Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι «3» της αντιπολίτευσης προτείνουν μέτρα για τη λειτουργία της λαϊκής

Οι «3» της αντιπολίτευσης προτείνουν μέτρα για τη λειτουργία της λαϊκής

0

Υποστηρίζουν ότι αν είχαν προταθεί τα μέτρα δεν θα αποφάσιζε η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας νέα αναστολή λειτουργίας του παζαριού

 Επαναφέρουν αίτημα για αγορά ευπαθών προϊόντων από τους παραγωγούς και διάθεσή τους σε τρίτεκνες, πολύτεκνες και ευπαθείς οικονομικά οικογένειες

Πρόταση για λήψη επιπλέον μέτρων προκειμένου να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά της Ξάνθης κατέθεσαν οι δημοτικές παρατάξεις «Ξάνθη για Όλους», «Πολίτες για την Ξάνθη» και «Νέα Ξάνθη» ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή που δεν έλαβε νωρίτερα αυτά τα μέτρα, με το σκεπτικό ότι αν είχε υπάρξει πρόνοια δεν θα είχε οδηγηθεί σε απόφαση κλεισίματος του παζαριού η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Η επιστολή προς το δήμαρχο αναφέρει: «κύριε Δήμαρχε, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο Δήμος μας λόγω της πανδημίας, θα πρέπει όλοι μας να δείξουμε ευθύνη και σοβαρότητα παραμερίζοντας ιδεολογίες, συμπεριφορές και νοοτροπίες, αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα προβλήματα που προκύπτουν από τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται  για την αποφυγή διάδοσης του ιού.

Μία από τις πολλές κοινωνικές ομάδες που καταστρέφονται οικονομικά από τα μέτρα αυτά είναι οι μικροπωλητές των Λαϊκών αγορών, μετά από την αναστολή λειτουργίας της υπαίθριας Λαϊκής αγοράς του Δήμου Ξάνθης.

Θα θέλαμε λοιπόν αντί να «κυνηγάμε φαντάσματα» όπως εσείς, ρίχνοντας τις ευθύνες του κλεισίματος της Λαϊκής αγοράς σε άλλους θεσμικούς παράγοντες, να σας καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση των Δημοτικών μας παρατάξεων, για την ασφαλή λειτουργία της.

Η υπαίθρια Λαϊκή αγορά του Δήμου Ξάνθης, το «παζάρι της Ξάνθης», θα μπορεί κατά την άποψη  μας να λειτουργεί με ασφάλεια λαμβάνοντας τα παρακάτω μέτρα :

1.Περιμετρική περίφραξη της Λαϊκής αγοράς με κάγκελα (αυτά που χρησιμοποιούμε στην μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση) και πρόβλεψη έτσι ώστε να έχει 2 εισόδους – εξόδους στις οποίες θα εισέρχονται και θα εξέρχονται οι πολίτες σε συγκεκριμένο αριθμό. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζεται η  ασφαλής  διέλευσή τους στο συγκεκριμένο χώρο.

2.Στις εισόδους – εξόδους θα υπάρχει security και σε συνεργασία με τον ερυθρό σταυρό και  νοσηλευτές με ειδικά θερμόμετρα, θα θερμομετριούνται οι πολίτες που εισέρχονται.

3.Προαιρετική χρήση μάσκας η οποία θα δίδεται δωρεάν από τους νοσηλευτές που θα υπάρχουν στο χώρο.

4.Ειδικές σημάνσεις σε όλο χώρο της Λαϊκής αγοράς έτσι ώστε να υπάρχει συντεταγμένη κίνηση των πολιτών προς μία κατεύθυνση προκειμένου έτσι να αποφεύγεται η κατά μέτωπο επαφή και ο συνωστισμός.

5.Ομάδα τουλάχιστον 5 ατόμων (security) που θα επιβλέπουν εάν κρατούνται οι αποστάσεις ή εάν εισέρχονται πολίτες στον περιφραγμένο χώρο από άλλες διόδους εκτός από τις συγκεκριμένες και οριζόμενες εισόδους – εξόδους.

6.Ασφαλείς αποστάσεις ανάμεσα στους πάγκους των μικροπωλητών.

7.Τοποθέτηση προβλεπόμενων αντισηπτικών σε κάθε πάγκο.

8.Επιπλέον όλων των παραπάνω και οτιδήποτε άλλο προβλέπεται από την κείμενη  νομοθεσία.

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως γίνεται αντιληπτό εάν είχατε προτείνει μια παρόμοια δέσμη μέτρων στον Υφυπουργό  Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  κ. Χαρδαλιά, θα αποφεύγαμε – κατά την άποψη μας – το οριζόντιο μέτρο του κλεισίματος της υπαίθριας Λαϊκής αγοράς του Δήμου Ξάνθης με τις γνωστές καταστροφικές οικονομικά συνέπειες που συνοδεύουν την απόφαση αυτή.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η πολιτεία σε συνεργασία με την Περιφέρεια, θα πρέπει να στηρίξει οικονομικά τους επαγγελματίες τόσο των Λαϊκών αγορών όσο και τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες του Δήμου μας που πλήττονται, καλύπτοντας εν μέρει και τη δική σας απραξία και αδράνεια.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες όλων μας και με μπροστάρη πια την Περιφέρεια στην αντιμετώπιση της διάδοσης του covid-19 στην περιοχή μας, ευελπιστούμε ότι σήμερα θα έχουμε τα πρώτα θετικά προς την κατεύθυνση αυτή αποτελέσματα.

Επίσης επειδή αναφερόμαστε και στους συγκεκριμένους  επαγγελματίες που διακινούν ευπαθή – αγροτικά – προϊόντα θα μπορούσε ο Δήμος Ξάνθης, όπως ακριβώς έπραξε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, να δαπανήσει ένα ποσό από τα 800.000 ευρώ περίπου που επιχορηγήθηκε από την Κυβέρνηση  λόγω του Covid-19, προκειμένου να αγοράσει τα προϊόντα των παραγωγών αυτών διαθέτοντάς τα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες αλλά και όλες τις ευπαθείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι Δημοτικές μας παρατάξεις, σε τέτοιες  δύσκολες στιγμές και μπορούν και θέλουν, να βρουν και να προτείνουν λύσεις, που αποσκοπούν προς το συμφέρον όλων των πολιτών του Δήμου μας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Βαρουφάκης: Στον αγώνα των επόμενων εβδομάδων ριχνόμαστε από σήμερα με χαμόγελο και πείσμα

«Πόρτα-πόρτα από απόψε. Γειτονιά-γειτονιά. Πλατεία-πλατεία!» ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμα…