Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

0

Μαγαζιά και παραμάγαζα
Με την ηχηρή -και ηχογραφημένη- παραδοχή του εξ απορρήτων συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα, Νίκου Παππά, ότι ο Παπαγγελόπουλος είχε στήσει παραμάγαζο και έκανε εξυπηρετήσεις επί χρήμασι, σέρνοντας στα δικαστήρια όσους δεν του έκαναν τα χατίρια και δεν του έσκαγαν το παραδάκι, αποδεικνύεται περίτρανα τόσο η ύπαρξη του παραδικαστικού κυκλώματος, όσο και ότι όλα αυτά γινόταν εν πλήρη γνώσει του Μαξίμου.
Το μεγαλύτερο σοκ όμως δεν είναι τα «λεφτά, λεφτά! Πολλά λεφτά», που έβγαζε ο Ρασπούτιν και που οι ανένδοτοι ηθικολόγοι του Μαξίμου τα γνώριζαν, αλλά ότι δεν τους ενοχλούσε, αρκεί το κύκλωμα αυτό να βοηθούσε και το δικό τους «μαγαζί»!
Και τι ήθελαν για το δικό τους «μαγαζί» όπως αποκαλούσαν την κυβέρνησή τους; Αναζητούσαν διακαώς πως θα σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους με στημένα σκάνδαλα και κάποιον πρόθυμο να «δώσει» την Μαρέβα, χωρίς στοιχεία εναντίον της.
Παράλληλα, μάθαμε και για το δεύτερο παραμάγαζο που είχε στήσει το ζεύγος Καμμένου μέσα στην ΕΥΠ, που διέταζε έρευνες και διώξεις για όσους «ενοχλητικούς» σκάλιζαν τις δικές τους μπίζνες (πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία κ.α.)…
Ο Αρμαγεδδώνας αυτός των αποκαλύψεων, που ήρθαν στο φως σε λίγες ώρες για τα έργα και τις ημέρες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αφήνουν έκθετο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που οφείλει να δώσει- αν υπάρχουν- εξηγήσεις.
Κι όχι με ελεεινολογίες κατά του Τύπου, όπως επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες…


 Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης
Κυρίαρχο και ιδιαίτερα σημαντικό για τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθίσταται το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Εσωτερικών.
Πρόκειται για μια μοναδική πρόκληση που θα πρέπει ν’αξιοποιήσουν οι δήμοι με κάθε τρόπο. Οφείλουν εγκαίρως να ετοιμαστούν και υποβάλουν  προγράμματα που θα βοηθήσουν τους δήμους τους να λύσουν χρονίζοντα προβλήματα.
Η ευκαιρία έχει δοθεί, είναι εδώ και περιμένει τους δήμους να την αρπάξουν από τα μαλλιά. Έχουν υποχρέωση να μην αφήσουν να χαθεί μια τέτοια ευκαιρία. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούν πως ευκαιρίες δεν δίνονται συχνά.
Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν γι’αυτούς.
Γ.Δ.


Είδες η ΔΕΗ;
Να και μια μικρή αλλά ουσιαστική είδηση. Η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει σε μειώσεις στα τιμολόγια των πελατών της. Βέβαια οι μειώσεις θα είναι μικρές, αλλά ας μην ξεχνάμε πως αυτούς τους καιρούς που ζούμε, κάθε παρόμοια μείωση είναι καλοδεχούμενη, κυρίως για τις επιχειρήσεις.
Βέβαια θα περιμένουμε πρώτα να δούμε να υλοποιείται το πρόγραμμα μείωσης διότι από λόγια, ευχές και σκέψεις έχουμε χορτάσει.
-Την πράξη θα κρίνουμε, την πράξη.
Γ.Δ.


Του καθενός το ύψος την ύψιστη στιγμή
Μάλλον επιπόλαιη και σίγουρα με λάθος προσανατολισμό βρίσκουν οι πολίτες την πρόταση των 17 παραγωγικών φορέων για μοριοδότηση των υποψηφίων των Πανελλαδικών από την Ξάνθη.
Η συστράτευση 17 φορέων είναι γενναία και απόλυτα απαραίτητη με βάση τη δοκιμασία που περνάει ο νομός μας, αλλά δεν πρέπει να επικεντρωθεί, πόσο μάλλον να εξαντληθεί στο αίτημα της μοριοδότησης των μαθητών, χωρίς καν να έχει προηγηθεί κάποιο κρούσμα σε υποψήφιο ή επιτηρητή ή να έχει προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Ε.Δ.


Το «μαγαζί»
Αντί άλλου σχολίου, παραθέτω το κείμενο της ανάρτησης του Σωκράτη Ξυνίδη στο FB. Γράφει: «Έτσι είναι Γιώργο μου! Αυτοί βγάζανε λεφτά. Πολλά λεφτά. Αρκεί να μην πείραζε κανείς το «μαγαζί». Κι εσύ μας έλεγες θα αλλάζαμε την Ελλάδα… πώς να μη σε λένε Γιωργάκη… Η πρώτη φορά αριστερά χρησιμοποίησε τη Δικαιοσύνη όπως η πλέον αυταρχική Δεξιά. Γιατί να πειραματίζονται;»
Και οι απαραίτητες διευκρινήσεις για τις αποκαλύψεις τις οποίες ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ χαρακτήρισαν «Παρακρατικές Μεθοδεύσεις». Ως προς τον χαρακτηρισμό «το μαγαζί» είναι προφανές ότι ο συνομιλητής του Μιωνή, Παππάς, όπως ο πρώτος υποστηρίζει, εννοεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως η κυβέρνηση έκανε σκληρές ανακοινώσεις, όπως το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και ο Χρυσοχοΐδης. Το όλο σύστημα και τον τρόπο που δρούσε, αποκάλυψε η Εφημερίδα τα «Παραπολιτικά».
Είναι λυπηρό και ανησυχητικό ταυτόχρονα, μια κυβέρνηση, μέλη της, να εφαρμόζουν παρακρατικές, καθεστωτικές και επικίνδυνες πρακτικές.
Γ.Δ.


Μια δύσκολη εξίσωση
Καθόλου εύκολη και χαλαρή δεν ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην ΠΕ Ξάνθης. Ομολογουμένως, το βάρος της αντιμετώπισης της έξαρσης του ιού έπεσε στο δήμο Μύκης, όπου συναντάται και η δυσκολία ότι οι κάτοικοι είναι διστακτικοί στη συμμετοχή στους μαζικούς μοριακούς ελέγχους.
Ο δήμαρχος καλείται να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση με επιμέρους ιδιαιτερότητες, τις οποίες οφείλει να ξεπεράσει και να παλέψει με τους κατοίκους για τους κατοίκους.
Η έλλειψη ενημέρωσης που υπήρξε από την αρχή που διαμορφώθηκε αυτή η κατάσταση αναμφίβολα συντελεί στη δυσπιστία των κατοίκων. Όμως λύση πρέπει να δοθεί, για το καλό όλων. Και κανείς δεν μπορεί να απεκδυθεί των ευθυνών του. Κυρίως μετά από τόσες συσκέψεις.
Ε.Δ.


Εργοτάξια δημοσίων έργων στην Ξάνθη. Τα μετρήσατε;
Δεν έκρυψε την αγανάκτησή του ούτε και αυτή τη φορά ο Μιχάλης Αμοιρίδης για την αδράνεια της ΠΑΜΘ. Αιτία αυτή τη φορά η δημοσιοποίηση των 40 μεγάλων έργων που «παίρνουν μπρος» και στην οποία η ΠΑΜΘ έχει μικρή συμμετοχή, κυρίως λόγω του έργου για το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 165,9 εκατ. Ευρώ. Ο περιφερειακός σύμβουλος σε ανάρτησή του αναφέρει: «Δυστυχώς πίσω από τις εξελίξεις ιδρωμένοι στην ΠΑΜΘ:
1. Ζητούσαμε επίμονα να συγκληθεί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, δεν έκαναν τίποτα και η Ξάνθη το πληρώνει. Είναι γελοιότητα να λένε τώρα συγχαρητήρια εκ του πονηρού κάποιοι. Συγχαρητήρια σε αυτούς που κρύφτηκαν πίσω από άλλους; Συγχαρητήρια γιατί άργησαν 3 μήνες να κάνουν τα αυτονόητα;
2. Ζητήσαμε εδώ και δύο μήνες μέτρα στήριξης από την Περιφέρεια ΑΜΘ μέσω ΕΣΠΑ, είπαν αυτά δεν γίνονται!. Εχθές όμως από την Περιφέρεια ανακοίνωσαν ότι τελικά γίνονται και θα μας πούνε λεπτομέρειες σύντομα!!! Τουλάχιστον αν θέλουν να φανούν ότι στηρίζουν την τοπική κοινωνία ας πληρώσουν τα οφειλόμενα της Περιφέρειας στους επαγγελματίες χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Σήμερα 40 έργα μεγάλα δίνουν πνοή στην εξασθενημένη οικονομία. Μετρήστε πόσα; είναι σε εμάς. Οι δημόσιες επενδύσεις αποτελούν ραχοκοκαλιά της οικονομίας παγκόσμια ιδιαίτερα όταν λείπουν οι ιδιωτικές. Σε όλη την ΠΕ Ξάνθης μετρήστε τα εργοτάξια δημοσίων έργων και αναλογιστείτε πότε είδατε λιγότερα».
Ε.Δ.


Μέτρα ελάφρυνσης
Επιτέλους μέτρα, αποφάσεις για την δοκιμαζόμενη οικονομία και κυρίως τους μικρομεσαίους. Η κυβέρνηση έπιασε τον σφυγμό της αγοράς και αποφάσισε να «σβήσει» τέσσερις φόρους του Μνημονίου.
Έτσι, θα υπάρξει μείωση τον Ιούλιο στην προκαταβολή φόρου που θα φθάσει στο 50%. Ήταν 75%, πήγε στο 100% επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα θα κατέβει στο 50%.
Οι άλλοι τρεις φόροι που θα μειωθούν είναι:
-Μείωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%.
-Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος
-Και μείωση του ΕΝΦΙΑ από 8 έως 10%.
-Επιτέλους μέτρα ελάφρυνσης φόρων που επιβλήθηκαν την περίοδο του Μνημονίου.
Γ.Δ.


Οι στιγμές είναι κρίσιμες αλλά κάποιοι συνεχίζουν τον …χαβά τους
Είναι μειονέκτημα κάποιος να είναι εμμονικός γιατί δεν είναι αντικειμενικός και αξιόπιστος. Ακόμη χειρότερα είναι όταν είναι πολιτικός και έχει εμμονές με τους αντιπάλους του. Καθοδηγείται και συμπαρασύρεται απ’ αυτές και χάνει τον στόχο και τις πιο πολλές φορές αυτό γυρνά μπούμερανγκ. Όλος αυτός ο πρόλογος στην προσπάθειά μας να εξηγήσουμε την στάση του πρώην δημάρχου κ. Δημαρχόπουλου στην σύσκεψη των φορέων με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης από τον κορωνοϊό στο νομό μας. Την ώρα που όλοι άρθρωναν έναν ενωτικό λόγο εκφράζοντας την αγωνία τους για τις επιπτώσεις στην οικονομία του νομού, ο κ. Δημαρχόπουλος βγήκε ευκαιρία να κάνει αντιπολίτευση στον δήμαρχο κατηγορώντας τον για λάθη και αστοχίες και θεωρώντας τον υπεύθυνο για την  στοχοποίηση του νομού. Μάλλον μπέρδεψε την σύσκεψη με το δημοτικό συμβούλιο. Και να τα πει και αυτά κι άλλα τόσα αλλά όταν θα είναι η ώρα και τώρα δεν είναι ώρα για απολογισμούς αλλά για δράση. Ο λόγος του ήταν διχαστικός, χωρίς προτάσεις. Αντίθετα τόσο ο κ. Μελισσόπουλος όσο και ο κ. Παπαχρόνης και Χατζηθεοδώρου αντελήφθησαν την κρισιμότητα των στιγμών και στάθηκαν στο ύψος τους κάνοντας προτάσεις και συμβάλλοντας με θετικό τρόπο στην συζήτηση και τις αποφάσεις.
Μ.Ξ.


Σωστός ο Σπύρος Τσιλιγγίρης
Τα πολλά τα λόγια είναι φτώχεια και δεν αντέχει άλλη …φτώχεια ο νομός μας! Αυτό φαίνεται να είναι το μότο του βουλευτή Σπύρου Τσιλιγγίρη που ήταν λακωνικός αλλά μεστός και περιεκτικός στην σύσκεψη των φορέων. Λόγια σταράτα και στοχευμένα χωρίς φανφάρες και μαξιμαλισμούς για το τι πρέπει να διεκδικήσουμε ως νομός,  εκθέτοντας την κατάσταση ως έχει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Είναι γεγονός ότι ο νομός μας έχει πληγεί περισσότερο γιατί συνεχίζει ακόμη να δίνει μάχη με την πανδημία και εισπράττει τις επιπτώσεις της στοχοποιήσης που έχει υποστεί. Άρα δικαιούται μια ειδική μεταχείριση για να μπορέσει να ορθοποδήσει. Και υπάρχουν τρόποι για να γίνει αυτό. Με στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Με  απόδοση του 12% του κόστους εργασίας που το οφείλει. Με κάποια κίνητρα για τον τουρισμό.
Βούληση να υπάρχει και τρόποι βρίσκονται.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …