Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

0

Η ασθενής Δικαιοσύνη
Δεν είναι κρυφό, το γνωρίζουν όλοι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι βαρύτατα ασθενής.
Αυτό το λένε όλοι. Από τους εκάστοτε κυβερνώντες μέχρι τον πλέον απλό πολίτη.
Μόνον όμως το λένε, το αποδέχονται αλλά δεν κάνουν τίποτε για να το διορθώσουν, κυρίως οι έχοντες την εξουσία.
Η ασθενούσα βαρέως ελληνική Δικαιοσύνη έτσι πλέον που έχει διαρθρωθεί και λειτουργεί, δεν υφίσταται για την εξυπηρέτηση των πολιτών που προστρέχουν σ’ αυτήν, αλλά για την ταλαιπωρία αυτών.
Βασική δε αιτία της ουσιαστικής μη απονομής δικαιοσύνης, είναι η μεγάλη έως ασύγκριτα μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων.
Δεν θα αναφέρω παραδείγματα. Απλά θα πως αυτό που λένε σχεδόν όλοι: Έκδοση απόφασης σε διάστημα 5,6,10 χρόνων, δεν είναι απόφαση. Και να σε δικαιώνει σε έχει προηγουμένως καταστρέψει.
Αυτό λοιπόν, κι άλλα, θα πρέπει ν’ αλλάξουν στη Δικαιοσύνη. Για να πάει η χώρα μπροστά, η Οικονομία, οι επενδύσεις, τα μεγάλα έργα.
Η Δικαιοσύνη με τη νοοτροπία της αργής κίνησης, όλα τα παραπάνω τα έχει υπονομεύσει. Δυστυχώς.
Γ.Δ.


Ξανθιώτικες μπύρες
Καλοκαιράκι, ζέστη και αναψυκτήρια. Καιρός για μπύρα και χαλαρή συζήτηση. Και υπενθύμιση από μας προς τους φίλους της μπύρας πως στην πόλη μας έχουμε μια μικρή επιχείρηση παραγωγής μπύρας.
Πρόκειται για το Ηλιακό Ζυθοποιείο Ξάνθης. Το οποίο παράγει 3 είδη μπύρας με τα ονόματα Θέρος-ξανθιά μπύρα, Γαία-κόκκινη μπύρα και Έρεβος την μαύρη μπύρα.
Μπορείτε λοιπόν αυτές τις μπύρες να τις ζητήσετε από τις ταβέρνες, καφέ, μπαρ, αναψυκτήρια και να τις απολαύσετε παγωμένες.
Γ.Δ.


Γυναίκες στη Δικαιοσύνη
Χρόνια τώρα, οι γυναίκες δικαστίνες πλειοψηφούν αναλογικά των ανδρών συναδέλφων τους. Η διαπίστωση είναι απλή. Αρκεί κανείς να κάνει μια επίσκεψη κατά τη λειτουργία των δικαστηρίων.
Από προχθές δε, έχουμε δύο κυρίες, δικαστίνες, επικεφαλής του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Έτσι, το τιμόνι της ηγεσίας της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε γυναικεία χέρια.
Στην προεδρία του Αρείου Πάγου επελέγη ομόφωνα η κυρία Αγγελική Αλειφοπούλου και για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας η κ.Μαίρη Σαρπ.
Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στις δύο κορυφαίες δικαστίνες στο δύσκολο έργο με μια ευχή:  Να βελτιώσουν με τις υποδείξεις τους το έργο τους αυτοί που διακονούν τη Δικαιοσύνη.
Γ.Δ.


«Συνταξιούχοι ελάτε»
Το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο υπουργός Τουρισμού για την τρίτη ηλικία των Ευρωπαίων είναι σωστό αλλά και στοχευμένο σε έναν χώρο εκατομμυρίων εν δυνάμει πελατών.
Το σύνθημα είναι: Συνταξιούχοι, ελάτε για διακοπές στην Ελλάδα όπου υπάρχει σιγουριά και ασφάλεια και δεν κινδυνεύει κανείς σας.
Ακόμη, εάν το επιθυμείτε, μπορείτε ν’ αγοράσετε ένα σπίτι και να μένετε εδώ για τουλάχιστον 6 μήνες αλλά και για ολόκληρο το χρόνο.
Συνταξιούχοι της Ευρώπης, ευκαιρία για ζωή σ’ ένα όμορφο περιβάλλον, με ήλιο, θάλασσα, βουνό, υγιεινά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά κλπ).
Πρόκειται για μια έξυπνη «πρόσκληση»  που σίγουρα θα βρει πολλούς που θα την προτιμήσουν.
Γ.Δ.


Να στηρίξει ο δήμος τις επιχειρήσεις , την αγορά, τον τουρισμό κι έχουμε καιρό για Γιορτές
Αντί λοιπόν να κάνουμε Οργανωτικές για να’ χαμε να λέγαμε… και να μπαίνουμε στην διαδικασία να σχεδιάζουμε προγράμματα για τις γιορτές και να ετοιμάζουμε να ξοδέψουμε  λεφτά σε προκαταβολές για να κλείσουμε καλλιτέχνες κ.λ.π. καλύτερα δεν θα’ ναι αυτά να ξοδευτούν σε δράσεις που θα ενισχύσουν την τοπική επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία;  Να κάτσουν εκεί στον δήμο και να βρουν τρόπους να ενισχύσουν τις πληγείσες επιχειρήσεις και όχι τους συλλόγους που στο κάτω κάτω είναι εθελοντική η δραστηριότητα τους (εκτός αν κάνω λάθος). Ας σκεφτούν μέσα από ποια εργαλεία η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να στηρίξει την αγορά , τον τουρισμό και να συνεργαστεί με τους παραγωγικούς φορείς. Αυτό θα δώσει ζωντάνια στην πόλη.
Έχουμε καιρό για γιορτές!
Μ.Ξ.


Εδώ και τώρα!
Στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλαχε η υποχρέωση να ικανοποιήσει ένα δίκαιο και με δικαστική απόφαση αίτημα των Θρακιωτών.
Πρόκειται για το καθυστερούμενο εδώ και χρόνια γνωστό 12%. Το οποίο δεν είναι άλλο παρά η επιδότηση εργασίας προς τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες.
Με το κίνητρο αυτό, οι επιχειρήσεις κάλυπταν ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους.
Έτσι, μετά από αναμονή ετών και μετά την γνωμοδότηση του δικαστηρίου πως κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την επιδότηση αυτή, οι επιχειρήσεις αναμένουν από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να δικαιώσει τους επιχειρηματίες που αναμένουν χρόνια την δικαίωσή τους.
Εδώ και τώρα λοιπόν, ας δείξει έμπρακτα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το ενδιαφέρον τους για τη Θράκη.
Γ.Δ.


Η απόφαση να εκτελεστεί
Το όλο θέμα του 12% έχει και άλλες παραμέτρους, άγνωστες στους πολλούς.
Μία απ’ όλες και ιδιαίτερα σοβαρή, ότι οι επιχειρήσεις κάθε χρόνο εμφάνιζαν στα έσοδά τους το αντίστοιχο ποσό του 12% και φορολογούντο γι’ αυτό, σα να το είχαν πάρει!
Δηλαδή, χρόνια πλήρωναν φόρο για χρήματα που δεν είχαν μπει στο ταμείο τους.
Τραγελαφικό;  Ναι και με κόστος οικονομικό.
Αυτά έγιναν, πληρώθηκαν. Σημασία έχει πλέον η ουσία. Και η ουσία είναι να δοθούν τα χρήματα στις επιχειρήσεις που τα έχουν πλέον μεγάλη ανάγκη, θα τις βοηθήσουν σημαντικά, κυρίως τώρα στη δύσκολη αυτή περίοδο.
Γ.Δ.


Προβληματισμοί
Δεν θα το ρίξουμε στη βάσκανη μοίρα, ούτε στην γκαντεμιά που μας βρήκε με τα συνεχιζόμενα κρούσματα του κορωνοϊού. Αιτία είναι η έλλειψη σωστών ελέγχων στην αρχή όλων όσων εισέρχονταν στον νομό απ’ έξω.
Δεν νοείται να υποστηρίζουν κάποιοι ανοήτως ότι ενδημούσε ο ιός στο νομό. Ο ιός ήρθε απ’ έξω και ο κακός συντονισμός στην αρχή, η άγνοια και ο ωχαδελφισμός στη συνέχεια, όπως και η έλλειψη αυστηρότητας στην τήρηση των κανόνων, έφεραν το κακό.
Και από τότε, ο νομός δεν μπορεί ν’ απαλλαγεί. Διότι οι έχοντες τα κρούσματα βόλταραν, έκαναν επισκέψεις, δεν πειθαρχούσαν.
Τυχαία δεν έγινε το κακό. Υπήρχαν φορείς, τον μετέδωσαν τον ιό, η Πολιτεία άργησε ν’ αντιδράσει σωστά και αυστηρά και τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των Ξανθιωτών πληρώνει χωρίς να φταίει.
Όταν φοβάσαι, αργείς, δεν ενημερώνεις τους επικίνδυνους και δεν υποχρεώνεις τον έλεγχο, ε, τότε είναι σα να τιμωρείς τους υπόλοιπους νομοταγείς.
Αυτά έγιναν στην Ξάνθη με τον ιό.
Γ.Δ.


Εδώ ο κορωνοϊός μαίνεται και εμείς ετοιμάζουμε γιορτές!
Είναι κατανοητό ότι όλοι έχουμε ανάγκη να βγούμε απ’ αυτή την στενάχωρη κατάσταση που βιώνουμε λόγω του κορωνοϊού και των συνεχιζόμενων νέων κρουσμάτων αλλά απ’ αυτό το σημείο έως το να προετοιμαζόμαστε για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης υπάρχει μια υπερβολή. Μιλάμε για τις Γιορτές Π. Πόλης που είναι η επιτομή του συνωστισμού! Κι έστω και αν καταφέρουμε να μηδενίσουμε τα κρούσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο πώς θα καταφέρουμε να αναστρέψουμε την εικόνα την πόλης μας που την αποκαλούν …κορωνούπολη και να πείσουμε τον κόσμο να έρθει τηρώντας εννοείται τα μέτρα για να παρακολουθήσει συναυλίες με μάσκα; Είναι θλιβερή αλλά είναι η πραγματικότητα και  πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Δεν ωφελεί να ωραιοποιούμε την κατάσταση γιατί χάνουμε την ουσία. Για φέτος καλά θα κάνουμε ως νομός να ξεχάσουμε γιορτές και πανηγύρια και να επικεντρωθούμε να θεραπεύσουμε πρώτα αυτή την πληγή που δεν καταφέραμε να κλείσουμε και στιγματιστήκαμε.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…