Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

0

Πολλά τα έτη Σεβαμιότατε

Θερμές ευχές στον εορτάζοντα χθες Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα.
Ευχές ειλικρινείς για συνέχιση του αξιόλογου έργου του στο νομό μας, για την αποδοχή που απολαμβάνει απ’ όλους τους κατοίκους, όχι μόνον τους Χριστιανούς.
Ευχές λοιπόν για μακροημέρευση του αγαπητού μας ιεράρχη.
Γ.Δ.


Σε ήρεμα νερά
Μάλλον σιγά-σιγά ηρεμούν τα πράγματα από πλευράς Τουρκίας. Το ORUS REIS βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας αγκυροβολημένο, ενώ αποσύρθηκε ένας αριθμός πολεμικών πλοίων της Τουρκίας.
Από την πλευρά του ο ελληνικός στόλος συνεχίζει να βρίσκεται σε επιφυλακή.
Το μέλλον προφανώς είναι άδηλον όμως γενικώς τα «νερά ηρέμησαν».
Αντελήφθη η τουρκική πλευρά την αποφασιστικότητα της Ελλάδος αφενός, και πως τίποτε θετικό δεν θα πρόσφερε μια θερμή σύγκρουση, ιδίως στη θάλασσα.
Γ.Δ.


Καθαρισμός οικοπέδων
Το θέμα δεν είναι απλό όσο ενδεχομένως πιστεύουν κάποιοι στον δήμο. Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι κίνδυνοι πυρκαγιάς είναι υπαρκτοί από τα ξερά χόρτα.
Γι’ αυτό, πριν συμβεί το κακό, θα πρέπει να γίνει συντονισμένη δουλειά από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία. Τα οικόπεδα πρέπει να καθαριστούν οπωσδήποτε. Τα δε των ιδιωτών, αφού καθαριστούν, να χρεωθεί το κόστος σ’ αυτούς μια και αδιαφορούν.
Η ανακοίνωση του δήμου δεν αρκεί. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση και λύση.
Γ.Δ.


Δροσερό καλοκαίρι
Δεν θέλω να σας το χαλάσω για όσους βρίσκονται ήδη σε διακοπές ή τους άλλους που τις προγραμματίζουν. Λοιπόν, φέτος ζούμε ένα δροσερό και αεράτο καλοκαιράκι.
Και φυσάει και σχετική δροσιά έχει. Οπότε όλα καλά και ωραία και μακάρι να συνεχίζει έτσι για όσους ζουν και εργάζονται στην πόλη.
Βέβαια στα σπίτια υπάρχουν τα κλιματιστικά, αλλά άλλο πράγμα είναι η φυσική δροσιά.
Γ.Δ.


Μειωμένες εκδηλώσεις
Το καλοκαίρι φέτος οι φίλοι του θεάτρου δεν θα έχουν πολλές επιλογές όπως πριν τον κορωνοϊό. Κι αυτό διότι λίγοι θίασοι θα μας επισκεφθούν.
Ευτυχώς που υπάρχει το Φεστιβάλ Φιλίππων που θα είναι μία διέξοδος μεν, αλλά όχι για πολλούς λόγω απόστασης.
Έτσι, θα περιοριστούμε όλοι στο τι θα αποφασίσει να μας επισκεφθεί.
Από την άλλη, είναι και ο ιός και αρκετοί έχουν τις αναστολές και φόβους τους για τον συγχρωτισμό.
Γενικώς είναι μια δύσκολη δοκιμασία για όλους και για την ψυχαγωγία επίσης.
Γ.Δ.


Πάμε πολύ καλά…
Σταθερά βελτιωμένη είναι η εικόνα της Ξάνθης από την άποψη του κορωνοϊού. Πού και πού κανένα νέο κρούσμα κάνει την εμφάνισή του.  Στο μεταξύ πήραν εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ένας 52χρονος από την Ξάνθη και μία 33χρονη από τη Μύκη ενώ εισήχθησαν στο ΠΓΝΑ μία 82χρονη γυναίκα από την Ελευθερούπολη της Καβάλας, ένας 23χρονος από το Ιράκ και ένας 52χρονος από το Κρυονέρι Καβάλας.
Με τους νοσηλευόμενους να φτάνουν στους δεκατρείς χθες(27/07).
Καιρός ήταν να πάρουμε μια ανάσα.
Μέσα στην εβδομάδα θα βγουν και τα αποτελέσματα από τα τεστ αντισωμάτων και θα έχουμε καλύτερη εικόνα.
Μ.Ξ.


Υποδειγματικός για εποχή κορωνοϊού ο εορτασμός της Πολιούχου των Αβδήρων Αγίας Παρασκευής
Αυτή η δύσκολη κατάσταση που περάσαμε ως νομός όμως έχει αφήσει τα σημάδια της εκτός από την οικονομία και γενικότερα στην συμπεριφορά. Για παράδειγμα υποδειγματική ήταν η στάση των κατοίκων των Αβδήρων αλλά και των επισκεπτών στο τελετουργικό της περιφοράς της εικόνας Πολιούχου Αγίας Παρασκευής και της αρτοκλασίας που έγινε στο κέντρο του οικισμού όπως κάθε χρόνο. Τηρήθηκαν οι αποστάσεις και γενικά ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός. Έλειψαν οι εναγκαλισμοί και οι εγκάρδιοι χαιρετισμοί. Δεν έγινε επίσης το έθιμο του κουρμπανιού για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Μόνο εθελοντικά κάποιοι που είχαν τάματα προσέφεραν κρέας το οποίο αφού μαγειρεύτηκε  μοιράστηκε στην  εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
Ας ελπίσουμε και οι συμπολίτες μας οι μουσουλμάνοι τώρα που θα γιορτάσουν το κουρμπάν μπαϊράμ να είναι το ίδιο υποδειγματικοί στην συμπεριφορά τους.
Μ.Ξ.


Φορολογικό
Προχθές δόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, νέα, τελευταία μάλλον παράταση για την υποβολή της Φορολογικής Δήλωσης. Επίκαιρο ως εκ τούτου να θεωρηθεί το παρακάτω απόσπασμα:  «Οι σοβαρότεροι χριστιανοί στοχαστές έθεταν πάντοτε το ερώτημα ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που διαφοροποιεί μια ληστεία από το νομιμοποιημένο πλιάτσικο (Φορολογία), στον βαθμό που αμφότερες οι πρακτικές βασίζονται στη βία και στον καταναγκασμό. Ο Θωμάς Ακινάτης ξεκινάει την επιχειρηματολογία του αποδεχόμενος ότι ο ηθικός νόμος, που απαγορεύει την άσκηση της βίας και του καταναγκασμού, δεσμεύει τόσο το κράτος όσο και τους πολίτες. Εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι η φορολογία (tributum) είναι κατ’ ανάγκη πάντοτε κλοπή. Οι φόροι είναι η πληρωμή που λαμβάνει ο πρίγκιπας επειδή διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη.
Με άλλα λόγια, για τον μεγάλο στοχαστή η φορολογία είναι ηθικά αποδεκτή στον βαθμό που είναι ανταποδοτική. Η επιβολή φόρων νομιμοποιείται από το γεγονός ότι ο πρίγκιπας παρέχει ορισμένα δημόσια αγαθά, όπως την άμυνα από τους εξωτερικούς εχθρούς, την καταπολέμηση του εγκλήματος, ένα δίκτυο μεταφορών κ.λπ. Αν, όμως, ο πρίγκιπας δεν παρέχει αυτά τα αγαθά και υπηρεσίες, τότε δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της φορολογίας και της ληστείας.
Είναι προφανές ότι αν μεταφέρουμε τον συλλογισμό του Ακινάτη στα ελληνικά δεδομένα, το μεγαλύτερο μέρος της φορολογίας αποτελεί ένα πλιάτσικο το οποίο ασκεί το κράτος εναντίον των παραγωγικών υπηκόων του. Διότι τους προσφέρει ελάχιστα ως επιστροφή των φόρων. Η ανταποδοτικότητα είναι έννοια ξένη προς το ελληνικό φορολογικό σύστημα.
Α.Α.


Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου
Μέσα λοιπόν στους εκατοντάδες καθηγητές των διαφόρων Πανεπιστημίων, ξεχώρισε ο καθηγητής Κώστας Μάρκου.
Ξεχώρισε όχι για το επιστημονικό του έργο, το ερευνητικό ή κάτι άλλο παρεμφερές. Ξεχώρισε για όσα εκστόμισε μέσα στη βουλή σε βάρος του ΚΙΝΑΛ.
Κι αυτά που είπε δεν αποτελούσαν κριτική προς το κόμμα αυτό, αλλά μια χυδαία βρισιά, μια φράση που χαρακτηρίζει πεζοδρόμιο χειρίστου είδους. Γι’ αυτό εξάλλου οι φωνές και οι διαμαρτυρίες και η αποπομπή από την αίθουσα.
Έχω πάντως μια απορία: Πώς αλήθεια ένιωσαν από τις χυδαιολογίες  οι συνάδελφοί του καθηγητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας;
Πώς αλήθεια ένιωσαν οι φοιτητές του;
-Για τον ίδιο δεν ρωτώ. Είμαι βέβαιος πως δεν ένιωσε τίποτε. Μπορεί να χαμογελούσε και αυτάρεσκα ο καθηγητής. Αφαιρώ το «κύριος» διότι τον τίτλο αυτόν σε καμία περίπτωση δεν τον αξίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ…
Γ.Δ.


Μία διαφορετική Πρόεδρος
Δεν έχουν περάσει παρά πέντε μήνες που η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέλαβε τα καθήκοντα της Προέδρου της Δημοκρατίας, εν μέσω πανδημίας, και από τότε δεν παύει να μας εκπλήσσει ευχάριστα, ενσαρκώνοντας με μεγάλη επιτυχία, με έναν σύγχρονο και υγιή δημοκρατικό πατριωτισμό, την εθνική συνείδηση.
Στη φετινή γιορτή της Δημοκρατίας, που λόγω της πανδημίας οι προσκεκλημένοι στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν περιορισμένοι, η πρόεδρος έκανε μία κίνηση πραγματικά αξιέπαινη. Μεταξύ λοιπόν των 500 καλεσμένων, ανθρώπων της πολιτικής, της Τέχνης και του Πολιτισμού, ήταν και 40 άτομα από διάφορα επαγγέλματα που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα λόγω κορωνοϊό και βοήθησαν στην δύσκολη περίοδο της καραντίνας.
Για πρώτη φορά λοιπόν προσκλήθηκαν ντελιβεράδες, υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας, νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων, αλλά και πυροσβέστες που κάθε καλοκαίρι δίνουν μάχη με τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται, δηλαδή, για επαγγελματίες, που υπήρξαν οι “ήρωες” της καθημερινότητας κατά τη διάρκεια των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, στο πρόσωπο των οποίων η Προεδρία ήθελε να τιμήσει όλους εκείνους που με αυταπάρνηση στάθηκαν δίπλα στον συνάνθρωπο σε δύσκολες στιγμές για την ελληνική κοινωνία.
Εύγε στην Πρόεδρο για αυτήν την ξεχωριστή κίνηση που εκφράζει και συνδέει όλους τους Έλληνες…
Μ.Κ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…