Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επανεκκινείται το πρόγραμμα καταπολέμησης της αφρικανικής πανώλης

Επανεκκινείται το πρόγραμμα καταπολέμησης της αφρικανικής πανώλης

0

Έτοιμα τα μικτά συνεργεία. 250 περίπου κυνηγούς ενέταξε σε ασφάλιση ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης. Η θήρα του αγριόχοιρου γι’ αυτό το σκοπό θα διαρκέσει όλο το χρόνο

 Στις 20 Αυγούστου ξεκινά η φετινή κυνηγετική περίοδος, εφόσον δεν φέρει ανατροπές η εξέλιξη της πανδημίας

Με το βλέμμα στις εξελίξεις της πανδημίας αναμένουν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου στις 20 Αυγούστου οι 1.700 περίπου κυνηγοί της Ξάνθης, καθώς και όσοι νέοι κυνηγοί θα εγγραφούν στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης μετά τις εξετάσεις που ξεκινούν στα μέσα του Αυγούστου και θα πραγματοποιούνται δύο φορές μηνιαίως.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δραστήριου συλλόγου της Ξάνθης κ. Λοΐζο Σερραίο υπάρχει ενδιαφέρον για την εγγραφή νέων κυνηγών, ωστόσο η κατάσταση του κορωνοϊού θα καθορίσει και την «τύχη» του φετινού κυνηγιού. Συνήθως εγγράφονται κάθε χρόνο περίπου 40 νέοι κυνηγοί που παρακολουθούν τη σχετική επιμόρφωση και πετυχαίνουν στις εξετάσεις.

Επιτρεπόμενα θηρεύσιμα είδη και χρονικοί περιορισμοί

Η νέα κυνηγετική περίοδος αρχίζει από 20 Αυγούστου 2020 και λήγει 28 Φεβρουαρίου 2021

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις και τον πίνακα θηρευσίμων ειδών, όπου περιλαμβάνονται τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδο του.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10 Μαρτίου 2021.

Επίσης, επιτρέπεται σε προκαθορισμένες ημέρες το κυνήγι του λαγού έως 10 Ιανουαρίου, και του αγριόχοιρου από 15/9 έως 20/1. Ακόμη, όλες τις ημέρες επιτρέπεται το κυνήγι αλεπούδων από 20/8 έως 28/2 καθώς και του πετροκούναβου από 15/9 έως 28/2.

Για ταδενδρόβια πουλιά το κυνήγι ξεκινά στις 20 Αυγούστου με εξαιρέσεις για την πέρδικα, την πετροπέρδικα, τη νησιωτική πέρδικα και τον φασιανό και για τα υδρόβια από 15/9.

Σημειώνεται ότι, απαγορεύεται η θήρα στη λίμνη Κερκίνη, Κορώνεια – Βόλβη στο Δέλτα του Νέστου, στη Λίμνη Ισμαρίδα, στη Λίμνη Βιστονίδα – Πόρτο Λάγος και στο Δέλτα του Έβρου καθώς και στην περιοχή του έλους Αρτζάν και στην περιοχή της λίμνης Δοιράνης.

Νέα εκκίνηση στο πρόγραμμα καταπολέμησης της αφρικανικής πανώλης

Εν τω μεταξύ, οι κυνηγοί που συμμετέχουν στα ειδικά συνεργεία που συστάθηκαν (έχουν ασφαλιστεί από τον Κυνηγετικό Σύλλογο περίπου 250) αναμένουν την εκκίνηση του προγράμματος καταπολέμησης της αφρικανικής πανώλης με το κυνήγι των αγριόχοιρων, που αδρανοποιήθηκε λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα μάλιστα με εντολή του τοπικού δασάρχη το πρόγραμμα αναμένεται να βρίσκεται σε εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Θυμίζουμε ότι έχουν συγκροτηθεί μεικτά συνεργεία κυνηγών, με τη συνεργασία υπαλλήλων των κτηνιατρικών και των δασικών υπηρεσιών κάθε Περιφερειακής Ενότητας της ΠΑΜΘ, τα οποία εξορμούν σε επιλεγμένες περιοχές και συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Με την ΚΥΑ της 19ης Νοεμβρίου 2019, με αφορμή τον εντοπισμό του κρούσματος στις Σέρρες αλλά και στη Βουλγαρία, μια «ανάσα» από τα σύνορα, ειδικά στους νομούς Δράμας και Ξάνθης δίνεται η δυνατότητα στα συνεργεία να δρουν όλες τις μέρες της εβδομάδας και χωρίς περιορισμό στον αριθμό των θηραμάτων. Ως επιπλέον κίνητρο δίνεται η δυνατότητα επιχορήγησης των συνεργείων με το ποσό των 100 ευρώ για κάθε αγριογούρουνο που θηρεύουν ή βρίσκουν νεκρό, από πιστώσεις του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ένα ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας, που προσβάλλει χοίρους και αγριόχοιρους. Παρόλο που δεν προσβάλλει τον άνθρωπο ή άλλα είδη ζώων, αποτελεί σημαντική απειλή για την κτηνοτροφία, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς είναι ανίατη και χαρακτηρίζεται από υψηλή θνητότητα και μεταδοτικότητα, ενώ η εκρίζωσή της απαιτεί δεκαετίες προσπαθειών.

Έρευνα για τους πληθυσμούς της πεδινής πέρδικας στη Μακεδονία και τη Θράκη

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής του δράσης ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης συμμετέχει επίσης σε έρευνα της ΚΟΜΑΘ και του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης για την πεδινή πέρδικα. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σερραίος, ως μέλος του ΔΣ της ΚΟΜΑΘ, η έρευνα θα εξελιχθεί μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου το οποίο διαμορφώθηκε πρόσφατα από την επιστημονική ομάδα της ΚΟΜΑΘ.

Η έρευνα ξεκίνησε καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες κυνηγών, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση των πληθυσμών της πεδινής πέρδικας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των κυνηγών, και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του ιδιαίτερα σημαντικού αυτού μη θηραματικού είδους της πανίδας της χώρας μας.

Η πεδινή πέρδικα απαντάται σε όλη σχεδόν τη Μακεδονία και τη Θράκη και για αυτό το λόγο, το Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ αποφάσισε η συγκεκριμένη έρευνα να επεκταθεί σε όλη την περιοχή ευθύνης της Ομοσπονδίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…