Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Επιστολή Πέτρου Γεωργαντζή προς Δήμο Ξάνθης και Περιφέρεια

Επιστολή Πέτρου Γεωργαντζή προς Δήμο Ξάνθης και Περιφέρεια

0

Αναμένει απάντησή τους για την έκδοση της τελευταίας πνευματικής του εργασίας με θέμα την Θράκη της περιόδου 1919-1923

Από τον συμπολίτη μας κύριο Πέτρο Γεωργαντζή, λάβαμε την παρακάτω επιστολή με την οποία γνωστοποιεί μια προσωπική του πικρία.

Αυτή αφορά σχετική του επιστολή προς το δήμο Ξάνθης και την Περιφέρεια ΑΜΘ για την έκδοση ενός τόμου με τον τίτλο «Διπλωματικά έγγραφα περί Θράκης».

Ο κ. Γεωργαντζής με την επιστολή του ζητούσε την κάλυψη των εξόδων έκδοσης και παρότι έχει παρέλθει ικανός χρόνος από την επιστολή του προς αυτούς δεν έχει λάβει καμία απάντηση θετική ή αρνητική.

Διαμαρτυρόμενος λοιπόν για την απαξίωσή του αυτή, μας απέστειλε την παρακάτω επιστολή.

Το κείμενο:

ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗΣ ΠΈΤΡΟΣ

  ΑΝΤΙΚΑ 19 ΞΑΝΘΗ                                                               Ξάνθη  21 Ιουλίου 2020

ΤΗΛ. 2541024872

Προς τον κ. Διευθυντή της εφημερίδας Εμπρός

Κύριε Διευθυντά

 

Απευθύνομαι προς εσάς ως δημόσιο όργανο και μέσω  της εγκρίτου εφημερίδας σας προς τους συμπατριώτες μου Ξανθιώτες –σες και τους Θρακιώτες γενικότερα προς ενημέρωσή τους.

Πρό έτους περίπου εξέδωσε η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης την εργασία μου «Το χρονικό των ελευθερίων της Ξάνθης και της Δ. Θράκης γενικότερα (1912-1920)», η οποία και το διανέμει.

Παράλληλα έχω εκπονήσει και μια άλλη  παρεμφερή εργασία με τίτλο «Διπλωματικά έγγραφα περί Θράκης (Βόρειας, Ανατολικής και Δυτικής) της περιόδου 1919-1923,  420 περίπου σελίδων, η οποία ελλείψει προσωπικών οικονομικών δυνατοτήτων μένει εισέτι αδημοσίευτη,

Η εν λόγω εργασία περιέχει περισσότερα από 200 ανέκδοτα μέχρι σήμερα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα που φωτίζουν εναργέστατα όσο τίποτε άλλο τα όσα διαδραματίσθηκαν  στη Θράκη κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο από τη συνθήκη του Νεϊγύ (14/27 Νοεμβρίου 1919) μέχρι τη συνθήκη της Λωζάνης (24-7-1923) καίτοι κατά την γνώμη μου αποτελεί σπουδαιότατη πηγή αντλήσεως πρωτοδημοσιευομένων εγγράφων.

Την 1 Νοεμβρίου 2019 απηύθυνα επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου με την οποία τους  ενημέρωνα σχετικά και ζητούσα να αναλάβει ο Δήμος στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων ελευθερίας της πόλης  μας και της Θράκης γενικότερα, την έκδοση του έστω ως 5ο τόμο των «Προξενικών αρχείων της Θράκης» που είχε εκδώσει ο Δήμος Ξάνθης με έγκριση του αείμνηστου Δήμαρχους μας Φ. Αμοιρίδη.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα απαξιώθηκα οποιασδήποτε απαντήσεως, γραπτής ή προφορικής έστω αρνητικής από μέρους αμφοτέρων. Ειλικρινά λυπούμαι για λογαριασμό των ανωτέρων  για αυτή την απαξίωσή μου.

Παρόμοια επιστολή απέστειλα και προς τον κ. Περιφερειάρχη στις 22 Απριλίου τρέχοντος έτους αλλά και από εκεί  είχα την ίδια ανταπόκριση. Ουδεμία απάντηση.

Επειδή ήδη «σπένδομαι και ο καιρός της εμής αναλύσεως εφέστηκε» και ουκέτι μοι καιρός, γιατί το τέλος μου πλησιάζει καλπάζον απευθύνομαι μέσω της εφημερίδας σας προς όποιον από τους συμπολίτες μας μπορεί  να αναλάβει ή να συνδράμει ως χορηγός στην ἐκδοση της εν λόγω εργασίας. Και να τη διανείμει (ουν) δωρεάν στα σχολεία, το στρατό και κάθε φιλίστορα που θα ήθελε να μάθει τα όσα διαδραματίσθηκαν εκείνη την περίοδο και μάλιστα από τον  Σεπτέμβριο του 1922 μέχρι τον Ιούλιο του 1923

Προσωπικά δεν θέλω ούτε  ένα σέντς ως ανταμοιβή των κόπων μου. Η μόνη μου επιθυμία είναι πριν φύγω να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι και η τελευταία μου εργασία είδε το φως της δημοσιότητας προς ενημέρωση των συμπατριωτών μου όχι μόνον της Ξάνθης αλλά ολοκλήρου της Θράκης και έτι περισσότερο της Ελλάδος.

Προς μερική ενημέρωση των περιεχομένων του βιβλίου μου σας παραθέτω τον πίνακα των περιεχομένων του.

 

Με εκτίμηση

Πέτρος Γεωργαντζής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…