Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κουρµπάν Μπαϊράµ: Η γιορτή της αγάπης και της θυσίας του µουσουλµανικού κόσµου

Κουρµπάν Μπαϊράµ: Η γιορτή της αγάπης και της θυσίας του µουσουλµανικού κόσµου

0

Σήµερα ξεκινά ο τριήµερος εορτασµός. Χρόνια πολλά στους µουσουλµάνους συµπολίτες µας

 Με τους περιορισµούς που επιβάλλουν τα µέτρα για τον περιορισµό της διάδοσης του κορωνοϊού θα πραγµατοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις και έθιµα

Σήµερα ξεκινά ο τριήµερος εορτασµός του Κουρµπάν Μπαϊράµ, που αποτελεί τη µεγαλύτερη γιορτή του µουσουλµανικού κόσµου, η οποία συµβολίζει την αγάπη και τη θυσία.

Το Κουρµπάν Μπαϊράµ ή αλλιώς η γιορτή των θυσιών (Αραβικά: عيدالأضحى Ηντ Αλ-Αντχά) είναι ένα θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζεται από τους Μουσουλµάνους παγκοσµίως. Την µέρα αυτοί οι πιστοί της µουσουλµανικής θρησκείας γιορτάζουν την προθυµία του Αβραάµ να θυσιάσει το γιο του Ισµαήλ για τον Αλλάχ. Το Κουρµπάν Μπαϊράµ αποτελεί µία από τις δύο κύριες θρησκευτικές εορτές «Μπαϊράµ», τις οποίεςοι Μουσουλµάνοι γιορτάζουν. Όπως και το Ιντ αλ-φιτρ, έτσι και το Κουρµπάν Μπαϊράµ αρχίζει µε µια σύντοµη προσευχή που ακολουθείται από ένα κήρυγµα (khuṭba) και διαρκεί 3 ηµέρες (αρχίζει τη 10η ηµέρα του µήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαµικού ηµερολογίου, που συµβαίνει να είναι περίπου 70 ηµέρες µετά από το τέλος του µήνα µε το Ραµαζάνι).

Ο εορτασµός

Σύµφωνα µε την παράδοση της µουσουλµανικής θρησκείας –που όπως µπορούµε να δούµε δεν διαφέρει πολύ από το Χριστιανικό Πάσχα- κατά την διάρκεια της γιορτής θυσιάζονται ζώα (βόδια, αρνιά και πρόβατα) τα οποία νωρίτερα έχουν ευλογηθεί µε θρησκευτικό ανάγνωσµα. Στη συνέχεια το ζώο που θυσιάζεται χωρίζεται σε τρία µέρη, µε το πρώτο να δίνεται στους φτωχούς, το δεύτερο στους συγγενείς και το τρίτο να µένει στο σπίτι.

Οι µουσουλµάνοι της Θράκης είθισται να συνεστιάζονται σε σπίτια και να επισκέπτονται τους τάφους των αποθανόντων µελών της οικογένειας, ωστόσο όπως και στην περίπτωση της εορτής του Σεκέρ Μπαϊράµ φέτος, εξαιτίας των µέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό, τίθεται περιορισµοί που αφορούν στον συνωστισµό κατά την προσευχή, τις διαδικασίες σφαγών και την ανταλλαγή ευχών.

Χρόνια Πολλά στους µουσουλµάνους συµπολίτες µας µε υγεία και αισιοδοξία!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εαρινή σπορά φυτικών ειδών στο Δέλτα Έβρου για τη νανόχηνα

Η δράση περιλάμβανε σπορές συγκεκριμένων φυτικών ειδών σε υποβαθμισμένες αγροτικές εκτάσει…