Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ήλιος, θάλασσα και χαμηλή φορολογία για ξένους συνταξιούχους

Ήλιος, θάλασσα και χαμηλή φορολογία για ξένους συνταξιούχους

0

Κίνητρα με στόχο να γίνει η Ελλάδα η Φλόριντα της Ευρώπης

Ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για ξένους συνταξιούχους που αποφασίζουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα καθιερώνει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει την κατηγορία αυτή των αλλοδαπών πολιτών στη χώρα, όπως έκανε με τις διατάξεις του non dom φορολογικού κατοίκου για τους ξένους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή 7%. Οι ευνοϊκές διατάξεις θα εφαρμόζονται για τους συνταξιούχους που επιθυμούν να ζήσουν στην Ελλάδα, μεταφέροντας εδώ τη φορολογική τους κατοικία.

Είναι ένας τρόπος να προωθηθεί ο στόχος που συχνά έχει ονομαστεί «να γίνει η Ελλάδα η Φλόριντα της Ευρώπης». Η ρύθμιση θα προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Η ευνοϊκή ρύθμιση εφαρμόζεται κυρίως για συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι συνταξιούχοι δημοσίου κατά κανόνα φορολογούνται στη χώρα τους. Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας.

Κίνητρα σε επιχειρήσεις

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ευνοϊκή φορολόγηση για τη δωρεάν παροχή μετοχών από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φορολογούνται αυτοτελώς, με συντελεστή 15%, όπως ισχύει με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην κυβέρνηση έχουν διαμηνύσει επιχειρηματίες με δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ότι η ευνοϊκή αυτή φορολογική ρύθμιση θα αποτελέσει ένα σοβαρό κίνητρο για να μεταφέρουν στην Ελλάδα στελέχη τους που σήμερα απασχολούνται σε γειτονικές χώρες, με ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης.

Το νομοσχέδιο που θα δοθεί σύντομα σε διαβούλευση προβλέπει:

Μείωση φόρων:  Στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής με σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και πρωτίστως των ασφαλιστικών εισφορών

Οι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση:

  • Προώθηση ενός νέου πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού – συσσωρευμένου – ιδιωτικού χρέους, με ιδιαίτερη πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη το πρόβλημα.
  • Περαιτέρω ενίσχυση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.
  • Συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
  • Ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και της ελληνικής οικονομίας.
  • Εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της οικονομίας, με κατάθεση και ψήφιση σειράς νομοσχεδίων.
  • Υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, το δικαστικό σύστημα, τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, την αγροτική πολιτική κ.ά.
  • Πραγματοποίηση επενδύσεων στις υποδομές, με έμφαση στην πράσινη οικονομία, επί τη βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…