Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναφορά Bloomberg στον Εχίνο: Ρεπορτάζ για τις νέες εστίες του ιού σε φτωχές περιοχές

Αναφορά Bloomberg στον Εχίνο: Ρεπορτάζ για τις νέες εστίες του ιού σε φτωχές περιοχές

0

Αναφέρεται στη μετανάστευση εργαζομένων, καθώς και στις μικρότερες δυνατότητες πρόσβασης στο σύστημα υγείας

Καθώς το πρώτο κύμα της νέας αυτής πανδημίας έπληξε ιδιαίτερα τις πιο εύπορες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, την Μαδρίτη και το Μιλάνο, πολλοί αναφερόντουσαν αρχικώς στον κορωνοϊό ως έναν «μεγάλο ισοπεδωτή» οικονομικών ανισοτήτων, που καταργούσε τα ταξικά πρόσημα επί της ουσίας αποδεικνύοντας την ισότητα των υποκειμένων. Ωστόσο, η τελευταία πορεία «εξάρσεων» κρουσμάτων του ιού στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με το Bloomberg οι περισσότερες πλήττουν τώρα πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Ευρώπης, που κατοικούνται από μειονότητες ή μετανάστες που εργάζονται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας που είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομίας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπογραμμίζει επίσης, τις αδυναμίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών να διασφαλίσουν πως ακόμη και τα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση και επωφελούνται από την ασφάλεια της εργασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι πέντε διαφορετικά κρούσματα σε όλη την Ευρώπη διηγούνται μια πολύ παρόμοια ιστορία. Στη Γερμανία, οι αρχές έκλεισαν τον δήμο Guetersloh, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Ευρώπης βρέθηκαν θετικοί τον ιό. Συγκεκριμένα η εν λόγω ομάδα αποτελούταν σε μεγάλο βαθμό από φτωχά αμειβόμενους μετανάστες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι ζούσαν σε καταλύματα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο πάλι, καθώς η χώρα άρει σταδιακά τους περιορισμούς, το Λέστερ, μια πόλη στα Ανατολικά Μίντλαντς, ορισμένα σχολεία και καταστήματα, θα παραμείνουν κλειστά για δύο ακόμη εβδομάδες. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του Λέστερ, το 37% του πληθυσμού είναι Ασιάτες και εκτιμάται ότι το 40% των ανθρώπων που ζουν εκεί γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην Ιταλία επίσης, η πανδημία του κορωνοϊού είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Λομβαρδία, μία από τις πλουσιότερες περιοχές του βιομηχανικού βορρά της χώρας. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, η πόλη Μοντραγκόνε, κοντά στην Νάπολη, έχει δει μια αύξηση των κρουσμάτων σε ένα κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί μια ομάδα Βουλγάρων μεταναστών, οι οποίοι εργάζονται σε εποχιακές γεωργικές εργασίες. Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει νέο lockdown στην πόλη, αλλά έστειλε στρατό για να θέσει το συγκρότημα υπό αυστηρή παρακολούθηση. Το Μοντραγκόνε κατατάσσεται στο τοπ 10% των ιταλικών πόλεων με το μεγαλύτερο μερίδιο μεταναστών και στο κατώτατο 10% αυτών με το υψηλότερο κατά κεφαλήν δηλωμένο εισόδημα.

Αντίστοιχες εξάρσεις εμφανίστηκαν επίσης στη χώρα μας και την Πορτογαλία, χώρες που σημείωσαν αξιοσημείωτη επιτυχία στον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ένα τοπικό lockdown στην βόρεια περιοχή του Εχίνου, η οποία φιλοξενεί πολλούς από την μουσουλμανική μειονότητα της χώρας, ενώ στην Πορτογαλία το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε 19 γειτονιές στην περιοχή της Λισαβόνας, Αυτές οι περιοχές φιλοξενούν ομάδες πολύ φτωχών μεταναστών, ειδικά από την Αφρική.

Πώς εξηγούνται αυτές οι νέες εξάρσεις κορωνοϊού

Αυτές οι νέες εστίες κορωνοϊού έχουν διάφορες εύλογες εξηγήσεις. Ενδεχομένως ορισμένοι μετανάστες να έχουν μεταφέρει τον ιό από χώρες όπου ακόμη δεν έχει περιοριστεί η εξάπλωση. Επίσης οι φτωχότερες κοινότητες μπορεί να έχουν χειρότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και μια κακή κατανόηση της σοβαρότητας του ιού και του τρόπου προστασίας από αυτόν. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι πιθανώς να αποφεύγουν να εξεταστούν ή να αναζητήσουν θεραπεία εξαιτίας του φόβου πως μπορεί να μπουν σε καραντίνα και να χάσουν την δουλειά τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…

Η στήλη των Συντακτών

Ειδικές Εκδόσεις

η Συνταγή της Ημέρας