Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Όλοι μαζί και η Ξάνθη …χώρια μελέτη για τα βιοαπόβλητα

Όλοι μαζί και η Ξάνθη …χώρια μελέτη για τα βιοαπόβλητα

0
xyta xanthi

Με απόφαση της αντιπολίτευσης που καταψήφισε την προγραμματική σύμβαση με την ΔΙΑΜΑΑΘ

 

Πως αιτιολογούν το ΚΑΤΑ οι παρατάξεις

 

Ο κορωνοϊός επέβαλλε ως μέτρο προστασίας την δια περιφοράς και εξ αποστάσεως συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χωρίς ωστόσο αυτό το μέτρο να σταθεί ικανό να καταπολεμήσει τον ιό της διχόνοιας που ενδημεί πλέον στον δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης.  Έτσι για μια ακόμη φορά στο δια περιφοράς δημοτικό συμβούλιο της 1η Ιουνίου οι παρατάξεις «έβγαλαν μαχαίρια» επικρίνοντας τον τρόπο λειτουργίας και προβάλλοντας αυτό ως κύριο επιχείρημα για να δικαιολογήσουν την αρνητική τους ψήφο σε θέματα που σε άλλη περίπτωση και αφού εξέφραζαν τις απόψεις τους ίσως να ψήφιζαν.

Καταψηφίστηκε η σύμβαση με την ΔΙΑΜΑΑΘ για συνολική μελέτη βιοαποβλήτων

Ένα τέτοιο θέμα ήταν το 9ο που αφορούσε: « Έγκριση προγραμματικής σύμβασης με τίτλο: «Υποστηρικτικές Ενέργειες για την υλοποίηση του Υποέργου 1 µε τίτλο: «Προμήθεια μέσων συλλογής αστικών βιοαποβλήτων» της Πράξης µε τίτλο: «∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΤΗΣ ΠΑΜΘ». Το θέμα έλαβε μόνο 10 θετικές ψήφους έναντι 26 αρνητικές με αποτέλεσμα όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης: «Να εξαιρεθεί ο δήμος Ξάνθης από την συνολική μελέτη που θα εκπονηθεί από την ΔΙΑΜΑΑΘ για την διαχείριση των Βιοαποβλήτων και να αναγκαστεί να την εκπονήσει ο ίδιος ή με ανάθεση. Την ίδια στιγμή που όλοι οι δήμοι έχουν συναινέσει την παραχώρηση αυτής στην ΔΙΑΜΑΑΘ». Ο κ. Φανουράκης απέδωσε τη στάση των παρατάξεων και ειδικά του κ. Δημαρχόπουλου σε «άλλη λογική» και εξέφρασε την απορία για την διαφορετική τωρινή του στάση αλλά και για την επιλογή του να πάρει τους καφέ κάδους που τώρα βρίσκονται στον ΣΔΑΝ: «Ειδικά ο κ. Δημαρχόπουλος λίγο πριν αποχωρήσει από την θέση του δημάρχου είχε καταθέσει αίτημα στην ΔΙΑΜΑΑΘ για συνολική μελέτη για τα βιοαπόβλητα. Τώρα έχει διαφορετική άποψη. Επίσης λίγο πριν αποχωρήσει φρόντισε να πάρει 150 καφέ κάδους δίνοντας 53.000 ευρώ αλλά δεν μας είπε πως πλησιέστερο σημείο στην Βόρεια Ελλάδα που θα μπορούσαν να εναποτεθούν τα βιοαπόβλητα είναι η  Κοζάνη!  Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να ετοιμαζόμαστε, όταν κατασκευαστεί η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, που θα μπορεί να δεχτεί βιοαπόβλητα να τα εναποθέτουμε εκεί».

Πως αιτιολογούν το ΚΑΤΑ στο 9ο θέμα οι παρατάξεις

«ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ»

«ΚΑΤΑΨΗΦΙΖOYME, ΔΙΟΤΙ α) το θέμα έχει επανεισαχθεί για συζήτηση-ψήφιση στο δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο της 31 Μαρ 2020 (9ο θέμα) και είχε καταψηφιστεί ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ β) στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δεν υπάρχει αναρτημένη απόφαση, από την συνεδρίαση εκείνη του θέματος ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ γ) η λήψη απόφασης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεδομένου της σοβαρότητας του δεν μπορεί να γίνεται με την διαδικασία της «δια περιφοράς» συνεδρίασης ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ δ) για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα έπρεπε κατ’ αρχήν να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, για την επιλογή του τρόπου αντιμετώπισης του ζητήματος της διαχείρισης των βιοαποβλήτων (Δήμος Ξάνθης ή ΣΔΑΝΞ ή ενδεχομένως άλλη πρόταση) ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ ε) Δεν λαμβάνονται υπόψη όλες οι προγενέστερες σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την ΔΙΑΜΑΑΘ που είναι εν ισχύ, με την προτελευταία μάλιστα προ δεκαμήνου και την τελευταία προ διμήνου ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ στ) δεν έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα οι καφέ κάδοι των 1100 λίτρων, που έχει ήδη προμηθευτεί και παραλάβει ο Δήμος μας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικού διαγωνισμού που εκπόνησε κατά την προηγούμενη Δημοτική περίοδο και πριν την ανάληψη θητείας της νέας Δημοτικής αρχής ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ ζ) η λήψη απόφασης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορεί να γίνεται με την διαδικασία της «δια περιφοράς» συνεδρίασης δεδομένου του ύψους του κόστους για το Δήμο, που ανέρχεται στο ποσό των 758.440€ συνολικά, στο συνολικό ποσό των 9.154.671€ που η κοινή επιτροπή παρακολούθησης του έργου (Άρθρο 7) θα ελέγχει».

«Ξάνθη για Όλους»

ΚΑΤΑ διότι με τον τρόπο που διενεργείται η σημερινή συνεδρίαση και θα ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση δεν επιτρέπει την υποβολή διευκρινιστικών ερωτήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και αναλυτικότερης ενημέρωσης εκ μέρους του εισηγητή για μια σειρά από ζητήματα και ερωτήματα που θα επιθυμούσαμε να θέσουμε σχετικά με το κατά πόσο είναι απόλυτα συμφέρουσα για τον Δήμο μας μια τέτοια προγραμματική σύμβαση»

«Αγάπη για την Ξάνθης μας»

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ την εισήγηση διότι α) στη δια της περιφοράς συνεδρίαση, σε αντίθεση με την τηλεδιάσκεψη, δε δίδεται η δυνατότητα συζήτησης και κατά συνέπεια η ευκαιρία σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να υποβάλουν ερωτήματα και να τοποθετηθούν με αποτέλεσμα να εξαχθούν τα βέλτιστα και πλέον ουσιώδη συμπεράσματα, β) πρόκειται για ένα θέμα υψίστης σημασίας, το οποίο καταψηφίσαμε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 31ης Μαρτίου 2020, ακριβώς διότι έπρεπε να συζητηθεί ώστε να επωφεληθούν οι Δημότες τα μέγιστα, γ) δεν είναι γνωστό πόσο στοίχησε εν συνόλω η αποκομιδή των απορριμμάτων στο Δήμο Ξάνθης το 2019 και πόσο θα στοιχίσει στην πράξη εν συνόλω η αποκομιδή των απορριμμάτων στο Δήμο Ξάνθης τα έτη 2020, 2021, 2022, 2023 και 2024, δ) τα προϋπολογιζόμενα έξοδα σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων από το 2020 και μετά αυξάνονται δραματικά, ε) ως παράταξη δεν είχαμε υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο 2021-2024 θεωρώντας πολύ ριψοκίνδυνη οποιαδήποτε προσέγγιση, ιδιαίτερα μετά την αστάθεια που προκλήθηκε ελέω COVID-19 και στ) δεν είναι γνωστά τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις τεχνικές προδιαγραφές των μέσων αποκομιδής απορριμμάτων που στοχεύει να καλύψει η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ Α.Α.Ε. μέσω της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης.

Πολίτες για την Ξάνθη

«Η υπομονή μας και η ανοχή μας έχουν φτάσει  στα όριά τους!

Απέχουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο όχι όμως από τη διεκδίκηση της νομιμότητας με κάθε τρόπο» (Απόσπασμα)

«Λαϊκή Συσπείρωση»

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ η αγορά των καφέ κάδων, που περιλαμβάνονται στην υλοποίηση του έργου «προμήθεια μέσων συλλογής αστικών βιοαποβλήτων» στα πλαίσια της «∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΤΗΣ ΠΑΜΘ». Διαφωνούμε ριζικά με την διαχείριση των απορριμμάτων όταν μετά την ψήφιση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου τον Οκτώβρη του 2019, η κυβέρνηση υλοποιεί με ταχύτητα την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων που αποτελεί κεντρικό στόχο της Ε.Ε. και του μεγάλου κεφαλαίου και εφαρμόζεται ως Δημοτική Αρχή και στον Δήμο Ξάνθης.. Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.) προχωράει σε Διεθνή Διαγωνισμό για Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών με τίτλο: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ». Δηλαδή παραχωρεί τη μεταφορά απορριμμάτων σε εργολάβο και συγκεκριμένα: των σύμμεικτων απορριμμάτων από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) προς τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), των ανακυκλώσιμων υλικών από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) προς τα κατά τόπους Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), των υπολειμμάτων επεξεργασίας από τις κατά τόπους Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) προς τους κατά τόπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ), των υπολειμμάτων διαλογής από τα κατά τόπους Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών(ΚΔΑΥ) προς τους κατά τόπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ). Επίσης, δίνουν τμήμα της συντήρησης των οχημάτων των παραπάνω μεταφορών αλλά και της λειτουργίας των ΣΜΑ στον εργολάβο. Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. θα προσφέρει στον εργολάβο τα 32 οχήματα που διαθέτει ενώ ο ίδιος θα πρέπει να διαθέσει μόνο 4 οχήματα. Ενώ όλοι οι δημότες της Περιφέρειας μέσω της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., θα πληρώνουν και για την αλλαγή των ελαστικών των οχημάτων» (απόσπασμα).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγαίνει ο διαγωνισμός για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δήμου Ξάνθης

Στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής εγκρίνονται τα τεύχ δημοπράτησης   Σή…