Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Στα «φόρτε» τους τα φωτοβολταϊκά

Στα «φόρτε» τους τα φωτοβολταϊκά

0
fotovoltaika-empros

111 αιτήσεις  σε εκκρεμότητα στον ΔΕΔΔΗΕ από την αρχή του 2020 από το νομό μας –

68 αιτήσεις από τον δήμο Αβδήρων και 37 Τοπείρου   – Μόνο 6 από τον δήμο Ξάνθης

 

 

Πρώτος στην Περιφέρεια  ο Έβρος με 360 αιτήματα για φωτοβολταϊκά – Τρίτη η Ξάνθη Από το 2012 είχε να εκδηλωθεί τόσο ενδιαφέρον

 

 

«Φως» από τα φωτοβολταϊκά επιζητούν να δουν πολλοί ιδιώτες, επιχειρηματικά σχήματα ή ακόμη και κατ’ επάγγελμα αγρότες στο νομό μας. Έτσι εξηγείται το ζωηρότατο ενδιαφέρον που καταγράφεται σε υποβληθείσες αιτήσεις στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε. για αδειοδότηση και στην συνέχεια στον ΔΕΔΔΗΕ που είναι ο τελικός αποδέκτης για την συμβασιοποίηση και  την υλοποίηση της επένδυσης.

111 αιτήσεις  σε εκκρεμότητα στον ΔΕΔΔΗΕ από την αρχή του 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτώνται στην κεντρική σελίδα του ΔΕΔΔΗΕ (www.deddie.gr) και στο αρχείο «Πορεία εξέτασης εκκρεμών αιτημάτων σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ (Απρίλιος 2020) (σ.σ ανοιχτά δεδομένα), φυλλομετρήσαμε 111 συνολικά αιτήσεις που αφορούν την Π.Ε. Ξάνθης.

68 αιτήσεις από τον δήμο Αβδήρων και 37 Τοπείρου  Μόνο 6 από τον δήμο Ξάνθης

Οι περισσότερες αιτήσεις αναφέρουν ως έδρα εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών οικοπεδικές εκτάσεις στους δήμου Τοπείρου και Αβδήρων, ελάχιστες σε εκτάσεις των δημοτικών ενοτήτων του δήμου Ξάνθης και μηδενικές στον δήμο Μύκης. Να σημειώσουμε πως ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι ο δήμος Μύκης είναι ορεινός και δεν έχει διαθέσιμες μεγάλες εκτάσεις που απαιτεί μια τέτοια επένδυση. Ειδικότερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται στον δήμο Αβδήρων με 68 αιτήσεις ακολουθεί ο δήμος Τοπείρου με 37 και ο δήμος Ξάνθης 6.  Όλες σχεδόν οι αιτήσεις που είναι υπό εξέταση είναι δυναμικότητα έως και 500 ΚW και 2 – 3 ξεπερνούν το 1 ΚW καμιά όμως τα 2 ΚW. Να σημειώσουμε επίσης πως συνολικά οι αιτήσεις ανέρχονται σε  2.611 και αφορούν περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Πρώτος στην Περιφέρεια ο Έβρος με 360 αιτήματα για φωτοβολταϊκά – Τρίτη η Ξάνθη

Σε επίπεδο περιφέρειας πρώτος σε αιτήσει είναι ο νομός Έβρου με 360 ακολουθεί η Ροδόπη με 185, η Καβάλα με 50, η Δράμα με 25 και η Θάσος με 6.

Εντυπωσιακή στροφή στην «Πράσινη» ενέργεια

Η στροφή στην πράσινη ενέργεια στο νομό μας έχει εντυπωσιάσει τις υπηρεσίες που εμπλέκονται με πρώτη την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Ξάνθης που είναι ο πρώτος κρίκος της διαδικασία. Σ’ αυτή υποβάλλεται το αίτημα για αδειοδότηση περιβαλλοντικών όρων που αφορά όμως ισχύ έως 2 ΚW. Να σημειώσουμε πως πάνω από αυτό το όριο απαιτείται αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όπως δείχνουν τα στοιχεία αλλά και κατόπιν διερεύνησης από την αρμόδια υπηρεσία Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης στην περιοχή πάνω από 2 ΚW, υπάρχουν 2 και αφορούν την Π.Ε. του Έβρου.

Από το 2012 είχε να εκδηλωθεί τόσο ενδιαφέρον

Όπως μας ειπώθηκε αρμοδίως από το 2012 είχαν να δουν τόσες αιτήσεις γεγονός που προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που «τρέχει» όπως τότε για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά που είχε ευνοϊκούς όρους. Επιπρόσθετα υπάρχει και ένας ανασταλτικός παράγοντας που δεν υπήρχε τότε και αφορά την αυστηροποίηση του νόμου για τις Γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Ειδικότερα εντάσσονται πολλές εκτάσεις σ’ όλη την Ξάνθη σ’ αυτή την διάταξη, γεγονός που τις καθιστά μη επιλέξιμες για φωτοβολταϊκά.

Η διαδικασία

Επί της διαδικασίας να αναφέρουμε πως από την υποβολή του αιτήματος για περιβαλλοντική αδειοδότηση αυτά που αφορούν μέχρι 1 ΜW απαλλάσσονται ενώ από 1 – 2 υπάγονται στις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως μας ειπώθηκε η διεκπεραίωση δεν διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα.  Ακολουθούν άλλες αδειοδοτήσεις από την Πολεοδομία ή άλλες υπηρεσίες και στην συνέχεια υποβάλλεται το αίτημα με τα απαραίτητα συνημμένα στον ΔΕΔΔΗΕ που είναι ο κεντρικός πάροχος. Ο ΔΕΔΗΕ αφού πρώτα καταβληθούν τα παράβολα (500 ευρώ έως 100 ΚW και 1000 πάνω από 100KW) θα εξετάσει αν στην  προτεινόμενη επένδυση συντρέχουν οι όροι σύνδεσης ή έχει κορεστεί το δίκτυο όπως έχει συμβεί σε πολλές περιοχές (π.χ. Πελοπόννησο). Να σημειώσουμε ότι οι αιτήσεις κατατίθενται στα κεντρικά του ΔΕΔΔΗΕ.

Τα «αγκάθια» στα φωτοβολταϊκά: Μεγάλη καθυστέρηση στον ΔΕΔΔΗΕ

Ένα από τα αγκάθια στην υλοποίηση μια επένδυσης φωτοβολταϊκών που ωστόσο αποτελεί μια ελληνική παθογένεια που έχει ακυρώσει πολλές επενδύσεις, είναι ο μεγάλος χρόνος που μεσολαβεί από την υποβολή του αιτήματος στον ΔΕΔΔΗΕ έως την έγκριση και την χορήγηση των όρων σύνδεσης στον επενδυτή ώστε να ακολουθήσουν οι συμβάσεις σύνδεσης τους και ηλέκτρισης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Το θέμα έχει απασχολήσει πολλούς ενδιαφερόμενους επενδυτές που περιμένουν περισσότερο από 6 μήνες να πάρουν το πράσινο φως για την επένδυσή τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένη ροή ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα: «Παιδική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» προειδοποιούν οι ΜΚΟ

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ασφαλή καταφύγια για τα παιδιά πρόσφυγες, με τ…