Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τη διοίκηση της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τη διοίκηση της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ

0

Η ΑΔΜΘ δέχθηκε δύο προσφυγές των Επιμελητηρίων κρίνοντας μη νόμιμο τον τρόπο που προτάθηκαν τα 8 μέλη της Διοίκησης από την πλευρά της Περιφέρειας

 Δικαίωση των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ χαρακτηρίζει την απόφαση ο Σ. Μωραΐτης

 Μη νόμιμο έκρινε τον τρόπο σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ η Αποκεντρωμένη Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, μετά από προσφυγή που ασκήθηκε από την πλευρά των Επιμελητηρίων, τα οποία και ορίζουν τα 7 από τα 15 μέλη της Διοίκησης. Τα υπόλοιπα αποφασίζονται από την πλευρά της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την απόφαση, όπου τίθενται προς εξέταση της νομιμότητας δύο αποφάσεις της Περιφέρειας, οι οκτώ εκπρόσωποι της Περιφέρειας στο ΔΣ ορίστηκαν αρχικώς νόμιμα μέσω της Γενικής Συνέλευσης, με βάση το καταστατικό. Κρίθηκε όμως ότι, με αφορμή την ανάγκη αναπλήρωσης μέλους της Διοίκησης που αποδήμησε, επειδή δεν είχαν οριστεί αντικαταστάτες, η αντικατάσταση μπορούσε να γίνει μόνο από τη ΓΣ και όχι από εκπρόσωπο του εταίρου (όπως και έγινε αφού αποφάσισε ο ίδιος ο περιφερειάρχης).

Η ΑΔΜΘ έκρινε περαιτέρω ότι, τόσο η υπόδειξη των οκτώ αρχικών μελών, όσο και των δύο που προτάθηκαν για αντικατάσταση έλαβε χώρα από αναρμόδιο όργανο αφού δεν ήταν ο περιφερειάρχης αρμόδιος να προτείνει, αλλά το περιφερειακό συμβούλιο.

Η υπόθεση αναμένεται να έχει και συνέχεια, αφού για τη διοίκηση της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, η διοίκηση της Περιφέρειας έχει δείξει ότι δε θα αφήσει το θέμα στα χέρια των επιμελητηρίων, που επιδιώκουν με χρήση των νόμιμων διαδικασιών, να αλλάξουν την ισορροπία στο ΔΣ της εταιρείας που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ και να ορίζουν τα 8 από τα 15 μέλη του.

Την απόφαση χαρακτήρισε «δικαίωση των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, που σε δήλωσή του σημείωσε: «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης με την υπ. αριθμ. απόφαση 9098/22.07.2020 «ακύρωσε» την ελαφρότητα, την προχειρότητα, τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία, την «υπευθυνότητα» με την οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο ανάπτυξης της περιφέρειας, την εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ως εταίρος.

Έκανε δεκτή την από 15.05.2020 προσφυγή όλων των Επιμελητηρίων ΑΜΘ, την υπ. αριθμ. πρωτ. 1522/07.04.2020 και την υπ. αριθμ. πρωτ. 1898/04.05.2020, αποφάσεων του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τις οποίες ακύρωσε για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της Απόφασης και είναι αναρτημένη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ: 6ΨΟΝΟΡ1Υ-Ξ4Π. Μετά από αυτή την απόφαση, τα Επιμελητήρια με τη νομική εκπρόσωπό τους, ζήτησαν στις 22.07.2020 στο δικαστήριο και πήραν αναβολή, εν αναμονή των νόμιμων εξελίξεων που θα ακολουθήσουν προκειμένου να διασφαλίσουν το κύρος, την αξιοπιστία και το συμφέρον της εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ καθώς και την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…