Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ψήφισμα από την Τοπική Κοινότητα Πηγαδίων με δήλωση συμπαράστασης για την οικογένεια του μικρού Θανάση

Ψήφισμα από την Τοπική Κοινότητα Πηγαδίων με δήλωση συμπαράστασης για την οικογένεια του μικρού Θανάση

0

Πραγματοποιήθηκε συνέλευση παρουσία δημάρχου μετά την ανάρτηση του πατέρα για τη μη ανανέωση συμβολαίου μίσθωσης κατοικίας επειδή το παιδί του έχει αυτισμό

Ευχαριστεί ο πατέρας για τη στήριξη που έλαβε από τους συντοπίτες τους χιλιάδες που εξέφρασαν διαδικτυακά την αλληλεγγύη τους

Μεγάλη αναστάτωση που πήρε πανελλαδική διάσταση προκάλεσε η ανάρτηση πατέρα από τα Πηγάδια που εξέφραζε το παράπονό του, λέγοντας ότι δεν ανανεώνεται το συμβόλαιο για μονοκατοικία που νοικιάζουν στα Πηγάδια επειδή το παιδί τους έχει αυτισμό.

Χιλιάδες έσπευσαν να αποστείλουν μηνύματα υποστήριξης στην οικογένεια του μικρού Θανάση, ενώ συγκλήθηκε και συνέλευση στον οικισμό, παρουσία του δημάρχου.

Ευχαριστίες από τον πατέρα για τη συμπαράσταση

Μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης ο ίδιος ο πατέρας σε ανάρτησή του σημείωσε: «με όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε τα νέα είναι ευχάριστα. Έπειτα από την σημερινή (σ.σ. 5/6/2020) μαζική συνάντηση που είχα με πολλούς κατοίκους του χωριού παρουσία του Δημάρχου, με διαβεβαίωσαν όλοι τους ότι έχουν αγκαλιάσει και αγαπήσει τον γιό μου από τις πρώτες μέρες που πήγαμε στο χωριό και δεν έχουν καμία πρόθεση να φύγουμε από το χωριό. Έπειτα από αυτή την έκβαση του θέματος θέλω να ευχαριστήσω θερμά το χωριό Πηγάδια Ξάνθης και τους κατοίκους του και να τους ζητήσω δημοσίως συγνώμη για την δυσφήμηση που υπέστη το όνομα του χωριού από την ανάρτησή μου, η οποία δεν είχε καμία πρόθεση να δυσφημήσει το χωριό που μένω εδώ και χρόνια.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κο Γεώργιο Σταμάτη, Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να ανέβει στην Ξάνθη την Τρίτη, 9/6/2020, ώστε ο ίδιος να μεριμνήσει για το καλό του παιδιού και να άρει τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις που υπάρχουν.

Ευχαριστώ θερμά και όλους εσάς που μας συμπαρασταθήκατε στις δύσκολες αυτές στιγμές!».

Το ψήφισμα της Τοπικής Κοινότητας Πηγαδίων

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Πηγαδίων του Δήμου Αβδήρων της Π.Ε Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου 2020 και ώρα 20:30μ.μ, παρουσία του Δημάρχου Αβδήρων κ. Γ. Τσιτιρίδη, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας του χωριού, κ. Γ. Ρετσελά, του πρώην Δημάρχου Αβδήρων, κ. Β. Τσολακίδη, καθώς και του φερόμενου ως θιγόμενου πατέρα του μικρού Θανάση, κ. Ευ. Ευαγγέλου, με αφορμή την από 5-6-2020 ανάρτηση που πραγματοποίησε ο τελευταίος στα προσωπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα κάτωθι:

1.Καταδίκασε την ανεδαφική, αβάσιμη, ανυποστήρικτη και άκρως προσβλητική για το σύνολο των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Πηγαδίων ανάρτηση που πραγματοποίησε ο κ. Ευάγγελος Ευαγγέλου στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με την οποία αδίκως χαρακτήρισε τους κατοίκους ως συνυπεύθυνους σχετικά με την απόφαση των ιδιοκτητών της κατοικίας που μισθώνει, όπως ο ίδιος ανέφερε, να τον αποβάλλουν από το μίσθιο.

2.Δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη προς την οικογένεια του μικρού Θανάση, τον οποίο οι κάτοικοι έχουν αγκαλιάσει σαν δικό τους παιδί από την πρώτη στιγμή που η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο χωριό, σεβόμενοι πλήρως την ιδιαιτερότητα της πάθησής του.

3.Παρακάλεσε τον κ. Ε. Ευαγγέλου να άρει οποιαδήποτε υπόνοια διάκρισης και άνισης μεταχείρισης και να προβεί σε αποκατάσταση της αλήθειας, δεδομένου ότι οι κάτοικοι ουδέποτε εξέφρασαν κάποιο παράπονο σχετικά με το παιδί ούτε καθ’ οποιονδήποτε τρόπο συνετέλεσαν στην απόφαση των ιδιοκτητών της που μισθώνει η οικογένεια του κ. Ευαγγέλου να τον αποβάλλουν από το μίσθιο (κατά δήλωση του πατέρα του παιδιού)

4.Ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές και κοινωνικές υπηρεσίες να λάβουν άμεσα τα δέοντα μέτρα και να παράσχουν επαρκή και εξειδικευμένη υποστήριξη στην οικογένεια του μικρού Θανάση.

5.Ζήτησε από τον Δήμαρχο Αβδήρων την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα αφορά στην αποκατάσταση της αλήθειας, το οποίο και θα αποσταλεί σε όλα τα τοπικά αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ προκειμένου να άρει τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν για τους κατοίκους του χωριού.

Η ζωή του 17χρονου Θανάση και της οικογένειά του

Η Νίκη Λυμπεράκη που συνομίλησε με τον πατέρα σε άρθρο της στο protagon αναφέρει: Έγινε πατέρας το 2003. Λίγα χρόνια αργότερα, το παιδί του, ο Θανάσης που σήμερα κοντεύει τα 17, διαγνώστηκε με αυτισμό. «Είναι βαριά περίπτωση», μου εξηγεί και προσθέτει πως ο Θανάσης έχει περιορισμένη νοητική υστέρηση, δεν έχει λεκτική επικοινωνία, αλλά αυτοεξυπηρετείται.

Η οικογένεια μετακόμισε στην Ξάνθη το 2004 κι η αλήθεια είναι πως έχει και στο παρελθόν αισθανθεί ανεπιθύμητη. Ήδη μία φορά αναγκάστηκαν να αφήσουν το σπίτι τους, καθώς οι ιδιοκτήτες προφασιζόμενοι ιδιοκατοίκηση, τους έβγαλαν έξω. Κατά τον κ. Ευαγγέλου, στην πραγματικότητα, τους ενοχλούσε η συμπεριφορά του παιδιού, τα κλάματα, η φασαρία, κι όσα εν γένει συνεπάγεται να είναι κανείς ατυπικός.

Πριν από μια πενταετία περίπου, κατόπιν παρότρυνσης ειδικών, ο Θανάσης και οι γονείς του αφήνουν πίσω τους την πόλη της Ξάνθης και νοικιάζουν μια μονοκατοικία στο χωριό Πηγάδια με πληθυσμό λίγες εκατοντάδες.

Το παιδί όμως μεγαλώνει και μπαίνοντας στην εφηβεία τα πράγματα δυσκολεύουν. «Φωνάζει», μου εξηγεί ο πατέρας του. «Έχει σπάσει τα τζάμια του καφενείου τρεις φορές και μια φορά του κοινοτικού κέντρου» μου λέει και προσθέτει πως κάθε φορά ο ίδιος σπεύδει να ζητήσει συγγνώμη και να καλύψει οικονομικά τις ζημιές.

Ο εγκλεισμός που έφερε η πανδημία, έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Αυτό ισχύει για τα περισσότερα παιδιά, επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο οποίο φοιτά εδώ και τέσσερα χρόνια ο Θανάσης με κατεύθυνση τη γεωπονία. Ο κ. Κλεομένης Ψωμακέλης είναι γεωπόνος με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Του ζητώ να μου μιλήσει για τον μαθητή του κι εκείνος μού μιλά για ένα παιδί, που, δεδομένης της κατάστασης, έχει «πολύ καλή επικοινωνία και συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Την ιστορία με το σπίτι την ξέρει και ο κ. Ψωμακέλης. Πριν από λίγους μήνες άλλωστε, δέχθηκε κι ο ίδιος μια επίσκεψη στο γραφείο του από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας με θέμα τον Θανάση. «Ο άνθρωπος ήλθε με καλή διάθεση», μου λέει και προσθέτει πως κατάλαβε πως δεχόταν πιέσεις από την τοπική κοινωνία. «Του εξήγησα και κατάλαβε. Αποφασίσαμε μάλιστα να πάμε με την παιδοψυχολόγο του Κέντρου στο καφενείο του χωριού για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τον αυτισμό, τη συμπεριφορά των ατόμων στο φάσμα και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται». Όταν πήγαν βρήκαν μόνο τον καφετζή κι έτσι αποφάσισαν, όπως λέει, να επιστρέψουν μιαν άλλη φορά, μόνο που τους πρόλαβε η πανδημία. Το Κέντρο έκλεισε, μαζί με όλες τις άλλες εκπαιδευτικές δομές της χώρας κι η ενημέρωση, που θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει, δεν έγινε ποτέ.

Οι μήνες πέρασαν και η οικογένεια Ευαγγέλου δέχθηκε την προηγούμενη Κυριακή επίσκεψη από τους ιδιοκτήτες του σπιτιού. Η συζήτηση, χωρίς ποτέ να ειπωθεί ευθέως, είχε σκοπό να πειστεί η οικογένεια να φύγει από το σπίτι. «Κατάλαβα πως τους πιέζει το χωριό», μου λέει ο πατέρας του Θανάση, που άκουσε για άλλη μια φορά να του προτείνουν -ευγενικά, όπως διευκρινίζει- να βάλει το παιδί του σε ίδρυμα. Το πράγμα ήταν φως φανάρι. Η διαμονή της οικογένειας στο σπίτι, δημιουργούσε πρόβλημα.

«Υπάρχει πρόβλημα. Πονάει η ψυχή μου για το παιδί. Είναι δυο μέτρα λεβέντης. Το χωριό το πρόβλημα του παιδιού το καταλαβαίνει», ακούω την ιδιοκτήτρια να μου λέει στο τηλέφωνο. Είναι η πρώτη της αντίδραση και τα πρώτα της λόγια. Όταν όμως φεύγει η αρχική της έκπληξη κι όταν τη ρωτώ ξεκάθαρα αν τελικά η ίδια θέλει να φύγει η οικογένεια από το σπίτι της, δεν θέλει να μιλήσει άλλο για το θέμα. Η γραμμή νεκρώνει.

Ξέρετε, η αλλαγή περιβάλλοντος για έναν αυτιστικό άνθρωπο δεν είναι καθόλου απλό πράγμα. Η ρουτίνα, η τήρηση της, οι συνήθειες της καθημερινότητας είναι ιερές. Όπως μου εξήγησε τόσο ο πατέρας, όσο και ο δάσκαλος του Θανάση, ακόμη και η παραμικρή αλλαγή- το να μετακινήσεις για παράδειγμα αντικείμενα από τη συνηθισμένη τους θέση, προκαλεί μεγάλη ταραχή κι αποσυντονισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμπεριφορά των ατόμων. Πόσω μάλλον, όταν μιλάμε για αλλαγή σπιτιού».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…