Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

0

Έρχονται πεζοδρομήσεις
Κάποιο πουλάκι από το δήμο Ξάνθης μου είπε πως οι συζητήσεις για πεζοδρομήσεις στην πόλη πως έχουν προχωρήσει αρκετά.
Αυτό σημαίνει πως σύντομα θα δούμε παρεμβάσεις κυρίως στο κέντρο όπου θα γίνει κι ένα τεστ για να εξαχθούν και τα απαραίτητα συμπεράσματα πριν οριστικοποιηθούν οι όποιες αποφάσεις.
Γ.Δ.


Είμαστε γενικώς πίσω
Πρέπει με το χέρι στην καρδιά να ομολογήσουμε οι Ξανθιώτες και οι κύριοι της αυτοδιοίκησης που μιλούν επί παντός θέματος, ότι η πόλη της Ξάνθης είναι πολύ πίσω, στις τελευταίες θέσεις στο θέμα των πεζοδρόμων.
Όλο κι όλο έχουμε Δαγκλή, Ελπίδος και Ηρώων τμήμα. Για την Γ. Σταύρου και την Κονίτσης δεν γίνεται λόγος και αναφορά διότι δεν μπορούν να εννοηθούν πεζόδρομοι αυτό το χάλι. Βέβαια και Δαγκλή και Ελπίδος δεν πάνε πίσω, αλλά τέλος πάντων, η κατάσταση είναι υποφερτή.
Η βασική αρχή της πεζοδρόμησης είναι η απομάκρυνση των αυτοκινήτων και δικύκλων εκτός τροφοδοσίας – εξυπηρέτησης, φόρτωση-εκφόρτωση και πιθανών κατοίκων βραδινές ώρες.
Εν αναμονή να δούμε τον νέο σχεδιασμό του δήμου.
Γ.Δ.


Κτηνοτρόφοι: Οι πλέον αδικημένοι
Ανάμεσα στους γνωστούς και φίλους υπάρχουν και κτηνοτρόφοι, γεωργοί, αλιείς. Στις συζητήσεις μαζί τους σε χαλαρές στιγμές, μιλάνε, λένε τον πόνο τους, τα προβλήματά τους, για τις δυσκολίες τους που είναι πολλές.
Πρώτοι στη λίστα βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι είναι κοντά στα ζώα τους 365 ημέρες τον χρόνο. Πρόσφατα μάλιστα, πριν δέκα ημέρες είχα μια συζήτηση μ’ έναν από αυτούς ο οποίος με συγκλόνισε με όσα μου είπε.
Τόνισε πως τόσο ο ίδιος όσο κι άλλοι σαν αυτόν, έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να κάνουν πίσω, παρότι διαπιστώνουν πως δεν έχουν μέλλον.
Μάλιστα, για να δείξει το μέγεθος του αδιεξόδου τους, μου είπε πως όλοι οι κτηνοτρόφοι νιώθουν ως «σύγχρονοι δούλοι».
Γ.Δ.


Απαντήσεις
Τώρα λογικό είναι να ρωτήσετε γιατί είναι αδικημένοι οι κτηνοτρόφοι. Διαβάστε τι μου είπε ο γνωστός φίλος.
Πρώτον οι ελληνοποιήσεις τόσο του κρέατος όσο και του γάλακτος
Δεύτερο, εισαγωγές και χρήση σκόνη γάλακτος.
Τρίτο, καθορισμός χαμηλών τιμών εκ μέρους γαλακτοβιομηχανιών – τυροκομείων κλπ
Τέταρτο ενασχόληση επί 365 ημέρες το χρόνο.
Πέμπτο, σημαντική διαφορά τιμής πώλησης σφαγίου στον έμπορο από τον καταναλωτή.
Έκτο, μειώνεται σταθερά η κτηνοτροφία ελεύθερης βοσκής.
Και τελευταίο, οι υψηλές τιμές προμήθειας ζωοτροφών, φαρμάκων κλπ.
Όλα αυτά μαζί, γίνονται ένα βουνό προβλήματα που δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει ο κτηνοτρόφος των 100, 200, 300 μικρών ζώων (πρόβατα ή κατσίκια)
Γ.Δ.


Ευκαιρία να καθαρίσουμε από τον κορωνοϊό 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού στο νομό μας. Μετά την καραντίνα στον Εχίνο και την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στον νομό που συνίσταται σε γενικευμένη χρήση μάσκας και απαγόρευση των συναθροίσεων αλλά και κλείσιμο των λαϊκών αγορών, εσπευσμένα ήρθαν στην Ξάνθη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ.  Χαρδαλιάς και ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας που είχαν σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς και τις αρχές. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι αυτό που είπε ο κ. Τσιόδρας. Ότι για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Δεν χρειάζεται πανικός αλλά ούτε …παλληκαριές και ούτε δεύτερες σκέψεις ότι κάποιοι μας κατατρέχουν και μας στοχοποίησαν έτσι για το τίποτε. Αν δεν υπήρχαν κρούσματα τίποτε δεν θα γινόταν … Έχουμε μια ευκαιρία να καθαρίσουμε από τον κορωνοϊό κι αυτό πρέπει να κάνουμε και να δούμε μετά πως θα ορθοποδήσουμε. Δεν έχουμε άλλες επιλογές  και πρέπει να το καταλάβουμε.
Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού…
Μ.Ξ.


Νέα έκτακτα μέτρα
Τα νέα έκτακτα προληπτικά μέτρα είναι γεγονός για την Ξάνθη. Για την πόλη, τον υπόλοιπο νομό και βέβαια ιδιαίτερα για τον Εχίνο του δήμου Μύκης.
Εκεί λοιπόν στον Εχίνο η λύση απαιτεί χρόνο. Χρόνο για τον ενδελεχή έλεγχο των κατοίκων και την διαπίστωση των κρουσμάτων. Έστω τώρα, έστω μετά την αδιαφορία των πρώτων ημερών.
Διότι όντως, υπήρξε αδιαφορία και αμέλεια στην αρχική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που σταδιακά αυξήθηκε.
Η κοινωνία του Εχίνου έδειξε μικρή ανησυχία, δεν θεώρησε τον κίνδυνο σοβαρό και χαλάρωσε στην λήψη των μέτρων. Το αποτέλεσμα βέβαια οδυνηρό.
Θάνατοι, κρούσματα πολλά και ταλαιπωρία που αποκλειστικά οφείλεται στην δική του συμπεριφορά.
Γι’ αυτό και τα νέα έκτακτα μέτρα στο χωριό, γι’αυτό και η εφαρμογή νέων διαδικασιών πρόληψης και εντοπισμού των κρουσμάτων.
Γ.Δ.


Αρνητική προβολή της Ξάνθης
Είναι γεγονός πως ο οικισμός του Εχίνου βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής των υπολοίπων κατοίκων των δήμων.
Κριτικάρουν οι υπόλοιποι την συμπεριφορά τους διότι πανελλαδικά πλέον βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο ο νομός Ξάνθης.
Όλοι οι Έλληνες μιλούν και γράφουν για την Ξάνθη, για τα εδώ αρνητικά δεδομένα και φυσικά σχολιάζουν με υπερβολές.
Εδώ όμως στην Ξάνθη, γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, γιατί συνέβη και πού οφείλεται.
Όπως είναι γνωστό σε όλους μας στον Εχίνο πως αδιάφορα αντιμετώπισαν την πανδημία κι αυτό σίγουρα «πληρώνουν» τώρα τόσο οι ίδιοι κυρίως όσο και οι υπόλοιποι δευτερευόντως.
Γ.Δ.


Φτάνει!…
Ακούγεται από παντού πλέον, απ΄ όλους. Κυρίως τους καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος. Και βέβαια, όπως καταλάβατε ήδη, για την κακοκαιρία ο λόγος, για τις συχνές βροχές μέσα στην πόλη.
Κατάντησε προκλητικό αυτό το συχνό φαινόμενο της βροχής που όλα τα κάνει άνω-κάτω.
Γι’αυτό και το «φτάνει πια τόσες βροχές»  που οι Ξανθιώτες λένε.
Γιατί, μεταξύ των άλλων, δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως είμαστε στα μέσα Ιουνίου και Καλοκαίρι δεν γνωρίσαμε.
Γ.Δ.


Πού είναι οι πνευματικοί άνθρωποι;
Είναι φορές που αρκετοί ασκούν κριτική στους διανοούμενους ότι απουσιάζουν από τη ζωή, τα δρώμενα, δεν παίρνουν θέση.
Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι, ούτε μαύρο- ούτε άσπρο.
Στην Ελλάδα, οι πνευματικοί άνθρωποι και οι καλλιτέχνες έχουν βάλει πολύ νερό στο κρασί τους. Είναι βλέπεις και μια οικονομική κρίση στραμμένη ως μούντζα στα πρόσωπά τους: όποιος πιστεύει πως «ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος» είναι μέγας βλάκας.
Καλή η ιδεολογία, καλό και το καρβέλι το ψωμί. Δουλίτσα να υπάρχει – και δεν το γράφω καθόλου υποτιμητικά. Συμφωνείς ή διαφωνείς με μια στάση ζωής, κάπου σέβεσαι το κίνητρο των ίσων αποστάσεων όταν ο άλλος δεν έχει να φάει ψωμί. Όταν όμως τρώει παντεσπάνι, τότε άλλα και πιο ζόρικα απαιτούνται από αυτόν. Να σταθεί στους συναδέλφους του που έχουν ανάγκη, να ενώσει τη δυνατή δική του φωνή του για να υπερασπιστεί τις αδύναμες φωνές των άλλων. Αν θέλει. Αν δεν θέλει, με γεια του με χαρά του. Απλώς τον αγαπάμε λίγο λιγότερο. Η ουδετερότητά του ωστόσο δεν αλλοιώνει καλά και ντε την καλλιτεχνική του προσφορά.
Γ.Δ.


Διευκρινήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό
Το ρεπορτάζ την Πέμπτης με τίτλο: «Προσπέρασε ο κοινωνικός τουρισμός την Ξάνθη» προκάλεσε σύγχυση και κρίνουμε σκόπιμο για κάποιες περαιτέρω διευκρινήσεις. Στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού όπως και πρώτα έτσι και φέτος μπορούν να ενταχθούν όσα ξενοδοχεία ή καταλύματα επιθυμούν αρκεί να το δηλώσουν και βεβαίως να πληρούν τα κριτήρια και τις προδιαγραφές που θέτει το πρόγραμμα. Το ζήτημα είναι άλλο κι αυτό προβάλλαμε. Να ενταχθεί η Ξάνθη καθώς και η Ροδόπη στην προνομιακή ζώνη όπως ο Έβρος κάποια νησιά του Βορείου Αιγαίου και από τα Δωδεκάνησα που έχουν ενταχθεί λόγο του μεταναστευτικού. Εδώ να σημειώσουμε ότι μπορεί η Ξάνθη να μην έχει Κέντρο υποδοχής μεταναστών αλλά δέχεται πιέσεις από το μεταναστευτικό όπως και η Ροδόπη. Οι διακινήσεις, οι καταδιώξεις, οι συλλήψεις που έχουμε σχεδόν καθημερινά αυτά δεν μετράνε; Και σε κάθε περίπτωση ας δούμε την ουσία. Ο στόχος του προγράμματος είναι να τονώσει τον εσωτερικό τουρισμό και να εντάξει στον χάρτη των τουριστικών προορισμών περιοχές που δεν είναι καθώς και  να δώσει την δυνατότητα στα χαμηλά εισοδήματα να κάνουν διακοπές. Ποιο από τα δύο κριτήρια δεν πληροί η Ξάνθη. Και επιπρόσθετα ειδικά φέτος που μαζί με την Φλώρινα έχει πληγεί πιο πολύ από τον κορωνοϊό από άλλες περιοχές γιατί να μην ληφθεί αυτό υπ’ όψιν; Γιατί να μην δοθεί αυτό το επιπλέον κίνητρο για να κινηθεί λίγο τουριστικά ο νομός μας ;
Επιτέλους αν δεν πληρούμε το κριτήριο του μεταναστευτικού πληρούμε και με το παραπάνω του …κορωνοϊού!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…