Προσοχή στους ιούς
Θα ταλαιπωρήσει την περιοχή μας και φέτος όπως όλα δείχνουν ο ιός δυτικού Νείλου.
Μέχρι στιγμής δύο τα κρούσματα, και τα δύο στην περιοχή του Δήμου Τοπείρου και συγκεκριμένα στην Κεντητή και το Παλιό Εράσμιο.
Τα δύο κρούσματα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Ξάνθης και οπωσδήποτε στέλνουν σήματα πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά και να φροντίζουμε την προφύλαξή μας από τα μολυσμένα κουνούπια· τηρώντας μια σειρά από προληπτικά μέτρα.
Βέβαια περισσότερο κίνδυνο διατρέχουν οι κάτοικοι κοντά σε στάσιμα νερά, λίμνες, αυτοί που ζουν στην ύπαιθρο.
-Με λίγα λόγια, προσοχή γενική τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τον ιό του δυτικού Νείλου.
Γ.Δ.
Πρόταση
Η πρόταση απευθύνεται προς τον αγαπητό αντιδήμαρχο Καθαριότητας- Περιβάλλοντος κλπ κύριο Μπαντάκ Σιαμπάν.
Προτείνουμε λοιπόν μια-δυο ημέρες, να βγει από το γραφείο του και μ’ έναν συνεργάτη του μαζί, να κάνουν μια οργανωμένη βόλτα στην πόλη αρχικά και ακολούθως στους οικισμούς. Αντικείμενο της μεγάλης αυτής βόλτας να δει με τα μάτια του την πόλη με τις γειτονιές.
Βλέποντας δε, να καταγράψει σε μια λίστα αυτά που πρέπει να λυθούν, να προχωρήσει οργανωμένα στις παρεμβάσεις που χρειάζονται.
Μόνον έτσι θα είναι πόλη και οικισμοί υπό συνεχή έλεγχο και φροντίδα.
Αναλογικά το ίδιο ισχύει και για τους άλλους αντιδημάρχους βέβαια.
Γ.Δ.
Η αντιπαράθεση συνεχίζεται
Μάλλον καλό τέλος δεν θα έχει η ιστορία που ξεκίνησε για τον έλεγχο της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ. Συγκρούονται η διοίκηση της Περιφέρειας με τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων για το ποιος θα έχει το δικαίωμα να ορίσει τον επικεφαλής.
Το θέμα είναι διαδικαστικό και Νομικό, έχει παρέμβει η Αποκεντρωμένη, άλλαξε η απόφαση και γενικά ο «πόλεμος» μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται…
Κι ενώ η αντιπαράθεση καλά κρατεί, ο ΔΕΣΜΟΣ μένει ακέφαλος, αποφάσεις δεν παίρνει και οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες περιμένουν να προωθηθούν οι επενδυτικές τους προτάσεις. Διότι ο ΔΕΣΜΟΣ είναι μια περιφερειακή οργάνωση που έχει σχέση με επενδύσεις.
Γ.Δ.
Έργα στην Εγνατία
Τα κατά καιρούς έργα αποκατάστασης του καταστρώματος της Εγνατίας Οδού είναι απαραίτητα. Ο δρόμος δέχεται μεγάλο φορτίο κυκλοφορίας και ως εκ τούτου η συντήρηση είναι απαραίτητη.
Εξάλλου αυτό επιβάλλεται και από τη σχετική συμφωνία εκμετάλλευσης της οδού, διότι θα ήταν παράλογο σε μια οδό που πληρώνονται διόδια να μην είναι ο δρόμος σωστός ως προς το βασικό του συστατικό, το οδόστρωμά του.
Και η αλήθεια είναι πως μερικά τμήματα είναι φθαρμένα όπως αυτό Μέστης-Κομοτηνής που ξεκίνησε η αποκατάστασή του από σήμερα Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι 18 Σεπτεμβρίου.
Γ.Δ.
Ένα μνημείο για το Μάτι
Στην επέτειο των δύο χρόνων από την τραγωδία στο Μάτι, έγιναν σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο στα 102 θύματα. Δύο χρόνια μετά και ακόμα δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για τις 102 ψυχές που χάθηκαν στις φλόγες και μέσα στη θάλασσα, περιμένοντας βοήθεια από μία ανύπαρκτη πολιτεία.
Έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια για να ξεκινήσουν οι απολογίες των είκοσι επικεφαλής φορέων που εμπλέκονται στην υπόθεση, σύμφωνα με το πόρισμα του πραγματογνώμονα.
Και πώς να μην περάσουν όταν οι ανατριχιαστικοί διάλογοι που έδωσε στη δημοσιότητα ο πραγματογνώμονας, αποκαλύπτουν ότι η πολιτεία, πολιτική ηγεσία και δημόσιοι λειτουργοί, έκαναν ότι μπορούσαν με κυνικό τρόπο να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους.
Οι ιστορίες των ανθρώπων που επέζησαν, συγκλονίζουν. Μία μάνα περιγράφει πως πνίγηκε το ένα από τα δύο παιδιά της μπροστά στα μάτια της, ενώ περίμεναν βοήθεια για ώρες μέσα στο νερό. “Ήθελα να ουρλιάξω να πέσω μέσα μαζί του να μην βγω έξω, από την άλλη σκεφτόμουν και τη Βάσια, δηλαδή χωρίστηκα στα δύο εγώ μέσα στη θάλασσα. Μπήκα μία και βγήκα δύο, η μία είναι εκεί μέσα ακόμα και η άλλη είναι έξω…
Τη θλίψη για τον χαμό του γιου της, συνοδεύει πλέον η οργή και η αγανάκτηση. “Το λιμενικό εντελώς απών, εννοείται ότι αν υπήρχε από την αρχή ενημέρωση, πυροσβεστικά και λιμενικό ο Βίκτωρας θα ζούσε τώρα…»
Οι πληγές δεν πρόκειται να κλείσουν, η οργή θα ξεχειλίζει για χρόνια πολλά στο Μάτι…
Πρώτα γύρω απ’ ένα τραπέζι να καθίσουν
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την σοβαρότητα αλλά και τη σημαντικότητα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα επεξεργαστεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θράκη.
Η σύγκληση δεν θα είναι καινούρια. Ήδη υπάρχει η εμπειρία των προηγούμενων προγραμμάτων παρέμβασης. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως θ’ αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Δεύτερο και σημαντικό εχέγγυο επιτυχίας αποτελεί η προσωπικότητα της κυρίας Μπακογιάννη και τρίτο επίσης σοβαρό, πως υπάρχει συναίνεση απ’ όλα τα κόμματα για το σοβαρό θέμα της ανάπτυξης της Θράκης.
Μάλιστα όχι μόνον μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, αλλά ανάμεσα σε κυβερνών-αντιπολιτευόμενα κόμματα και κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα σύγχρονο μοντέλο που θα φέρει την ανάπτυξη για πολλά χρόνια.
Γ.Δ.
Ένα ερώτημα
Συμπολίτης που διακρίνεται για το τσουχτερό του πνεύμα, σε συνάντησή μας προχθές, μου έθεσε ένα καίριο, όπως το είπε ερώτημα.
Ποιο ήταν αυτό; «Πού είναι, γιατί είναι χαμένος από την πιάτσα ο τέως ή πρώην βουλευτής Στάθης Γιαννακίδης».
Ομολογώ πως ξαφνιάστηκα από το ιδιαίτερο αυτό ενδιαφέρον για την απόσυρση του εν λόγω πολικού με την ελαχιστότατη προσφορά στον τόπο. Σκέφτηκα πως μάλλον θεωρεί τον εαυτό του ως έναν σύγχρονο Κινγκινάτο αναμένοντας τη Ρώμη να τον καλέσει να την σώσει από τους εχθρούς.
Ίσως, σκεφτήκαμε με τον φίλο, τώρα που δεν είναι καβάλα στο άλογο ο Γιαννακίδης, να κάνει την αυτοκριτική του για την μειωμένη προσφορά του ως βουλευτού και υπουργού…
Γ.Δ.
Του διέφυγε ο συμβολισμός
Τζαμί λοιπόν από την Παρασκευή ο ναός της Αγίας Σοφίας. Ένας ναός με πολύ μεγάλη ιστορία και ειδικό στίγμα για τους Χριστιανούς συνολικά.
Ο Ερντογάν έκανε αυτό που ονειρευόταν από παιδί. Δηλαδή να γίνει τζαμί, να προσευχηθεί σ’αυτήν. Κι έτσι έγινε.
Όμως, κάτι του διέφυγε. Του διέφυγε ο συμβολισμός του Ναού της Αγίας Σοφίας. Κι αυτό ούτε να το αλλάξει μπορεί, ούτε να το μειώσει και ούτε περισσότερο να καταστρέψει ποτέ.
Η Αγία Σοφία θα παραμείνει εκεί, άλλα τόσα χρόνια, επιβλητική και μοναδική και ως προς την κατασκευή της αλλά κυρίως και ως προς αυτό που εκφράζει παγκοσμίως.
Γ.Δ.
Μεγάλη Παρασκευή θύμιζε η πόλη μας
Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα από το πρωί προκαλώντας δέος. Το προηγούμενο βράδυ ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων κάλεσε τον λαό της Ξάνθης σε αγρυπνία και ήταν πολλοί αυτοί που ανταποκρίθηκαν. Η αλήθεια είναι πως όσο κι αν θέλει κανείς να αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά από αυτό που έγινε με την Αγία Σοφία, η ιστορική μνήμη όπως έχει περάσει μέσα στην εθνική και προσωπική μας συνείδηση και ψυχοσύνθεση, δεν τον αφήνει. Η Αγία Σοφία ήταν και θα είναι για πολλές γενιές άρρηκτα δεμένη με την Ορθοδοξία. Είναι το παγκόσμιο σύμβολο του Χριστιανισμού όσο κι αν ακούγονται οι προσευχές από το Κοράνι. Τιμούμε την μουσουλμανική θρησκεία και τη σεβόμαστε αλλά ο Ερντογάν και οι πιστοί του δεν σεβάστηκαν τη δική μας. Εργαλειοποίησε ένα παγκόσμιο σύμβολο για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές επιδιώξεις του, να ισλαμοποιήσει πλήρως την χώρα του. Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις διεθνώς ήταν χλιαρές έως και ανύπαρκτες. Κορυφαία όλων της Ρωσίας που το μόνο που βρήκε να πει ο Ρώσος Πρόεδρος είναι ότι οι Ρώσοι πολίτες δεν θα πληρώνουν το ακριβό εισιτήριο για να την επισκεφτούν!
Το ξανθό γένος και οι προδομένες ελπίδες!
Μ.Ξ.
Η Αγία Σοφία και η Συνθήκη της Λοζάνης
24 Ιουλίου 2020. Μετά από 86 χρόνια που η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως Μουσείο, για πρώτη φορά λειτούργησε ως τζαμί. 24 Ιουλίου 1923. 96 χρόνια πριν στις 3:30 τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1923 υπεγράφη η συμφωνία που έμεινε στην ιστορία ως η Συνθήκη της Λωζάννης. Μια Συνθήκη η οποία υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή -τον Ιούλιο του 1923- αλλά που χάρη στις προσπάθειες του Ελευθερίου Βενιζέλου, που ηγήθηκε της ελληνικής αντιπροσωπείας, θεωρήθηκε -δεδομένων των τότε συνθηκών- μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας. Η πιο σημαντική πρόβλεψη της Συνθήκης ήταν η απόφαση για την ανταλλαγή των πληθυσμών, αλλά και οι ρυθμίσεις για την προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και αντίστοιχα της μουσουλμανικής -και όχι τουρκικής- μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Όπως είναι γνωστό ο Ερντογάν αμφισβητεί την συνθήκη και επιζητεί την κατάργησή της. Η ημερομηνία λοιπόν που επέλεξε για να γίνει η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία και μαζί να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα στον Κεμαλισμό δεν είναι διόλου τυχαία.
Μ.Ξ.