Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μήνυμα της ΕΣΑμεΑ από την Ξάνθη: Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι απροστάτευτα!

Μήνυμα της ΕΣΑμεΑ από την Ξάνθη: Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι απροστάτευτα!

0

Κλιμάκιο της ΕΣΑμεΑ επισκέφθηκε την περιοχή για τον έφηβο με αυτισμό στα Πηγάδια. Διασαφηνίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα έξωσης της οικογένειάς του

 Το θέμα της άμεσης μεταστέγασης του ΕΕΕΕΚ Γενισέας σε νέο κτίριο επανέφερε σε συνάντησή του με το δήμαρχο ο Γ.Γ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμΕΑ

Επίσκεψη- αυτοψία στον δήμο Αβδήρων Ξάνθης πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ υπό τον γ. γραμματέα της Γιάννη Λυμβαίο, την Τρίτη 9 Ιουνίου, για να διαπιστωθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα της έξωσης οικογένειας λόγω παιδιού με αυτισμό. Στις επισκέψεις συμμετείχαν η πρόεδρος του ΚΚΠ ΑΜΘ Αναστασία Τζαμπασλή, ο πρόεδρος της ΠΟΜΑμεΑ ΑΜΘ Σ. Κρεμύδας,, η γ.γ. Δ. Μαμαλιά, η  Οργ. Γραμματέας Γ. Νότα, η πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ξάνθης Δ. Κωτσάκη, η πρόεδρος του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης Ρ. Μπαγιατοπούλου και ο πρόεδρος της Π.Ε Τυφλών Θράκης Ε. Μπόζ. Επίσης επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε στην περιοχή και ο γ. γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Σταμάτης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΑμεΑ, υπήρξαν διασαφηνίσεις ότι δεν τίθεται θέμα έξωση της οικογένειας του εφήβου με αυτισμό.

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο ΕΕΕΕΚ Γενισέας Αβδήρων Ξάνθης όπου υπήρξε συνάντηση με τον διευθυντή κ. Ψωμακέλη και την οικογένεια Ευαγγέλου, όπου τονίστηκε ότι είναι ικανοποιητικές οι σχολικές συνθήκες και στη συνέχεια η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη.

Ο κ. Λυμβαίος τόνισε στον δήμαρχο πως οφείλει να παίξει τον ρόλο που του ορίζει ο ν.4488/17, όπου ο δήμαρχος είναι το σημείο αναφοράς για την παρακολούθηση της τήρησης των όρων που προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία της περιοχής. Επίσης επεσήμανε πως χρειάζεται άμεσα να υποστηριχθεί ψυχοκοινωνικά η οικογένεια όπως και κάθε άτομο με αναπηρία και οικογένειες, ενώ διατύπωσε και τη διαπίστωση της δημιουργίας ΚΔΑΠμεΑ στο δήμο και γενικά προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία, όπως και η δημιουργία δομών και υπηρεσιών για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Τέλος ο κ. Λυμβαίος επανάφερε το θέμα της άμεσης μεταστέγασης του ΕΕΕΕΚ Γενισέας σε νέο κτίριο, όπως είχε συμφωνηθεί πριν από τέσσερα χρόνια σε άλλη επίσκεψη της ΕΣΑμεΑ.

Η ΕΣΑμεΑ από την Ξάνθη, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα προς κάθε αποδέκτη: τα άτομα με αναπηρία δεν είναι απροστάτευτα, υπάρχουν νόμοι και διαδικασίες που θα πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται και ότι θα πρέπει να σταματήσει η στοχοποίηση, ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία αλλά και ο διασυρμός της ευρύτερης περιοχής.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…