Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά 2.000 εύφορα στρέμματα στο Εράσμιο ρημάζουν από τα αγριογούρουνα

2.000 εύφορα στρέμματα στο Εράσμιο ρημάζουν από τα αγριογούρουνα

0

Ξεχειλίζει η αγανάκτηση των αγροτών στα χωριά του κάμπου – Δεν αφήνουν τίποτε στο πέρασμά τους και συνεχώς αυξάνονται και πληθύνονται… και Ο ΕΛΓΑ δίνει ψίχουλα

 

 

«Σε λίγα χρόνια τα αγριογούρουνα θα βοσκάνε στην πλατεία μας», λένε οι κάτοικοι του Ερασμίου  – Αυξημένος κίνδυνος τροχαίων με αγριογούρουνα

 

Χέρσα κινδυνεύουν να μείνουν τα πιο εύφορα ποτιστικά χωράφια του κάμπου της Ξάνθης, στερώντας εισόδημα από τον αγροτικό κόσμο. Η αιτία δεν είναι κάποια φυσική καταστροφή, ή υφαλμύρωση που είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα στην παρανέστια περιοχή του δήμου Τοπείρου που έχει δημιουργήσει η υπεράντληση από τις γεωτρήσεις αλλά οφείλεται αλλά σε μια φυσική …απειλή που ακούει στο όνομα: Αγριόχοιρος και ισοδυναμεί με «μάστιγα» της περιοχής καθώς έχει αυξηθεί υπέρμετρα ο πληθυσμός τους και στην προσπάθειά τους να τραφούν αφανίζουν καλλιέργειες καλαμποκιού, ηλίανθου από την σπορά έως λίγο πριν την συγκομιδή τους! Το φαινόμενο τείνει να αποκτήσει διαχρονικότητα αφού η  πολιτεία δεν έχει καταφέρει να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά με μια νομοθετική παρέμβαση, αφήνοντας την τοπική κοινωνία ανυπεράσπιστη απέναντι στους συμπαθείς κατά άλλα αγριόχοιρους! Την ίδια στιγμή κάποιες προσπάθειες για καταγραφή του πληθυσμού τους που είχαν αποφασιστεί σε μια σύσκεψη του Δασαρχείου με τους φορείς της περιοχής δεν προχώρησαν. Το αποτέλεσμα είναι το πρόβλημα  διαιωνίζεται και οι αγριόχοιροι να αυξάνονται και να πληθύνονται και να κατακυριεύουν τα χωράφια του κάμπου σε μήκος χιλιάδων στρεμμάτων!

Πάνω από 2.000 στρέμματα ακαλλιέργητα στο Εράσμιο λόγω των αγριόχοιρων

Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πρόσφατη επιδρομή αγριόχοιρων σε καλλιέργειες στο Εράσμιο, Δασοχώρι, Κύρνο, Ηλιόπετρα, Μάγγανα, παλιό Εράσμιο καταγράφουν οι πρόσφατες φωτογραφίες. Την απόγνωση των αγροτών εκφράζει στο «Ε» ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος του Ερασμίου που καλλιεργεί, κ. Άγγελος Γιοβανόπουλος: «Το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις από την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Όλη η παρανέστια και παραδάσια περιοχή δυτικά και νότια από το Εράσμιο μέχρι τα Μάγγανα  είναι στο έλεός τους. Στο Εράσμιο έχουμε το «2.000», όπως λέμε. Είναι 2.000 στρέμματα που έχουμε αφήσει ακαλλιέργητα γιατί δεν προλαβαίνει να φυτρώσει τίποτε. Είναι τα πιο εύφορα χωράφια και αντί να καλλιεργήσουμε καλαμπόκι ή ηλιόσπορο όπου είναι αποδοτικές καλλιέργειες, τα αφήνουμε άσπαρτα ή τα βάζουμε συνέχεια σιτάρια με κίνδυνο να τα αποδυναμώσουμε. Κάτι πρέπει να γίνει δεν πάει άλλο… Πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθεί ο αριθμός τους. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει».

Ο ΕΛΓΑ δίνει ψίχουλα

Όπως αναφέρει ο κ. Γιοβανόπουλος ο  ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη ζημιά καθώς καταβάλλει 80 – 100 ευρώ το ανά στρέμμα ενώ το κόστος παραγωγής είναι στα καλαμπόκια ή στα βαμβάκι είναι 120 – 130 ευρώ το στρέμμα

«Σε λίγα χρόνια τα αγριογούρουνα θα βοσκάνε στην πλατεία του Ερασμίου»…

…είναι μια γνωστή φράση που λένε συχνά οι ντόπιοι στο Εράσμιο για να καταδείξουν την διόγκωση του προβλήματος αλλά και την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με θεσμικό τρόπο και όχι με μεσοβέζικες λύσεις: «Όσο δεν γίνεται τίποτε αυτά καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο. Πρέπει να επιτραπεί το κυνήγι όλο το χρόνο και όχι μόνο Τετάρτη και Σαββατοκύριακο. Πρέπει να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους. Μάθαμε ότι άλλαξε ο νόμος. Περιμένουμε Διευκρινιστικές να δούμε τι θα γίνει.

Αυξημένος κίνδυνος τροχαίων με αγριογούρουνα

Καταλήγοντας ο κ. Γιοβανόπουλος αναφέρει και τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων από τα αγριογούρουνα καθώς έχουν φτάσει ως τον δρόμο και πολλές φορές τον περνάνε στην προσπάθειά τους να βρούνε τροφή θέτοντας σε κίνδυνο αμέριμνους οδηγούς. Ανάλογα τροχαία έχουν γίνει σε άλλες περιοχές.

Αδράνησε το κυνήγι αγριόχοιρου λόγω κορωνοϊού

Να υπενθυμίσουμε ότι είχαν συσταθεί ειδικά συνεργεία για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης με το κυνήγι των αγριόχοιρων, που όμως αδρανοποιήθηκε λόγω της πανδημίας. Σ’ αυτά έχουν ασφαλιστεί και συμμετέχουν από τον Κυνηγετικό Σύλλογο περίπου 250 κυνηγοί που αναμένουν την εκκίνηση του προγράμματος καταπολέμησης

Σύμφωνα μάλιστα με εντολή του τοπικού δασάρχη το πρόγραμμα αναμένεται να βρίσκεται σε εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Θυμίζουμε επίσης ότι έχουν συγκροτηθεί μεικτά συνεργεία κυνηγών, με τη συνεργασία υπαλλήλων των κτηνιατρικών και των δασικών υπηρεσιών κάθε Περιφερειακής Ενότητας της ΠΑΜΘ, τα οποία θα εξορμούν σε επιλεγμένες περιοχές και συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…