Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Χωρίς «Δημοκρίτεια» φέτος ο δήμος Αβδήρων

Χωρίς «Δημοκρίτεια» φέτος ο δήμος Αβδήρων

0

Θα πραγματοποιηθούν μόνο οι θρησκευτικές τελετές στα Άβδηρα

 

Πιο «ήσυχα» φέτος τα Δημήτρεια και μόνο αν το επιτρέψει η συγκυρία – Θέατρο για παιδιά και γευσιγνωσία

 

«Του χρόνου με υγεία», θα διοργανωθούν τα «Δημοκρίτεια» από τον δήμο Αβδήρων. Τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού ακύρωσαν όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ όλη την επικράτεια  του δήμου που διαρκούσαν περίπου 15 μέρες για να μην δημιουργηθούν φαινόμενα συνωστισμού.

«Δημοκρίτεια» μόνο με θρησκευτικές τελετές

Όπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης παρά το γεγονός ότι επιτρέπονται κάτω υπό κάποιες προϋποθέσεις οι εκδηλώσεις, ο δήμος Αβδήρων δεν θα διοργανώσει φέτος πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των «Δημοκριτείων»: « Για να αποφύγουμε τον συνωστισμό που κάθε χρόνο έχουμε στις εκδηλώσεις των Δημοκριτείων και να προστατεύσουμε την υγεία αποφασίσαμε να μην διοργανώσουμε το πολιτιστικό μέρος. Θα γίνουν μόνο οι θρησκευτικές τελετές.

ag.paraskevi-avdira1 Όπως ανακοίνωσε η Μητρόπολη Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί ο Εσπερινός στο Βυζαντινό οικισμό του Πολύστυλου και η πανηγυρική λειτουργία και η περιφορά της εικόνας της πολιούχου Αγίας Παρασκευής στον οικισμό των Αβδήρων. Συνιστούμε στους κατοίκους του οικισμού να τηρούν τα μέτρα και τις αποστάσεις ασφαλείας», επισημαίνει ο κ. Τσιτιρίδης.

Πιο «ήσυχα» φέτος τα Δημήτρεια

Πρόκειται για το θεσμό που διοργανώνεται από τις 7 έως τις 9 Αυγούστου κάθε χρόνο στον οικισμό Δαφνώνα της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης. Όπως μας πληροφόρησε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευφραιμίδης ο οποίος κατάγεται από εκεί για φέτος υπάρχει η πρόθεση να γίνουν μόνο κάποιες εκδηλώσεις για παιδιά, όπως θέατρο. Επίσης διαγωνισμός γευσιγνωσίας ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί συναυλία μεγάλης κλίμακας παρά μόνο μουσική και άνευ χορού από  τοπικά σχήματα στην πλατεία του χωριού. Ο κ. Ευφραιμίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως αυτές οι εκδηλώσεις θα γίνουν μόνο αν το επιτρέψουν οι χρονικές συγκυρίες από την πορεία της πανδημίας.

 Καμπανάκι Σύψα για τα πανηγύρια – Θέμα χρόνου το «μεγάλο ατύχημα»

Την έντονη ανησυχία των επιστημόνων για τις εικόνες συνωστισμού, τα πανηγύρια και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, εξέφρασε εκ νέου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Για μένα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα: δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με την φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ διερωτήθηκε πως θα νιώσουν οι διοργανωτές αν αρρωστήσουν 10 άτομα από αυτή την εκδήλωση ή πεθάνει κάποιος. «Ενδεχομένως να δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων του τύπου μπαρ, πανηγύρια, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις».  Οι επιλογές είναι δύο, είπε ο κ. Σύψας. Η μια είναι να έχουμε και επιδημία και καταστροφή της οικονομίας γιατί αν ανέβει η επιδημία και αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα θα καταστραφεί η οικονομία οπωσδήποτε και η άλλη είναι να επιτηρούμε σωστά την επιδημία κάνοντας αυτό που πρέπει σαν πολίτες έτσι ώστε να διασώσουμε την οικονομία μας. Αν παίζουμε με την επιδημία παίζουμε και με την οικονομία», σημείωσε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθαρά Δευτέρα στα Άβδηρα: Αναβίωσε ο “Ανάποδος Γάμος” [ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ]

Πλήθος κόσμου κατέφθασε απο νωρίς ώστε να απολαύσει τα έθιμα, αλλά και τα σαρακοστιανά εδέ…