Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

0

Ο Πανόπουλος μίλησε
Δεν μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος να κατακρίνει τον Χρήστο Πανόπουλο γιατί αποφάσισε να αποχωρήσει από μεγαλομέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ξάνθης.
Τριάντα ένα χρόνια είναι πολλά. Κανείς πρώην μέτοχος σε ΠΑΕ δεν παρέμεινε τόσα χρόνια σε ομάδα η οποία μάλιστα αγωνίστηκε στην μεγάλη κατηγορία συνέχεια από της ανόδου της.
Αυτό σίγουρα είναι στα θετικά του Πανόπουλου. Όπως είναι όλη αυτή η τεράστια υποδομή που δημιούργησε σε γήπεδα και εγκαταστάσεις. Λίγες, ελάχιστες ομάδες έχουν κάτι παρόμοιο.
Παρόλα αυτά, ο Πανόπουλος αποχωρεί. Μια αιτία για την απόφασή του, η κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου και όσα άσχημα συμβαίνουν στο παρασκήνιο.
Έτσι, ο μεγάλος χρόνος ενασχόλησης και η ανώμαλη λειτουργία του Ποδοσφαίρου και των συν αυτώ, οδήγησαν τον Πανόπουλο στην απόφαση αποχώρησης.
Το είπε ο ίδιος, ρητά και κατηγορηματικά και επιστροφή μάλλον δεν θα υπάρξει. Καταλυτική ημερομηνία η 14η Αυγούστου. Μετά, άδηλο το μέλλον της Ξάνθης ως ομάδας.
Εκτός, αν υπάρξει, κάποιος επιχειρηματίας επενδυτής και ενδιαφερθεί ν’ αποκτήσει τις μετοχές Πανόπουλου και γίνει ο νέος ιδιοκτήτης.
-Θα υπάρξει όμως;
Γ.Δ.


Στροφή προς την Κίνα
Αλλάζουν τα δεδομένα στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα κι αυτό το γεγονός το βλέπουμε σε πλήρη εξέλιξη πλέον. Οι παραδοσιακές δυνάμεις παραμερίζονται, αναδεικνύοντας νέες, δυναμικές και φιλόδοξες.
Παράδειγμα οι ΗΠΑ εμφανίζονται παρηκμασμένες και μη δυνάμενες να παίξουν το ρόλο που κατείχαν κατά το παρελθόν. Όσο δε για την Ευρώπη και τη Ρωσία, έχουν προβλήματα εσωτερικών υποθέσεων. Στο προσκήνιο πλέον εμφανίζεται με ιδιαίτερο δυναμισμό η Κίνα. Η οποία μάλιστα «εγκαθίσταται»  συστηματικά σε κρίσιμες ζώνες του πλανήτη κι ανάμεσα σ’ αυτές και τη χώρα μας.
Ήδη μεθοδικά και με πνεύμα συνεργασίας η Κίνα δείχνει τις προθέσεις της να κυριαρχήσει. Παράλληλα, πολλές χώρες στρέφουν προς αυτήν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις και συνεργασίες σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Γ.Δ.


Στροφή προς την Κίνα ΙΙ
Βλέποντας ως εκ τούτου όλη την εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο κι όχι στα στενά όρια του Αιγαίου, οφείλει η σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει στον δρόμο που ήδη έχει χαραχθεί. Έτσι λοιπόν σε αυτές τις διαφαινόμενες γεωπολιτικές μετατοπίσεις και στον βαθμό που η Κίνα διαδραματίσει όντως ηγεμονικό ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα, η Ελλάδα διατηρεί το προνόμιο του έγκαιρου ανοίγματος στον άλλον μεγάλο πολιτισμό και μπορεί να αξιοποιήσει και έναντι της Τουρκίας τους δεσμούς, εμπορικούς, οικονομικούς και άλλους, που έχει διαμορφώσει με τους μετακομμουνιστές του Πεκίνου.
Όπως και να΄χει, ο κόσμος αλλάζει ή έστω εμφανώς μετατοπίζεται, οι παλαιές σταθερές δεν υφίστανται πια, οι παραδοσιακοί σύμμαχοί μας δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα και εμείς έχουμε απέναντί μας έναν εχθρικό, ειδικού χειρισμού γείτονα, έναντι της επιθετικότητας του οποίου επιβάλλεται να αναλάβουμε κάθε πρόνοια ικανή να τον τιθασεύσει και τον περιορίσει. Πράγμα που σημαίνει ότι οφείλουμε να πολιτευόμαστε διεθνώς χωρίς παρωπίδες ιδεολογικές ή άλλες, αλλά με ευελιξία και πρόνοιες κατά τα συμφέροντά μας και μόνο γι’ αυτά.
Γ.Δ.


Οι απαλλοτριώσεις είναι η αιτία
Μια εμπλοκή με τις απαλλοτριώσεις είναι η αιτία που καθυστερεί από την Εγνατία η δημοπράτηση της β΄ φάσης του έργου του κάθετου άξονα Μελοίβια – Δημάριο.  Αυτή είναι η πιο φρέσκια πληροφορία για το θέμα αυτό από έγκυρη πηγή. Σύμφωνα με την ίδια η δημοπράτηση που ήταν αρχικά να γίνει τον Αύγουστο μετατίθεται για το Φθινόπωρο. Θυμίζουμε ότι το έργο που είναι σε εξέλιξη αφορά το κομμάτι Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα μήκους 8,5 χιλιομέτρων.
Μ.Ξ.


Η μειονότητα πληρώνει την ένταση
Παγίως, την ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την πληρώνει η μειονότητα της Θράκης. Μονομερώς, διότι ουσιαστικά μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και Ίμβρο-Τένεδο δεν έχει μείνει εδώ και χρόνια.
Επομένως είναι ιδιαίτερα σωστή η παρατήρηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αμέτ. Ο οποίος δήλωσε «…δεν μπορεί η μειονότητα κάθε φορά να πληρώνει τα σπασμένα και η Θράκη επίσης».
Ο βουλευτής έχει δίκιο εν μέρει διότι στη Θράκη η μειονότητα δεν εκδιώκεται κι ούτε υφίσταται προγκρόμ, κι ούτε θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Απλά η μειονότητα υφίσταται μια ψυχολογική πίεση από την ένταση, ένα μούδιασμα.
Γνωρίζει πολύ καλά πως ούτε η περιουσία της κινδυνεύει ούτε πολύ περισσότερο η ζωή της.
Γ.Δ.


Περί ευθυνών ουδείς λόγος
«Μήτε φωνή, μήτε ακρόαση»  για το θέμα που πληγώνει συνολικά την Ξάνθη από τους υπεύθυνους και αρμόδιους.
Και το θέμα αυτό δεν είναι άλλο από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ξάνθης.
Η οποία απαξιωμένη πλήρως, με λάθη δημιουργίας και στελέχωσης, χωρίς επιστημονικό προσωπικό και άξια ικανή ηγεσία, οδηγήθηκε στο κλείσιμο.
Χρεοκόπησε, κατέφυγε στην εκκαθάριση, η οποία ακόμη εκκρεμεί χρόνια τώρα για άγνωστους λόγους. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον φορέα ανάπτυξης, κανείς να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.
Ο τελευταίος πρόεδρος της Αναπτυξιακής Πασχάλης Λύρατζης, αγνοεί το γεγονός της μη λειτουργίας και δεν επιδεικνύει το παραμικρό ενδιαφέρον για τον αναπτυξιακό φορέα που είχε την ευθύνη.
-Άραγε θα βρεθεί κάποιος από τους κατά καιρούς εμπλεκόμενους να βγει και να δείξει ενδιαφέρον για αυτό το σοβαρό και απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο;
Οι ευθύνες από την απουσία της Αναπτυξιακής  Ξάνθης είναι πολλές και πρέπει να αποδοθούν επιτέλους.
Γ.Δ.


«Φονιάδες των λαών… γυρίστε πίσω»
Είναι πασιφανές πλέον πως το «πρόβλημα» με την Τουρκία διογκώθηκε κι έφτασε στη σημερινή εκρηκτική κατάσταση, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν από Μ.Ανατολή και Μεσόγειο, αφήνοντας την Τουρκία ως Περιφερειακή δύναμη να κάνει το  δικό της παιχνίδι. Η αποχώρηση αυτή ξεκίνησε από την Προεδρία Ομπάμα και κορυφώθηκε επί Τραμπ, με την προσωπική ατζέντα και τις μπίζνες του με τον Ερντογάν. Φτάσαμε έτσι σήμερα, να μην υπάρχει ο ισχυρός αμερικανικός παράγοντας που θα μπορούσε να βάλει φρένο στην επιθετικότητα της Τουρκίας, όπως ο Κλίντον το 1996.
Κι ενώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω κυβερνητικής εμπειρίας, επιζητούν την εμπλοκή και παρουσία των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, έχοντας κατανοήσει ότι αυτή λειτουργούσε αποτρεπτικά στην Τουρκική επεκτατικότητα και ασυδοσία για χρόνια, έχουμε μόνο το ΚΚΕ που συνεχίζει μονότονα το ίδιο παραμύθι, καλώντας τους «φονιάδες των λαών να ξεκουμπιστούν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», με αφορμή την άσκηση που γίνεται τώρα εκεί.
Καταγγέλλουν -σαν χαλασμένο γραμμόφωνο- την παρουσία του ΝΑΤΟ, ενώ το πρόβλημα είναι η ανυπαρξία του που έχει οδηγήσει σ’ αυτό το σημείο τα ελληνοτουρκικά. Αν υπήρχε ουσιαστικά το ΝΑΤΟ, δεν θα άφηνε να φτάσουν στα όρια της σύρραξης δύο μέλη του. Αλλά είναι σήμερα ένα άδειο κουφάρι, όπως είπε εύστοχα ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Συνεχίζουν εκεί στο ΚΚΕ σαν να έχει παγώσει ο χρόνος στον ψυχρό πόλεμο, σα να μην είναι η Ρωσία σήμερα η πλέον ιμπεριαλιστική χώρα, με στρατιωτική εμπλοκή σε Συρία, Λιβύη και Μεσόγειο, απ’ όπου απουσιάζει παντελώς το ΝΑΤΟ. Μόνο η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα τους ενοχλεί διαχρονικά, κι όχι τα ρωσικά αλισβερίσια με τους Τούρκους εναντίον των συμφερόντων μας. Γι’ αυτά δεν είδαμε καμία ανακοίνωση ποτέ!
Δ.Κ.


Παίζουν με τον δήμο Ξάνθης;

Εντάξει, την καταλαβαίνω την αντιπολιτευτική πολιτική. Εξάλλου αυτός είναι ο ρόλος και η αποστολή της αντιπολίτευσης.
Ν’ ασκεί κριτική σ’ αυτόν που ασκεί την διακυβέρνηση της χώρας, της Περιφέρειας, του δήμου. Αποδέχομαι και την υπερβολή ενίοτε που κι αυτή δικαιολογείται στο πολιτικό γίγνεσθαι.
Όμως δεν είναι εύκολο να δεχτώ ενέργειες και αποφάσεις που έχουν άλλους στόχους. Δεν το κρύβω πως με ξάφνιασε η δήλωση των τριών δημοτικών παρατάξεων που σκόπιμα έστειλαν εκπρόθεσμα τα mail των απαντήσεών τους, κι αυτό διότι θέλαν να… τρολάρουν τον δήμαρχο για να δείξουν την δυσαρέσκειά τους.
Μένω άναυδος. Το δικαίωμα στην άσκηση αντιπολίτευσης μεταβλήθηκε σε παιγνίδι για…τρολάρισμα!
Κλείνοντας:  Αν οι απαιτήσεις μου για τους Χατζηθεοδώρου και Λύρατζη είναι μικρές, για τον Μελισσόπουλο είναι και μεγάλες και διαφορετικές και γι’ αυτό το δυσάρεστο ξάφνιασμα. Εκτίμησή μου δε ταπεινή είναι πως θα πρέπει ν’ αλλάξει αντιπολιτευτική πολιτική διότι αυτός προσβλέπει σε μελλοντική επιτυχία οι άλλοι δύο όχι.
Και μία σημείωση:  Όλα τα παραπάνω με καλοπροαίρετη διάθεση και μόνον.
Αυτός είναι επικεφαλής, αυτός έχει την ευθύνη.
Γ.Δ.


Μετά το Χόρα και το Σισμίκ το Ορούκ Ρέις
Προβλέψιμες και αναμενόμενες οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας. Είχε εξάλλου προαναγγελθεί από τον πρόεδρό της Ρεπτζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα βγάλει ερευνητικό πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, την οποία κι αμφισβητεί ευθέως. Είναι παλιά ιστορία αυτά με τα ερευνητικά τουρκικά πλοία. Ήταν το «Χόρα» το 1976 που παραβίασε για πρώτη φορά την Ελληνική υφαλοκρηπίδα πλέοντας βορειοανατολικά της Λέσβου. Τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε την ιστορική φράση «Βυθίσατε το Χόρα» απευθυνόμενος στον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ειπώθηκε στη βάση εθνικής συνεννόησης. Ήταν το Σισμίκ το 1987 που έβγαλαν στο Αιγαίο με το πρόσχημα ότι κάνει έρευνες για πετρέλαιο και στην υφαλοκρηπίδα. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν χάρτες με την πορεία που θα ακολουθούσε το πλοίο. Σαμοθράκη, Ίμβρος και Λήμνος.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρωθυπουργός έδωσε εντολή στα πολεμικά πλοία να πάρουν θέση μάχης. Και τις δύο φορές οι δύο χώρες βρέθηκαν μια ανάσα από τον πόλεμο.
Και τώρα ξανά τα ίδια με το Ορούκ Ρέις στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Διαφορετικές εποχές, διαφορετικές γεωπολιτικές συνθήκες αλλά πάντα μία σταθερά: Η αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία. Η πρόθεσή της να προκαλεί κρίσεις για να σύρει την χώρα μας σε διαπραγμάτευση από θέση ισχύος. Στην παρούσα φάση δε η πρόκληση γίνεται συνδυαστικά και συμβολικά με την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία αλλά και την επέτειο (σήμερα ) της υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης την οποία αμφισβητεί ο Ερντογάν.
Παιχνίδια τακτικής!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …