Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρόταση νόμου για την προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας παρουσίασε ο Γ. Βαρουφάκης

Πρόταση νόμου για την προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας παρουσίασε ο Γ. Βαρουφάκης

0

Κάλεσε σε παλλαϊκή συστράτευση, εκτιμώντας ότι ένα 5ο Μνημόνιο είναι αναπόφευκτο, σε διαδικτυακή συνέντευξη του ΜέΡΑ 25

 Έθεσε τα κριτήρια που πρέπει να διαμορφώσουν επιμέρους φορολογικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις, με αφορμή την ερώτηση του «Ε»

Πρόταση νόμου, που κωδικοποιεί μια νέα φορολογική πολιτική και παράλληλα δρομολογεί την ανάκτηση θεσμικών χρηματοδοτικών εργαλείων για την προστασία των πολιτών, παρουσίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες το μεσημέρι.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε απειλή τη σημερινή κατάσταση για μια «νέα χαμένη δεκαετία» και υπογράμμισε την «ιερή υποχρέωση» του ελληνικού δημοσίου να διαχειριστεί την κρίση.

Πρόταση νόμου με ελαφρύνσεις ΦΠΑ και κατάργηση προπληρωμών

Με βάση την πρόταση νόμου του κόμματος προβλέπονται:

1.Καταργηση όλων των προπληρωμών για ετήσια εισοδήματα κάτω των 100.000 ευρώ (φυσικά πρόσωπα) καθώς και για επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 500 ατόμων. Κουρεύονται οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που επλήγησαν άμεσα από την πανδημία και επιβάλλεται ανώτατος ΦΠΑ στο 15%  για ηλεκτρονικές πληρωμές και 18% για μετρητά, ενώ ο φόρος των επιχειρήσεων διαμορφώνεται στο 15% για μικρές, στο 20% για μεσαίες και στο 29% για τις μεγάλες.

2.Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των υπαρχόντων δεσμών, κατάργηση της ΑΑΔΕ, και δημιουργία νέας αυτόνομης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την/τον Γ.Γ. να μην επιλέγεται ούτε από την κυβέρνηση, αλλά ούτε και από τους δανειστές. Αντίθετα, θα εκλέγεται από Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού της οποίας το 1/3 είναι βουλευτές, 1/3 κληρωτοί δικαστές και 1/3 κληρωτοί επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί.

3.Κατάργηση του «Ηρακλή» και αντικατάσταση από τον «Οδυσσέα», που αποτελεί ένα καθεστώς διαχείρισης των κόκκινων δανείων με επίκεντρο την Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών. Προϋποθέτει άμεση κατάργηση των πωλήσεων των κόκκινων δανείων στα «αρπακτικά ταμεία», όπως τα χαρακτήρισε.

4.Κατάργηση του Υπερταμείου και αντικατάσταση από την εταιρεία «Αθηνά-Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας και Δημοσιονομικών Συναλλαγών.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 παρουσίασε την πρόταση νόμου του κόμματος για την Προστασία των Πολιτών από τις Επιπτώσεις της Εντεινόμενης Οικονομικής Κρίσης

Αναγκαίες οι θεσμικές τομές και η συνολική αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 παρουσίασε μία συνολική αλλαγή πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με απαραίτητη αρχή και προϋπόθεση την άσκηση βέτο στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να εφαρμόσει δημοσιονομικές αλλαγές χωρίς δεσμεύσεις, όπως έχουν ήδη κάνει άλλες χώρες, μεταξύ τους και η Γερμανία. Ο ίδιος εξήγησε ότι το βέτο δεν είναι αρκετό αν δεν συνοδεύεται από θεσμικές τομές και φορολογικές παρεμβάσεις και κάλεσε σε «παλλαϊκή συστράτευση», για τη δημιουργία ενός «μετώπου προστασίας πολιτών», προκειμένου οι πολίτες να εναντιωθούν στο 5ο Μνημόνιο, το οποίο όπως είπε δε θα φέρει αυτό το όνομα, αλλά παραμένει αναπόφευκτό.

Επιμέρους παρεμβάσεις σε παραμεθόριες περιοχές

Στην ερώτηση του «Ε» σχετικά με τις προβλέψεις που υπάρχουν στην πρόταση νόμου για ειδικά κίνητρα και παρεμβάσεις σε περιοχές με αντικειμενικές δυσκολίες ή επιπτώσεις, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι προβλέπεται μείωση του ΦΠΑ έως και 30% για τις παραμεθόριες περιοχές με επίκεντρο τα νησιά του Αιγαίου. Τόνισε ότι για τη διαμόρφωση των επιμέρους κινήτρων παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι τα κόστη και η δυσκολία μεταφοράς, η εγγύτητα με χώρες, όπου η Βουλγαρία με σημαντικά χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, καθώς και οι ρυθμοί ερημοποίησης.

Η ταυτότητα του ΜέΡΑ25: μέτωπο προστασίας της κοινωνίας από την ολιγαρχική πολιτική

Σε ερώτηση κατά πόσο δίνει άλλοθι στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει φιλολαϊκότερα μέτρα, αλλά είναι δέσμια των δεσμεύσεων που έχει απέναντι στους Δανειστές, εξήγησε ότι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιθυμούσε ο ίδιος να μειώσει τον ΦΠΑ, αλλά σημασία έχει τι πράττει κανείς, και όχι τι θα ήθελε να πράξει.

Ως προς το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στη δεξιά ή στην προοδευτική παράταξη, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι υπάρχουν «πολλοί ΣΥΡΙΖΑ», όπου υπάρχουν και προοδευτικοί άνθρωπο, αλλά με μια ηγεσία που έδεσε χειροπόδαρα τη χώρα το βράδυ του δημοψηφίσματος. Με αυτή την αφορμή και παρουσιάζοντας την ταυτότητα του ΜέΡΑ 25 σημείωσε ότι είναι ένας χώρος συγκέντρωσης προοδευτικών, μαρξιστών (ανάμεσα στους οποίους συμπεριέλαβε και τον εαυτό του) ακόμη και φιλελεύθερων, που ωστόσο έχουν μια κοινή στάση, την προστασία της κοινωνίας από την ολιγαρχική πολιτική.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …