Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με μέτρα προστασίας ο εορτασμός του Κουρμπάν Μπαϊράμ

Με μέτρα προστασίας ο εορτασμός του Κουρμπάν Μπαϊράμ

0

Συσκέψεις στην Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και Υγείας

 

Υπό έγκριση ιδιωτικό σφαγείο ειδικού σκοπού στα Κιμμέρια – Σύμφωνα με τον Κανονισμό οι σφαγές  – Ειδικά μέτρα επί της διαδικασίας λόγω κορωνοϊού

 

 

 

Σε εγρήγορση έχει τεθεί όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας ΑΜΘ προκειμένου να ρυθμιστούν και να εφαρμοστούν όλες οι διατάξεις και τα μέτρα υπό τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει λόγω κορωνοϊού, εν’ όψει της μεγάλης γιορτής των μουσουλμάνων συμπολιτών μας το Κουρμπάν Μπαϊράμ.  Όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται σε θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας ώστε να αποφευχθούν τα λάθη που οδήγησαν στην έξαρση του κορωνοϊού στο δήμο Μύκης μετά τον εορτασμό του Σεκέρ Μπαιράμ (Μάιο- αρχές Ιουνίου). Και επειδή στο Κουρμπάν Μπαϊράμ το έθιμο επιτάσσει πολλές σφαγές ζώων, το ενδιαφέρον  στρέφεται στην τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής αλλά και προστασίας από τον κορωνοϊό και σ’ όλη την διαδικασία σφαγής των ζώων.

Για το λόγο αυτό γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις της Περιφερειακής αρχής με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής ενώ σύμφωνα με πληροφόρησή μας μέσα στην εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη που θα συγκαλέσει ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης στην οποία θα συμμετέχουν οι Διευθυντές και οι προϊστάμενοι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Υπό έγκριση ιδιωτικό σφαγείο ειδικού σκοπού στα Κιμμέρια – Σύμφωνα με τον Κανονισμό

saxpatzidis axilleasΌπως ανέφερε ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, στα νέα μέτρα εντάσσεται η απόφαση που έχει εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο, να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας μικρών σφαγείων ειδικού σκοπού που θα λειτουργούν κατά την περίοδο των γιορτών των μουσουλμάνων και θα διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών κανόνων αλλά και των θρησκευτικών παραδόσεων ενώ σ’ αυτά έχει προστεθεί και η τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαχπατζίδης ανέφερε πως είναι υπό έγκριση ένα τέτοιο σφαγείο στην περιοχή της Ξάνθης. Πρόκειται για έναν ιδιώτη που έχει καταθέσει σχετική πρόταση και εξετάζεται . Παράλληλα ο κ. Σαχπατζίδης διευκρίνισε πως σ’ ότι αφορά τον τρόπο σφαγής όπως για παράδειγμα κατά χαλάλ: «Η έγκριση σφαγής κατά χαλάλ δίνεται από ειδικό πιστοποιημένο φορέα που θέτει τις προδιαγραφές. Δεν εμπλέκεται η Κτηνιατρική, η οποία δίνει την έγκριση για τα σφαγεία ειδικού σκοπού και όπως ορίζει ο κανονισμός για την ειδική κατηγορία σφαγών».

Ειδικά μέτρα επί της διαδικασίας λόγω κορωνοϊού

Σ’ ότι αφορά την προστασία από τον κορωνοϊό ο κ. Σαχπατζίδης ανέφερε πως ισχύουν οι οδηγίες της υγειονομικής αρχής που εφαρμόζονται σ όλη την διαδικασία σφαγής του ζώου και αφορούν τήρηση των αποστάσεων, μάσκα, γάντια και όπως υπογράμμισε, «δεν εισέρχεται κανείς σ’ όλη την γραμμή από την είσοδο έως την έξοδο του ζώου από το σφαγείο».

Προβληματισμός και ανησυχία για πιθανή έξαρση του κορωνοϊού στην περιοχή μας

Έκδηλος είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία στις υγειονομικές αρχές αλλά και στην διοίκηση της περιφέρειας στο ενδεχόμενο οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι να μην διδάχτηκαν από τα λάθη του Σεκέρ Μπαϊράμ , να εφησυχάσουν και να επαναλάβουν την ίδια στάση και συμπεριφορά που παράγει με μαθηματική ακρίβεια  το ίδιο αποτέλεσμα. Να έχουμε δηλαδή έξαρση της πανδημίας και περιοριστικά μέτρα ή τοπικό lockdown με τις γνωστές ολέθριες επιπτώσεις για την οικονομία και για την κοινωνία: «Πρέπει οι συμπολίτες μας να μην επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν την προηγουμένη φορά. Να μην γένει αφορμή και το Κουρμπάν Μπαϊράμ για έκρηξη του κορωνοϊού στην περιοχή της Ξάνθης. Να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και να μην εφησυχάζουμε», τονίζει ο κ. Σαχπατζίδης.

Εφαρμόζεται το πρόγραμμα ανίχνευσης του ιού του Δυτικού Νείλου

Ερωτηθείς για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεδομένου ότι στην Ξάνθη υπάρχει κυκλοφορία του ιού όπως αποδεικνύουν τα δύο κρούσματα στον δήμο Τοπείρου, ο κ. Σαχπατζίδης ανέφερε πως από την Κτηνιατρική εφαρμόζεται το πρόγραμμα ανίχνευσης του ιού από δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ιπποειδή και άγρια πτηνά. Διευκρίνισε δε πως τα ιπποειδή δεν μεταδίδουν τον ιό σε άνθρωπο ενώ τα άγρια πτηνά τα μεταδίδουν μέσω όμως των κουνουπιών. Γι αυτό το λόγο και πρέπει – όπως επεσήμανε να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια ιδιαίτερα σε περιοχές που υπάρχει κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …