Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

0

«Τι λες υπάρχει κορωνοϊός;»
Ήταν μια τυπική συνάντηση μ’ έναν άνθρωπο απλό, καθημερινό, ο οποίος αγωνιζόταν όπως χιλιάδες άλλοι για την επιβίωση την περίοδο του κορωνοϊού.
Έχοντας την βεβαιότητα πως λόγω επαγγέλματος θα γνώριζα περισσότερα, μου έθεσε το επίκαιρο ερώτημα: «Τι λες εσύ, υπάρχει κορωνοϊός;»
Στην αρχή ξαφνιάστηκα, δεν την περίμενα αυτήν την ερώτηση. Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε ν’απαντήσω. Το έκανα όσο απλά και κατανοητά, χρησιμοποίηση δύο-τρία γερά επιχειρήματα, τα ανέλυσα λίγο, έκανα και συστάσεις για φροντίδα, μάσκα και αποστάσεις.
Με το χέρι στην καρδιά δεν γνωρίζω εάν τον έπεισα.
Γ.Δ.


Ηθελημένη άρνηση
Η παραπάνω συζήτηση με τον δύσπιστο συμπολίτη με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που ακόμη αρνούνται να δεχτούν ότι υπάρχει ο κορωνοϊός, που έγινε αιτία να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι, που συνεχίζονται τα κρούσματα παγκοσμίως, που μέχρι τον εμβολιασμό θα έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άλλοι άνθρωποι.
Όντως είναι θέμα προβληματισμού η άρνηση αυτή από κάποιους. Κυρίως δε από νέους που με ευκολία έχουν αιτιολογήσει κάποια πράγματα και έχουν απορρίψει άλλα.
Λες. Μα καλά δεν βλέπουν, δεν διαβάζουν, δεν μαθαίνουν για τους θανάτους;
Τι να πει κανείς αλήθεια όταν κάποιος δεν θέλει να δει την αλήθεια;
Γ.Δ.


Γλυτώσαμε από τον έναν ιό
Να κι ένα θετικό νέο στην όλη άσχημη περίοδο. Ο νομός μας βρίσκεται στον αρνητικό  δείκτη όσον αφορά την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου.
Έτσι, ένα κακό το γλυτώσαμε μέχρι στιγμής, κι αυτό οφείλεται στους σωστά οργανωμένους ψεκασμούς που έγιναν στο νομό μας.
Έτσι από τα 32 κρούσματα που είχαμε στο νομό το 2019, φέτος δύο, το ένα κατέληξε, μία γυναίκα 94 χρόνων.
Οφείλουμε να το επισημάνουμε το  θετικό γεγονός στον τομέα της πρόληψης, διότι ο νομός μας πλήρωσε ακριβά κατά το παρελθόν τον ιό αυτόν.
Γ.Δ.


Άμεση παρέμβαση
Στο φύλλο της Τρίτης δημοσιεύσαμε το σχόλιο για τον άστεγο που έκανε στέγη το πεζοδρόμιο στην Καραολή και την επομένη, ο δήμος επιλήφθηκε του θέματος.
Ήρθε σ’επαφή με τον άστεγο, κανόνισε και βρέθηκε μια λύση, απομάκρυνε τις κουβέρτες και τα υπόλοιπα πράγματά του.
Έτσι, η άσχημη και προσβλητική εικόνα δεν υπάρχει πλέον.
Η πόλη μας, όπως οι περισσότερες μικρές πόλεις, δεν γνωρίζουν αυτού του είδους κοινωνικών συμπεριφορών.
Άστεγοι άνθρωποι σπάνια εμφανίζονται και σαν φαινόμενο το βλέπουμε σε έξαρση στην Αθήνα κυρίως. Η κοινωνική ευαισθησία των μικρών πόλεων αντιδρά αμέσως στο όποιο πιθανό φαινόμενο εμφανιστεί. Όπως έγινε και στην πόλη μας εξάλλου.
-Τέλος καλό, όλα καλά.
Γ.Δ.


Βάλε και ολίγη από Θράκη…
Προβλεπόμενη, μονότονη και άνευ αποτελέσματος έχει καταντήσει η νέα πρόκληση της Τουρκίας για τη Δυτική Θράκη.
Επανάληψη των ίδιων φράσεων, των ίδιων απόψεων που απλώς προκαλούν.
Πρόσφατο και όχι τελευταίο παράδειγμα παροξυσμού τα παρακάτω που εκπορεύονται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Διαβάστε: Κατηγορήθηκε η ελληνική κυβέρνηση για κλείσιμο μειονοτικών σχολείων. Ότι το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα χριστιανικά χωριά που δεν έχουν μαθητές, ξεχάστηκε.
Άλλο δημοσίευμα (κατευθυνόμενο) αναφέρει ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να διεκδικήσουν αυτονομία (!) και να σχηματίσουν κυβέρνηση στην περιοχή.
Το είπαμε. Παιγνίδια της κεντρικής πολιτικής σκηνής που όμως ψυχραίνουν το κλίμα στην περιοχή.
Από την άλλη, σε κάθε δύσκολη περίοδο στο εσωτερικό της Τουρκίας για ξεκάρφωμα βάζουν και ολίγη από Θράκη…
Γ.Δ.


Ο καυγάς για τη… Μεγαλόχαρη
Σοβαρά τώρα, η Μεγαλόχαρη είναι λόγος για να γίνει μαλλιά κουβάρια ένα μεγάλο κόμμα; Που ασκεί μάλιστα και αξιωματική αντιπολίτευση. Κι όμως συνέβη στο ΣΥΡΙΖΑ από το δεκαπενταύγουστο, με αφορμή μία ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα που διαπνέονταν από ένα ασυνήθιστο για τα αριστερά ήθη θρησκευτικό πνεύμα. «Σφάζονται» έκτοτε οι σύντροφοι στο διαδίκτυο με αναρτήσεις και απειλές εκατέρωθεν.
Κι όμως κάτι άλλο σοβεί από κάτω. Όλη αυτή η ενδοκομματική φασαρία δεν αφορά το ένθεο ή το άθεο του αρχηγού. Τα μεγάλα κόμματα τσακώνονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Τον εξής έναν, την προοπτική κατάληψης της εξουσίας και μετά την κατάληψη, για την διαχείριση της εξουσίας. Εκεί ανάγονται όλα. Όταν το κόμμα πάει για νίκη οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις εξαφανίζονται, οι διαφορές αμβλύνονται κι όλοι γίνονται σύντροφοι κι αδέρφια αναμεταξύ τους. Όταν δεν υπάρχει προοπτική εξουσίας, τότε αρχίζουν τσακωμοί, αντιδράσεις, αντιπαραθέσεις, μίση, ειρωνείες. Ως και η γλυκυτέρα των ουρανών μπορεί να γίνει αφορμή για το χειρότερο ξεκατίνιασμα.
Βλέποντας λοιπόν την προοπτική εξουσίας να απομακρύνεται ο Καρανίκας, ο Πολάκης, οι 53, ο Λάμπρου, ο Μπίστης, η νεολαία και όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα ή φυλές του ΣΥΡΙΖΑ, βγάζουν πιστόλια να αλληλοπυροβοληθούν, με αφορμή την Παναγιά την Δεξιο(ή αριστερο) κρατούσα. Αυτό που τους καίει είναι ένα: πότε θα ξαναβρεθούν μέσα στις υπουργικές Μερσεντές. Όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα.
Γ.Μ.


Καυσόξυλα και τιμή πετρελαίου
Στην οικονομία υπάρχουν κάποιοι κανόνες που είναι μάλιστα και δεδομένοι.
Ιδού ένα παράδειγμα: Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα οριστεί φέτος, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την κίνηση που θα υπάρξει στα καυσόξυλα.
Τα οποία καυσόξυλα κατά πληροφορίες θα κινηθούν στις ίδιες περσινές τιμές.
Εάν όμως θα έχουν μεγάλη ή μικρή ζήτηση από τα νοικοκυριά, αυτό θα εξαρτηθεί από το… πετρέλαιο, σε ποια τιμή θα πωλείται.
Βέβαια όσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα χρόνια, ήδη κάνουν τις παραγγελίες τους. Αυτοί θα χρησιμοποιήσουν τα ξύλα ή το πέλετ σίγουρα.
Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρυσι λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου πολλά νοικοκυριά φούλαραν τις δεξαμενές τους κι αυτοί θα συνεχίσουν να καίνε πετρέλαιο.
Γ.Δ.


Ζητούν ενημέρωση
Η δεκάτη Τετάρτη Αυγούστου ήταν η καταληκτική ημερομηνία που είχε μόνος του ορίσει ο Χρήστος Πανόπουλος.
Στη συνέντευξη που είχε ο ίδιος παραχωρήσει μέρες ενωρίτερα, όριζε την ημερομηνία αυτή δεσμευτική για τον ίδιο και πως μετά αποχωρεί.
Επειδή λοιπόν ήδη έχουν περάσει κάποιες ημέρες, οι φίλαθλοι της Ξάνθης ρωτούν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει. Εάν όντως ο Πανόπουλος αποχώρησε οριστικά, εάν όχι και τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα, προς τα πού πορεύεται η ομάδα, η οποία στις 22 του μηνός θα δώσει τον πρώτο της αγώνα μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης στα Πηγάδια.
Αγωνιούν λοιπόν οι φίλαθλοι για την αγαπημένη τους ομάδα και λογικό να ζητούν ενημέρωση.
Γ.Δ.


Επισκεφθείτε, γνωρίστε τη Θράκη
Ως γνωστόν με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συσταθεί διακομματική επιτροπή για τη Θράκη. Μάλιστα επικεφαλής αυτής ετέθη η κυρία Μπακογιάννη, η οποία γνωρίζει για τη Θράκη αρκετά πράγματα κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό.
Όμως στην Επιτροπή που συστάθηκε από τα κόμματα της βουλής λίγοι γνωρίζουν την Θράκη, τις ιδιαιτερότητές της, τους κατοίκους, τον χώρο εν γένει.
Γι’αυτούς τους λόγους λοιπόν, προτείνουμε στα μέλη της Επιτροπής να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τη Θράκη. Να δουν από κοντά την πιο φτωχή περιοχή της Ελλάδος και από τις πλέον φτωχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να’ ρθουν, να δουν, να μάθουν από πρώτο χέρι και μετά ν’αποφασίσουν.
Ν’αποφασίσουν αφού δουν, αγγίξουν, αφού συνομιλήσουν. Όχι από τα γραφεία τους να κάνουν σχέδια επί χάρτου.
Καταθέτουμε την πρότασή μας που είναι των κατοίκων της Θράκης και αναμένουμε.
Γ.Δ.


Κι όμως κάποιοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορωνοϊός
Την ίδια στιγμή που «φουσκώνει» το κύμα του κορωνοϊού στην χώρα μας και καθημερινά έχουμε πάνω από 200 κρούσματα ενώ κοντεύουν τους 30 οι διασωληνωμένοι,  «φουσκώνει» και το κύμα αντίδρασης κατά των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Είναι αυτοί που δεν …δέχονται ότι υπάρχει κορωνοϊός, που δεν δέχονται τηρήσουν τα μέτρα, υποστηρίζουν διάφορες θεωρίες ότι πρόκειται για μια διεθνή συνωμoσία που έχει σκοτεινές σκοπιμότητες με αποκλειστικό στόχο το κέρδος από τα εμβόλια,  συγκροτούν ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διακινούν fake newς με περιεχόμενο αποκλειστικά και μόνο κατά των μέτρων όπως την χρήση μάσκας, την  τήρηση απόστασης κ.λ.π. Επηρεάζουν έτσι ένα κοινό που είτε κουράστηκε και θέλει να χαλαρώσει και να επιστρέψει στην κανονικότητά του, είτε γιατί από άγνοια, αφέλεια, έλλειψη παιδείας κάποιοι επιμένουν να πιστεύουν διάφορες θεωρίες που ενώ η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Όπως για παράδειγμα αυτοί που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη! Όσο αληθινή είναι αυτή η θεωρία άλλο τόσο ψέμα είναι ότι δεν υπάρχει και δεν είναι επικίνδυνος ο κορωνοϊός.  Αυτοί που δεν πιστεύουν ας κάνουν μια βόλτα από τις ΜΕΘ να δουν τον αγώνα των ασθενών για μια ανάσα …Ή τον φόβο τους ότι θα πεθάνουν μόνοι χωρίς να μπορέσουν να αποχαιρετήσουν  τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Στιγμές και σκηνές πόνου και σπαραγμού…
Τότε ίσως πεισθούν…
 Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …