Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αλεξανδρούπολη: Μήνυμα προς την Τουρκία για αποφυγή εντάσεων από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: Μήνυμα προς την Τουρκία για αποφυγή εντάσεων από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα

0

Εντυπωσιακές εικόνες από τις προετοιμασίες της νατοϊκής άσκησης «Atlantic Resolve 2020» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Eντυπωσιακές είναι οι εικόνες από την παραμονή του θηριώδους αμερικανικού μεταγωγικούς Endurance, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλοίο που «έδεσε» ποτέ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης μαζί με ένα ακόμη τεραστίων διαστάσεων μεταγωγικό μεταφέροντας 3.000 στρατιώτες και στρατιωτικά ελικόπτερα, εκατοντάδες οχήματα και κοντέινερ με υλικό και εξοπλισμό, με προορισμό τη Ρουμανία για τη νατοϊκή άσκηση «Atlantic Resolve 2020».

Από εκεί, με αφορμή την εκδήλωση των 150 χρόνων για τη λειτουργία του λιμένα Αλεξανδρούπολης, που συνέπεσε με τις προετοιμασίες για την νατοϊκή ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιτ έστειλε μήνυμα απευθείας από την Ουάσιγκτον προς την Τουρκία, σημειώνοντας: «προτρέπουμε τις Τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που δημιουργούν εντάσεις στην περιοχή, όπως είναι τα σχέδια για έρευνες για φυσικές πήγες σε περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος μοιράζονται δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο», και επισημαίνοντας πως πρόκειται για έναν «περίπλοκο στρατηγικό χώρο».

Επισήμανε πως επιθυμία των ΗΠΑ είναι οι φίλοι και σύμμαχοί τους στην περιοχή να προσεγγίζουν το θέμα της ανάπτυξης πόρων με πνεύμα συνεργασίας που αποτελεί θεμέλιο για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά σε «αμφισβητούμενα νερά» στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εξελίξεις στο Καστελλόριζο, ο κ. Πάιατ πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές, και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

Ο υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της εκδήλωσης ανέφερε για το ίδιο θέμα ότι «μετά τη λεκτική βελτίωση (σ.σ. από αμερικανικής πλευράς) είναι σαφές πλέον ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον το κείμενο».

Εξάλλου, στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Πάιατ τόνισε «το σαφές μήνυμα από την Ουάσινγκτον και από την Ευρώπη, που προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Νωρίτερα, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στη δήλωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα», η οποία, όπως τόνισε διορθώθηκε αμέσως, χάριν και στη συμβολή του κ. Πάιατ, τον οποίο ευχαρίστησε που με την εμπειρία του ως διπλωμάτης παρενέβη, «ώστε να γίνει κατανοητό το πνεύμα της ανακοίνωσης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

*Πληροφορίες και φωτο: Εφημερίδα «Γνώμη», gnomionline.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…