Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

0

Πόλεμο” στα πλαστικά μιας χρήσης
Ένας διαφορετικός “πόλεμος” ξεκινά. Αντίπαλος είναι τα γνωστά πλαστικά μιας χρήσης που λίγο πολύ τα χρησιμοποιούμε όλοι.
Συγκεκριμένα, την έναρξη της καμπάνιας ευαισθητοποίησης των πολιτών για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς σε έναν μήνα η Ελλάδα θα ενσωματώσει σε νομοσχέδιο τη σχετική κοινοτική Οδηγία με εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2021 κήρυξαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και η εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, κυρία Αγγελική Κοσμοπούλου.
Η απόσυρση αφορά σε 9 είδη πλαστικών, δοχεία τροφίμων- ποτήρια- κύπελλα από φελιζόλ, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών, αναδευτήρες ποτών.
Γ.Δ.


Μικρό αλλά ουσιαστικό
Το χωριό Ίμερα δεν είναι γνωστό σε πολλούς Ξανθιώτες. Οι κάτοικοί του, Πόντιοι στην πλειοψηφία τους, το εγκατέλειψαν μαζικά και μετακινήθηκαν πιο χαμηλά , στην Γαλάνη και τους Τοξότες, γιατί η ζωή εκεί ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.
Εκεί λοιπόν στο χωριό, ζουν ελάχιστα άτομα, τα οποία έχουν ανάγκη από το νερό της εκεί πηγής. Η οποία πηγή είναι συνδεδεμένη με δεξαμενή που τροφοδοτεί και την εκεί ποτίστρα για τα ζώα. Η σύνδεση αυτή που γίνεται με σωλήνα, χρειάζεται καθάρισμα για να μπορεί το νερό να εξυπηρετεί ανθρώπους και ζώα, κυρίως τώρα το καλοκαίρι.
Το θέμα είναι μικρό και τυπικό, αλλά θα πρέπει ο δήμος να το φροντίσει άμεσα διότι είναι ουσιαστικό.
Γ.Δ.


Η πρόταση του Νίκου Παπανδρέου
Πρόκειται για μια πρόταση που απευθύνεται πρωτίστως στην Επιτροπή Πισσαρίδη και βέβαια και στα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης.
Πρόκειται για μια πρόταση του Νίκου Παπανδρέου, Οικονομολόγου, ο οποίος προτείνει ένα μεγάλο μέρος των νέων κονδυλίων να πάνε σε έναν πολύ μεγάλο στόχο που θα μας εμπνεύσει όλους. Προτείνει λοιπόν να δοθεί μεγάλο βάρος στην αναδιάρθρωση και στον εκσυχρονισμό του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της αγροτικής παραγωγής.
Το σχετικό άρθρο του Νίκου Παπανδρέου αναδημοσιεύουμε στην δεύτερη σελίδα στο σημερινό φύλλο κι αξίζει της ιδιαίτερης προσοχής.
Γ.Δ.


Η λύση του ΧΥΤΑ
Στο φύλλο του Σαββάτου και στην στήλη “ Πρόσωπα και Γεγονότα” έγινε αναφορά για τον ΧΥΤΑ Ξάνθης. Και είχαμε επισημάνει την ανάγκη να βρεθούν και υλοποιηθούν άμεσα μάλιστα λύσεις.
Στο θέμα υπάρχει θετική εξέλιξη όπως οι πληροφορίες αναφέρουν. Δηλαδή, αντελήφθησαν όλοι πως καθυστέρηση δεν μπορεί να υπάρξει πλέον και πως οι λύσεις που χρειάζονται είναι ιδιαίτερα επείγουσες διότι στον ΧΥΤΑ επήλθε ο κορεσμός.
Γι’ αυτό, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα αρθούν στο ύψος της δύσκολης περίστασης που το πρόβλημα απαιτεί. Κι έτσι, θα ξεκινήσει να υλοποιείται – επιτέλους- η διαδικασία για την εφαρμογή του σχεδίου για την αναγκαία λύση.
Γ.Δ.


Μαθήματα της κρίσης
Η συνταγή «3 μήνες δουλειά και 9 μήνες καφενείο» που για χρόνια λειτουργούσε λόγω του τουρισμού φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της. Τα νέα από την Β. Ελλάδα, συνηγορούν σε αυτό. Μετά από σχεδόν 30 χρόνια, επανεμφανίστηκαν Έλληνες εργάτες γης, στην συγκομιδή φρούτων στις πεδιάδες της Μακεδονίας. Οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις των παραγωγών Ημαθίας και Πέλλας, αναζητώντας εργάτες στα χωράφια για τη συγκομιδή των φρούτων, το αραίωμα των κλαδιών, τις μονάδες διαλογής και τα κονσερβοποιεία, βρίσκουν ανταπόκριση από τον εγχώριο πληθυσμό.
Και αυτό διότι μέχρι και πέρσι, το 90% των εποχιακών εργατών ήταν Αλβανικής καταγωγής, που λόγω του covid-19 και του κλεισίματος των συνόρων, δεν μπορούν να έρθουν στην χώρα μας για να εργασθούν. Η κυβέρνηση διευκολύνει την απασχόληση του ντόπιου πληθυσμού στις αγροτικές δραστηριότητες, μη διακόπτοντας την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, σε όσους ανέργους, απασχοληθούν αυτήν την περίοδο περιστασιακά στα χωράφια.
Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς. Και θα βρεθούμε μάρτυρες, μπροστά σε σημαντικές και γρήγορες μεταβολές. Η κρίση μας δίνει πολύτιμα μαθήματα και ανοίγει προοπτικές και εναλλακτικές, που τις είχαμε καταχωνιάσει σε κάποια σκοτεινά συρτάρια της μνήμης μας.
Κ.Χ.


Παραβάσεις ανθρωπισμού
Είναι κάποια πράγματα όντως που ξεπερνούν κάθε έννοια λογικής, πολιτισμού και ανθρωπισμού.
Και αφορούν εμάς, τους ανθρώπους, οι οποίοι συμπεριφερόμαστε βάρβαρα εις βάρος συμπολιτών μας με ειδικές ανάγκες. Διαβάστε τα στοιχεία:
Μέσα σε μόλις ένα μήνα, τον Μάιο, βεβαιώθηκαν από την Τροχαία 6.900 παραβάσεις σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 1.320 αφορούσαν τη στάση- στάθμευση σε ράμπα διάβασης ΑμεΑ, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ.
Το χάος που συνεχίζει να επικρατεί σε δρόμους της χώρας από ασυνείδητους οδηγούς οι οποίοι σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους όπου βρουν, αδιαφορώντας για τους συμπολίτες τους, αποτυπώνεται από τα στατιστικά στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον τον Μάιο σημειώθηκαν και άλλες σοβαρές παραβάσεις, όπως 3.153 για στάση-στάθμευση σε πεζοδρόμια και πλατείες, καθώς και 959 για στάση-στάθμευση στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων ή πάνω σε αυτούς.
Γ.Δ.


Τιμή στον Γουτεμβέργιο
Ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας μου έδωσε την ευκαιρία για διάβασμα όπως και σε πολλούς άλλους.
Βιβλία όπως μυθιστορήματα δύο του Σκαρμπαρδώνη όπως το “Υπουργός Νύχτας” και “CASA ΜΠΙΑΦΡΑ”, θρησκευτικού περιεχομένου όπως “Το απόκρυφο Ευαγγέλιο του Νικόδημου”, “ Τα πρακτικά της Δίκης του Ιησού Χριστού και η κάθοδος Του στον Άδη” και ένα ιστορικό του Βασίλη Ραφαηλίδη “Η Ιστορία του Νεοελληνικού Κράτους 1930-1974.”
Πρόκειται για παλιά έκδοση που επανεκδόθηκε αρκετές φορές. Το είχα διαβάσει το 2003 και το ξαναδιάβασα για να φρεσκαριστούν τα ιστορικά γεγονότα.
Τελευταίο άφησα το καταπληκτικό βιβλίο της Ελένη Δημητριάδου-Ευφραιμίδου “ΓΚΕΡΑ” που το διάβασα σ’ ένα βράδυ.
Να λοιπόν που ο εγκλεισμός βρήκε διέξοδο στις τυπωμένες αράδες των βιβλίων.
Κι αυτό, χάρη στον μεγάλο Γουτεμβέργιο.
Γ.Δ.


Ποντιακά ανέκδοτα
Και μια ο λόγος για βιβλία, λίγα λόγια για ένα βιβλίο 100 σελίδων που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πρόκειται για το βιβλίο με τον τίτλο “ Ποντιακά Ανέκδοτα”, τα οποία έχει συλλέξει ακούγοντας από φίλους, συνεργάτες, παππούδες, η συγγραφέας.
Συνολικά πρόκειται για εξήντα ανέκδοτα στην Ποντιακή γλώσσα και αναφέρονται στο εύρος της ζωής των Ποντίων, στις ευχάριστες και άσχημες στιγμές, στις χαρές και τις λύπες της δύσκολης ζωής.
Τη συλλογή των Ποντιακών ανεκδότων και τη διαμόρφωσή τους έκανε η κυρία Σοφία Αδαμίδου – Βαρυτιμίδου, κάτοικος Τοξοτών, την οποία συνάντησα πρόσφατα, σύζυγος του Σπύρου Βαρυτιμίδη.
Γ.Δ.


Ας βγουν τα συμπεράσματα
Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα πρέπει να βγουν τα συμπεράσματα των τεστ για τον κορωνοϊό που έγιναν στο νομό μας την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα κρούσματα, 29 τον αριθμό, δεν είναι λίγα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αναλυθούν με ψυχραιμία, ούτως ώστε να παρθούν τα ανάλογα μέτρα.
Αυτή δε η διαδικασία είναι ευθύνη των ειδικών επιστημόνων και κανενός άλλου.
Από την άλλη, όσοι έχουν εντοπισθεί φέροντας τον ιό, θα πρέπει χωρίς διαμαρτυρίες ή οποιαδήποτε άρνηση, να δεχτούν τις εντολές των ειδικών και να τις εφαρμόσουν χωρίς διαμαρτυρίες, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αυτό πρωτίστως το οφείλουν στον εαυτό τους, αλλά και στους συγγενείς τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο, τους οποίους πρέπει να προστατεύσουν.
Δικαιολογίες και γκρίνιες επ’ αυτού δεν θα πρέπει να υπάρξουν. Θα είναι ακατανόητο και παράλογο όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας που βρέθηκαν θετικοί, να μην αποδεχτούν την ηθική τους υποχρέωση να τηρήσουν όλα όσα θα τους ζητηθούν από τους νοσηλευτές.
Μαζί με τη δική τους υγεία προστατεύουν και τους υπόλοιπους Ξανθιώτες. Κι επιτέλους, ήρθε η ώρα να μηδενίσουμε τα κρούσματα στο νομό μας.
Γ.Δ.


Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Ασπασία Παπαθανασίου
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών η σπουδαία ηθοποιός Ασπασία Παπαθανασίου. Μία εξαιρετική ηθοποιός, από τις πιο γνωστές τραγωδούς. Πολυβραβευμένη, υπήρξε ιδρυτικό μέλος πολλών θιάσων και πρωταγωνίστρια σε σπουδαίες παραστάσεις αρχαίου δράματος. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, όπως το Α’ Βραβείο του Φεστιβάλ του Θεάτρου των Εθνών (1960 για την Ηλέκτρα), το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων (1962), το Αργυρό Μετάλλιο της Διεθνούς Θεατρικής Επιτροπής του Παλέρμο (καλύτερη ευρωπαία ηθοποιός για το 1963).
Η Ασπασία Παπαθανασίου σε μια περιοδεία της ήρθε στην Ξάνθη αλλά και στα Άβδηρα όπου έπαιξε την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στην αυλή του δημοτικού σχολείου καθηλώνοντας κυριολεκτικά τους θεατές με την αμεσότητα των εκφραστικών της μέσων. Ήταν μία θρυλική παράσταση που πολλοί θυμούνται αν και πέρασαν πολλά χρόνια.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…