Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας στο περιαστικό άλσος για τη δασοπροστασία

Σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας στο περιαστικό άλσος για τη δασοπροστασία

0

Η απόφαση περιορίζει την κυκλοφορία οχημάτων και την παραμονή εκδρομέων σε δασικές περιοχές για την προστασία των δασών όταν είναι υψηλός ο δείκτης επικινδυνότητας

Οι συχνές βροχές βοηθούν στη φετινή αντιπυρική περίοδο. Η παρουσία αθλητών και πεζοπόρων στο βουνό συντελεί στην άμεση αναγγελία πυρκαγιών, λέει ο διοικητής της ΠΕ Ξάνθης Χ. Γκίγκης

Σε εφαρμογή τέθηκε η απόφαση του περιφερειάρχη ΑΜΘ για την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δασικές περιοχές της ΠΕ Ξάνθης, με κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος βέβαια το περιαστικό άλσος της πόλης.

Η Περιφέρεια ενέκρινε τις προτάσεις του Σ.Ο.Π.Π. περί της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτωνκαι παραμονής εκδρομέων των παρακάτω περιοχών:

α) Του περιαστικού Δάσους του Δήμου Ξάνθης που περικλείεται από τους δρόμους Κιμμερίων-Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και Παναγίας Καλαμούς προς 4,5χιλ. Ξάνθης-Σταυρούπολης και ανάπαλιν ως επίσης και του δρόμου που οδηγεί στην Εκκλησιαστική Σχολή (θέση Προφήτη Ηλία)

β) Του περιαστικού Δάσους του οικισμού Τοξοτών-Γαλάνης του Δήμου Τοπείρου.

γ) Των αλσυλλίων του Πόρτο Λάγος i) στην δυτική είσοδο του οικισμού και ii) πέριξ της αποικίας των ερωδιών.

δ) Του αλσυλλίου στην παραλία Αβδήρων πέριξ των μαθητικών κατασκηνώσεων.

 Όροι και προϋποθέσεις Απαγόρευσης

1. Η απαγόρευση ισχύει έως και τις 31/10/2020 (λήξη αντιπυρικής περιόδου), όταν ο δείκτης επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την έναρξη και εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών είναι 4 ή 5.

2. Έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προς τον κ. Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., η απαγόρευση μπορεί να ισχύει και χωρίς τις ανωτέρω προϋποθέσεις.

3. Η εφαρμογή της παρούσης για όλο το εικοσιτετράωρο εφαρμόζεται από την Αστυνομική Δ/νση και τα Δασαρχεία (ανάλογα με τις οδούς αρμοδιότητας) με την συνεργασία και τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης.

4. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οχήματα Δασαρχείων, ΕΚΑΒ, Δημοσίων Υπηρεσιών και μόνιμων κατοίκων, ιδιόκτητων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακών μονάδων, κλπ. με την προϋπόθεση ότι τις ημέρες υψηλού κινδύνου θα αποφεύγουν οποιεσδήποτε εργασίες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (εργασίες με μηχανήματα και εργαλεία που δημιουργούν σπινθήρες τροχοί ηλεκτροκολήσεις, αλυσοπρίονα κλπ.). H κατ’ εξαίρεση πρόσβαση των ειδικών κατηγοριών οχημάτων δημοσίας χρήσης και προσώπων θα πιστοποιείται με έγγραφη εξουσιοδότηση του φορέα τους και σε κάθε άλλη περίπτωση με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 στην οποία θα αναφέρονται ο αριθμός του οχήματος και τα πλήρη στοιχεία των προσώπων, καθώς και ο λόγος εξαίρεσης (μόνιμος

κάτοικος, ιδιοκτήτης επιχείρησης κλπ.)

5. Στο πρόγραμμα επιφυλακής του περιαστικού δάσους της Ξάνθης, το οποίο εφαρμόζεται με μέριμνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ξάνθης, από απλά και μικτά κλιμάκια των αρμοδίων φορέων, θα συμμετέχουν και οι εθελοντικές ομάδες του Νομού καθ’ υπόδειξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ξάνθης.

6. Στους παραβάτες του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 52 του Κ.Ο.Κ. (υψηλά χρηματικά πρόστιμα).

 Χαμηλός μέχρι σήμερα ο δείκτης επικινδυνότητας-Δεν υπάρχει συμβάν πυρκαγιάς το φετινό καλοκαίρι

Σε ετοιμότητα και επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο μήνες περίπου η αντιπυρική περίοδος. Όπως εξήγησε στο «Ε» ο διοικητής κ. Χρήστος Γκίγκης οι φετινές βροχές έχουν κρατήσει χαμηλά το δείκτη επικδυνότητας που μέχρι σήμερα βρίσκεται στο 1, με λίγες εξαιρέσεις που ανέβηκε έως το 2. «Από δω και πέρα ωστόσο, βρισκόμαστε στο κρίσιμο σημείο, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία», σημείωσε ο ίδιος, ενημερώνοντας ότι δεν καταγράφηκε κανένα συμβάν πυρκαγιάς στο νομό μέχρι σήμερα για το φετινό καλοκαίρι. Όπως πρόσθεσε, βαρύτητα δίνεται, όπως κάθε χρόνο στην οχύρωση και προστασία του περιαστικού άλσους, όπου γίνεται συνεχώς προσπάθεια να αποτρέπονται οι συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά, γι’ αυτό και περιορίζεται η κυκλοφορία. Ωστόσο, επεσήμανε ότι, η παρουσία αθλητών και περιηγητών στα βουνά, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο συμπολίτες με σεβασμό στη φύση, είναι θετική, καθώς συνδράμει στην άμεση αναγγελία πιθανής πυρκαγιάς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…