Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

0

Οι καφέ κάδοι
Πρόσφατα οι Ξανθιώτες αντίκρισαν αντί για τους γνωστούς μπλε και πράσινους πλαστικούς κάδους απορριμμάτων και των χρώματος καφέ.
Γνωρίζοντας ότι οι καφέ χρώματος κάδοι πως είναι για την τοποθέτηση βιοαποβλήτων, επικοινωνήσαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σιαμπάν Μπαντάκ.
Ο κ. Μπαντάκ μας ενημέρωσε λοιπόν πως η προμήθεια των καφέ κάδων πραγματοποιήθηκε πριν 2 χρόνια. Επίσης μας δήλωσε πως το χρώμα των κάδων είναι τυχαίο και πως για να μη μείνουν οι κάδοι αναξιοποίητοι τέθηκαν στη διάθεση των κατοίκων.
Εξάλλου, ελέχθη πως ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα συγκέντρωσης βιοαποβλήτων και ότι η διαχείριση αυτών γίνεται εκτός Ξάνθης.
Άρα, οι συμπολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τους καφέ κάδους για να ρίχνουν τα οικιακά σκουπίδια τους.
Γ.Δ.


Διακοπή νερού στα Άβδηρα
Κάθε χρόνο, χρόνια τώρα, κάθε καλοκαίρι το ίδιο πρόβλημα στα Άβδηρα: Διακοπές νερού. Αιτία;  Το παλιό δίκτυο που πλέον δεν έχει και πολλές αντοχές και παρουσιάζει βλάβες.
Μια τέτοια βλάβη στον κεντρικό αγωγό είχαμε την Πέμπτη που μέχρι το απόγευμα αποκαταστάθηκε όπως μας διευκρίνισε ο διευθυντής κ. Αποστολίδης. Ο οποίος μας δήλωσε επίσης πως το πρόβλημα σύντομα θα λυθεί οριστικά με την  υλοποίηση του σχετικού έργου αντικατάστασης του παλαιού δικτύου.
Η σχετική δημοπρασία έχει γίνει και αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου για την εκτέλεση του έργου.
-Λίγη υπομονή ακόμη λοιπόν θα πρέπει να κάνουν όσοι υδρεύονται από το δίκτυο αυτό στον δήμο Αβδήρων.
Γ.Δ.


Όπου ακούς για επιτροπές κράτα μικρό καλάθι…
Οι μυημένοι σε θέματα εξουσίας γνωρίζουν πολύ καλά και πολλοί μάλιστα το λένε – αν και το διαπιστώνει κανείς στην πορεία εκ του αποτελέσματος – ότι όταν θες να μην κάνεις τίποτε αλλά να δείξεις ότι κάνεις , κάνεις μια επιτροπή. Έτσι λοιπόν όπου ακούς ότι συγκροτήθηκε επιτροπή κράτα μικρό καλάθι… Ακούσαμε ότι συστήθηκε Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης με επικεφαλής την Ντόρα Μπακογιάννη. Καλή επιλογή γιατί η κα Μπακογιάννη είναι γνώστης των προβλημάτων της περιοχής μας και με την μειονότητα διατηρεί στενές σχέσεις εμπιστοσύνης. Αλλά ας μου επιτραπεί μια επιφυλακτικότητα. Να θυμίσω ότι και η  προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είχε συστήσει Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη. Αλλά και σε προηγούμενες κυβερνήσει όπως του Κώστα Καραμανλή πάλι Διακομματική είχε συσταθεί από τον κ. Ευριπίδη Στυλιαννίδη. Αν όλες αυτές έκαναν από κάτι τότε θα είχαμε χορτάσει …ανάπτυξη… αλλά μάλλον χορτάσαμε λόγια!
Γι αυτό είναι πολύ βασικό να επιζητούμε έργα κι όχι λόγια.
Με τις ευχές μας στην κα Μπακογιάννη!
Μ.Ξ.


Να’ σαι καλά παππού από τον Εχίνο!
Ένα ιδιαίτερα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα μας δίνει η είδηση ότι 93χρονος από τον Εχίνο που νόσησε από κορωνοϊό και νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι του. Ο παππούς από τον Εχίνο είναι ο μεγαλύτερος στην ηλικία στην ΑΜΘ και μπορεί και στην Ελλάδα που νικά τον κορωνοϊό και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα.
Μαχητής ο παππούς από τον Εχίνο! Να’ ναι καλά!
Μ.Ξ.


Τεκνοθεσίες
Αρκετοί δεν γνωρίζουν το σύστημα της τεκνοθεσίας στη χώρα μας. Το γνωρίζουν όμως «από την καλή» όταν χρειαστεί να εμπλακούν για να υιοθετήσουν κάποιο παιδί.
Για το ζευγάρι που θα αποτανθεί στο κρατικό ίδρυμα αμέσως ξεκινά μια διαδικασία Γολγοθάς. Παράλογες απαιτήσεις από τους γονείς σε σημείο που θίγουν την προσωπικότητα και αξιοπρέπεια του ζευγαριού.
Αρκεί ένα παράδειγμα. Ανάμεσα στα «πιστοποιητικά»  ήταν και η προσκόμιση βεβαίωσης «καλού χριστιανού» από τον παπά της ενορίας.
Προχθές λοιπόν όλη αυτή η ταλαιπωρία και ό,τι κρύβονταν πίσω από αυτήν (διότι κρύβονταν…) σταματάει. Επέρχονται σοβαρές αλλαγές στη διαδικασία  υιοθεσίας και η όλη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και κυρίως γρήγορα, χωρίς καμία προσωπική επαφή.
Παράλληλα, με τον τρόπο αυτόν σταματάει το εμπόριο παιδιών που γινόταν από Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία.
Γ.Δ.


Ασανσέρ τα κρούσματα
Ανεβοκατεβαίνουν σαν ασανσέρ τα κρούσματα του κορωνοϊού στο νομό μας.
Αισιοδοξούμε μόλις μειώνονται αρκετά, συννεφιάζουμε όταν ξαναυξάνονται.
Πάνω- κάτω συνέχεια και τελειωμό δεν έχει η ιστορία.
Από την άλλη εφαρμόζεται μία αντίληψη να μη ενημερώνεται η κοινή γνώμη το πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα.
Θεωρούν οι αρμόδιοι (;)  ότι προστατεύουν έτσι την περιοχή;  Κάνουν λάθος. Έτσι καλύπτουν δεν προστατεύουν.
Ποτέ η συγκάλυψη δεν βοήθησε και μην ακούω χαζές δικαιολογίες. Εδώ που φθάσαμε πλέον, όλα θα πρέπει να γίνονται γνωστά.
Όταν κρύβεις το πού εκδηλώθηκαν τα 6 νέα κρούσματα, δεν προστατεύεις τους πολλούς, διότι αγνοούν από πού και ποιους θα πρέπει να προστατευτούν.
-Λίγο μυαλό χρειάζεται…
Γ.Δ.


Κυβερνητικό ενδιαφέρον για τη Θράκη
Η είδηση μας ξάφνιασε και είναι η παρακάτω:  Θα συσταθεί διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης με πρόεδρο αυτής την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
Την πρόταση προς τον πρόεδρο της Βουλής έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το δε πόρισμα της επιτροπής θα πρέπει να υποβληθεί στη βουλή εντός έξι μηνών.
Αυτός ο πυρήνας της πρότασης του πρωθυπουργού που σίγουρα τον έχει απασχολήσει η θέση της Θράκης και των Θρακιωτών.
Άρα προηγήθηκε ένας προβληματισμός σοβαρός στο πρωθυπουργικό επιτελείο.
Αυτό βέβαια είναι από μόνο του ιδιαίτερα θετικό γιατί σηματοδοτεί ότι υπήρξε προβληματισμός για μια περιοχή που είναι από τις φτωχότερες της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γ.Δ.


Η γνωστή μας κυρία Μπακογιάννη
Ας έρθουμε τώρα στο πρόσωπο που επελέγη από τον πρωθυπουργό για να φέρει εις πέρας την σοβαρή αυτή υπόθεση.
Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είναι πολιτικός εγνωσμένων ικανοτήτων και με μεγάλη πολιτική πείρα. Παράλληλα, ως υπουργός εξωτερικών κατά το παρελθόν, γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της Θράκης. Βέβαια αυτά μόνα τους δεν αρκούν. Κι αυτό διότι η Θράκη έχει δομικά προβλήματα τα οποία οι κατάλληλοι άνθρωποι μπορούν να τα επισημάνουν και προτείνουν λύσεις εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές.
Προτάσεις και λύσεις που θα αφορούν ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.
Ως προς αυτό δε, είμαστε βέβαιοι ότι η κυρία Μπακογιάννη θα κινηθεί ως πρόεδρος στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που πρώτος μίλησε και ξεκίνησε την Ισονομία και Ισοπολιτεία για την μειονότητα της Θράκης.
Χαιρετίζουμε λοιπόν την πρόταση του πρωθυπουργού για την δημιουργία της Επιτροπής και αναμένουμε την στελέχωσή της με ικανά και έμπειρα μέλη που θα εργαστεί με γνώση και ενδιαφέρον για την περιοχή μας.
Γ.Δ.


Αλλαγές στην Πολιτική
Τα πράγματα σιγά-σιγά αλλάζουν στην Πολιτική και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται βγαίνουν χαμένοι.
Διαπίστωση πρώτη: Οι κορώνες δεν είναι πια της μόδας. Τόσο στην εθνική πολιτική όσο και στην τοπική.
Διαπίστωση δεύτερη: Κερδίζει στο πολιτικό παιγνίδι η συναίνεση, η διάθεση συνεργασίας, η προσέγγιση.
Οι κορώνες εξυπηρετούν το στενό κομματικό ακροατήριο και μόνον, το οποίο και συσπειρώνουν.
Διώχνουν όμως από την άλλη αυτούς που επιθυμούν διάλογο πολιτισμένο, ανταλλαγή απόψεων, σεβασμό στους θεσμούς.
Πριν χρόνια οι φωνές, οι κορώνες είχαν απόδοση. Σήμερα όχι. Σήμερα τις νίκες και τις πλειοψηφίες δίνουν οι άνθρωποι του διαλόγου, των συζητήσεων, της ανοχής της άποψης του άλλου και του σεβασμού των δομών της Πολιτείας.
Οι αλαλαγμοί, οι απειλές, οι τραμπουκισμοί απωθούν, δεν φέρνουν ψηφοφόρους. Ας τα μάθουν αυτά τα απλά και αυτονόητα σήμερα κάποιοι.
Γ.Δ.


Αφοί Καραδήμα
Πριν χρόνια, ήρθαν στην περιοχή μας δύο αδέλφια, ο Κώστας και Γιάννης Καραδήμας. Αγόρασαν εκτάσεις στην περιοχή Μαγγάνων με την πρόθεση να δημιουργήσουν μια σύγχρονη μονάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς την προσφορά φροντίδας σε άτομα τρίτης ηλικίας αλλά και αθλητές.
Στόχος ήταν η θεραπευτική αγωγή προς άτομα που έχουν ανάγκη αποθεραπείας μετά την εγχείριση, αποκατάσταση αθλητικών τραυμάτων, φροντίδας ατόμων με κινητικά προβλήματα με την αξιοποίηση θαλάσσιων λουτρών, θερμών λουτρών, λασπόλουτρων.
Η μονάδα θα εξυπηρετούσε τόσο Έλληνες όσο και ξένους, γι’ αυτό και επέλεξαν να είναι κοντά στο αεροδρόμιο.
Τελικά η επένδυση δεν προχώρησε, οι δύο αδελφοί ταλαιπωρήθηκαν, ξοδεύτηκαν και τελικά σταμάτησαν διότι ο ένας, πέθανε.
Ένα σοβαρό πρότζεκτ πολύ προχωρημένο και με ζήτηση, τελικά το σταμάτησαν οι μανδαρίνοι της Αθήνας δημιουργώντας μια σειρά από εμπόδια.
-Η Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της. Για άλλη μια φορά δυστυχώς.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…