίκηση της παραμονής.
-Δεν έγινε αυτό, προφανώς μετά από συζήτηση και συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών Πανόπουλου – Πάπας.
-Το παραπάνω σκεπτικό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Ξάνθη από τη νέα περίοδο θα αγωνίζεται στη Β΄Εθνική.
-Τελευταίο σημείο. Η ομάδα του πρώτου παιγνιδιού δεν μπορεί να νικήσει με 2-0 τον Απόλλωνα στη Νέα Σμύρνη. Άρα… ραντεβού και ξεκίνημα από την Β΄ Εθνική.
Γ.Δ.


 «Περσινά ξινά σταφύλια»  και η ατάκα που έγραψε από τον Ανταμπούφη
Πλέον έχουν αρχίσει να το αποδέχονται και οι ίδιοι ότι δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση και να προβληματίζονται για την στάση τους. Ενδεικτικό είναι ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης που έγινε στο Ίδρυμα ενώ προηγουμένως όλοι οι επικεφαλής είχαν σύσκεψη με τον δήμαρχο και επειδή έπαιζε ο ΑΟΞ στις 8 και ήθελαν όλοι να είναι στις κερκίδες για να στηρίξουν την ομάδα μας, συμφώνησαν να περάσουν εν τάχει τα θέματα να τα ψηφίσουν χωρίς όλες αυτές τις ατέρμονες συζητήσεις πρωτολογίες , δευτερολογίες ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Μόνο που δεν τήρησαν τη συμφωνία και έμειναν να συζητούν μέχρι τις 11.30 12 παρά και ενώ ο δήμαρχος έφυγε από τους πρώτους και άφησε τον Μανώλη Φανουράκη να επαναλαμβάνει το στερεότυπο όλα τα θέματα καλύπτονται από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου! Η αλήθεια είναι ότι τα θέματα αυτά ήταν μια σωστή πρωτοβουλία των παρατάξεων αλλά είχε νόημα να συζητηθούν τον Απρίλιο και όχι τον Αύγουστο. Είχαν το στοιχείο της επικαιρότητας και χρειάστηκαν τροποποιήσεις δηλαδή παράταση μέχρι του τέλος του χρόνου γιατί ήταν μέχρι τέλος Αυγούστου. Κατά κάποιο τρόπο θα λέγαμε ότι ήταν «περσινά ξινά σταφύλια», αφού τα περισσότερα καλύπτονται από τις  Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου όπως η μείωση των ενοικίων ή τα τέλη κοινοχρήστων. Παρά ταύτα πολύ εύστοχη ήταν η παρατήρηση του Νίκου Ανταμπούφη που καταλόγισε ανεπάρκεια και έλλειψη πρωτοβουλιών από την δημοτική αρχή: «Πέρα από την εφαρμογή των ΠΝΠ ο δήμος δεν πραγματοποίησε τίποτε άλλο εκτός ίσως από την αγορά των ράντζων»!
Δεν έχει άδικο!
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…