Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανατροπές στο Δημόσιο με το υποχρεωτικό «Μητρώο Διαδικασιών»

Ανατροπές στο Δημόσιο με το υποχρεωτικό «Μητρώο Διαδικασιών»

0
dimosio_sfragides-empros

Θα βάλει φρένο στην αυθαιρεσία των υπαλλήλων με το δεσμευτικό του χαρακτήρα

Tο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, το οποίο μάλιστα θα έχει και δεσμευτικό χαρακτήρα, φέρνει ανατροπές στο Δημόσιο αλλά και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πρακτικά με το εργαλείο αυτό ο πολίτης θα μπορεί με βεβαιότητα να γνωρίζει τις όποιες διαδικασίες απαιτεί η συναλλαγή του, χωρίς να είναι έρμαιο φαινομένων αυθαιρεσίας ή περιττής γραφειοκρατίας από οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου. Τα παραπάνω περιγράφουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης”.

Στο Μητρώο θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, θα καταχωρούνται όλες οι ψηφιακές ή φυσικές διαδικασίες του Δημόσιου, για πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις, αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο.

Ειδικότερα, στο Μητρώο θα καταγράφονται τουλάχιστον:

– το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία και τα επιμέρους στάδια αυτής,

-οι αρμόδιες υπηρεσίες διεκπεραίωσης της διαδικασίας και των επιμέρους σταδίων αυτής,

-τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας ή των επιμέρους σταδίων αυτής,

-το διάγραμμα ροής της διαδικασίας και των βημάτων αυτής, σύμφωνα με τυποποιημένη μεθοδολογία διαγράμματος

-οι εκτιμώμενοι χρόνοι ανά βήμα της διαδικασίας και

-το κόστος παραβόλων ή άλλων τελών.

Οι φορείς του δημοσίου τομέα με αρμοδιότητα θεσμοθέτησης διοικητικών διαδικασιών υποχρεούνται να προβαίνουν στην αρχική καταχώριση και την καταχώριση κάθε μεταγενέστερης μεταβολής τους η οποία εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους, εντός τριών μηνών από τη θεσμοθέτηση τους ή τη μεταβολή τους.

Οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που θα αναγράφονται στο Μητρώο δεν θα έχουν απλά ενημερωτικό χαρακτήρα αλλά θα είναι και δεσμευτικές για όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς.

Όπως αναφέρεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, «η παράλειψη της υποχρέωσης καταχώρισης… συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με την περ. κθ’ της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν. 3528/2007 για το όργανο ή τον υπάλληλο που έχει τη σχετική υποχρέωση”.

Παράλληλα, με τη διαπίστωση παράλειψης της υποχρέωσης καταχώρισης ή της απόκλισης κατά την εφαρμογή της καταχωριμένης διαδικασίας, μπορούν να γίνουν έλεγχοι είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας. Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών ενημερώνει τον αρμόδιο φορέα για να ξεκινήσει η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μόλις το 35% αγροτών κάνει μόνος δήλωση ΟΣΔΕ, βάρος η γραφειοκρατία της ΚΑΠ

Χρόνο από τη εργασία στο χωράφι «κλέβει» η καθημερινή ενασχόληση των αγροτών με τη γραφειο…