Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιστροφή φόρου : Με εξπρές διαδικασίες η εξόφληση

Επιστροφή φόρου : Με εξπρές διαδικασίες η εξόφληση

0

Θα δοθεί προτεραιότητα στα μεγάλα ποσά  και τις παλαιότερες οφειλές

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο ανοίγοντας τον «κουμπαρά» των επιστροφών φόρων και πληρώνοντας με διαδικασίες εξπρές ποσά από φόρους έως και 500 εκατ. ευρώ.

Μετά από έλεγχο και στην εφορία αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία θα αποδίδονται οι επιστροφές φόρου σε όσους μετά την υποβολή έχουν πιστωτικό αποτέλεσμα.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κάθε δικαιούχος επιστροφής θα πρέπει πρώτα να περάσει από την Διεύθυνση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας (ΔΑΦΕ) η οποία θα πραγματοποιήσει κεντρικά έλεγχο για την πληρότητα των προϋποθέσεων για το αν υπάρχουν εκκρεμούσες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές κάθε είδους όπως φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρος κληρονομιών ακόμη και πρόστιμα που έχουν σταλεί στην φορολογική διοίκηση.

Τα δύο κριτήρια

Με αναλυτικές οδηγίες προς όλες τις ΔΟΥ ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής ζητά κατηγοριοποίηση των υποθέσεων με βάση δύο κριτήρια: τη χρονολογική ωρίμαση και το ύψος των επιστραφέντων ποσών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο «προτεραιότητα αποτελεί η εξόφληση των μεγαλύτερων σε ύψος επιστροφών και μεγαλύτερης χρονολογικής ωρίμασης, ώστε να καταστεί δυνατή η ελαχιστοποίηση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής των επιστροφών».

Η ημερομηνία αφετηρίας για τον υπολογισμό της χρονολογικής ωρίμασης των επιστροφών λογίζεται για μεν τα ποσά επιστροφής φόρων, η ημερομηνία αιτήματος επιστροφής του δικαιούχου, για δε τα ποσά επιστροφής λοιπών εσόδων, η ημερομηνία έκδοσης του ΑΦΕΚ.

Οι κατηγορίες

Για να διεξαχθεί η αρχική κατάταξη με βάση το ύψος του ποσού τα προς επιστροφή ποσά ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά και ακολούθως διαιρείται το πλήθος τους δια 3, ώστε να προκύψουν τρεις κατηγορίες:

Ύφος επιστρεπτέου ποσού

Βαθμίδα 1: τα μεγάλα ποσά

Βαθμίδα 2: τα μεσαία ποσά

Βαθμίδα 3: τα μικρά ποσά

 

Στη συνέχεια, οι επιστροφές κατατάσσονται σε βαθμίδες με βάση την χρονολογική τους ωρίμανση στις ακόλουθες τέσσερις βαθμίδες:

«Ηλικία» αιτήματος

Βαθμίδα 1: Άνω των 180 ημερών

Βαθμίδα 2: Μεταξύ 91-180 ημερών

Βαθμίδα 3: Μεταξύ 60-90 ημερών

Βαθμίδα 4: Κάτω των 60 ημερών

 

Στον κατάλογο που θα προκύψει απόλυτη προτεραιότητα εξόφλησης έχουν τα αιτήματα «ηλικίας» άνω των 180 ημερών και μεγάλων ποσών και στη συνέχεια πάντα με βάση το συνδυασμό των δύο κριτηρίων θα συμπληρώνεται η λίστα η οποία θα επικαιροποιείται δύο φορές το μήνα.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…