Τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Μία σειρά από πρόσθετα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και του κόσμου της εργασίας, ύψους περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με έμφαση στη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην «Ώρα του πρωθυπουργού».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε καταρχάς ότι μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις, των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου του 2020 είναι κατά 35% λιγότερος από εκείνον του πρώτου εξαμήνου του 2019.
Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η μείωση της προκαταβολής θα κυμαίνεται από 30% στο 70% Σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, δηλαδή τις επιχειρήσεις οι οποίες καταγράφουν τουλάχιστον 50% του τζίρου τους το τρίτο τρίμηνο του έτους. Επομένως όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή φόρου.
Επίσης μισή προκαταβολή θα καταβάλλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Συνολικά αυτό είναι μία παρέμβαση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Δεύτερον, ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι υιοθετείται μία πρόταση και του ΚΙΝΑΛ, καθώς εγκαινιάζεται και τρίτος κύκλος επιστρεπτέα προκαταβολής, ύψους ενός εκατομμυρίου.
Αυτή θα αφορά πλέον και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή, δηλαδή ανθρώπους σε εποχικά καταλύματα και σε δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου. Θα καταβάλλεται με βάση το τζίρο Ιουνίου- Ιουλίου- Αυγούστου και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι μία σημαντική ένεση ρευστότητας απολύτως αναγκαία για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα προσπαθήσουν και προσπαθούν να κρατηθούν «πάνω από το νερό».
Σημείωσε ότι η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πληρωθεί την επόμενη εβδομάδα και θα καταβληθούν χρήματα σε 7.000 επιχειρήσεις του τουρισμού.
Το τρίτο μέτρο αφορά στην επιδότηση κατά 60% από την πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η οποία επεκτείνεται και για τον Αύγουστο και για τον Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο. Το ύψος της παρέμβασης κινείται περίπου στα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Τέταρτον, οι εποχικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, οι επιχειρήσεις που κάνουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους κατά τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο αυτό. Η παρέμβαση αυτή είναι άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Και πέμπτον, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού. Όπως σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης, είναι κάτι που αφορά πολλούς απασχολούμενους σε ξενοδοχεία, σε εποχιακά καταλύματα, σε όλο το εμπόριο τουριστικών ειδών.
«Γιατί το κάνουμε αυτό; Για τον απλούστατο λόγο ότι πρέπει να δώσουμε στις επιχειρήσεις την πλήρη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιες σε τι ποσοστό θέλουν να βάλουν εργατικό προσωπικό σε αναστολή και σε τι ποσοστό θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Αλλά το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν παραταθεί τα επιδόματα ανεργίας, προκειμένου να στηριχθούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και οι άνεργοι, που έχουν μεγάλη δυσκολία να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας σε μία τέτοια βαθιά οικονομική κρίση.