Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξεκινούν τεστ αντισωμάτων την επόμενη εβδομάδα στην Ξάνθη

Ξεκινούν τεστ αντισωμάτων την επόμενη εβδομάδα στην Ξάνθη

0

Σε πολύωρη σύσκεψη στην ΠΕ Ξάνθης συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας που επισκέφθηκε ξανά την περιοχή μας

 

Έδωσε βαρύτητα στην ανάγκη συμμετοχής στα τεστ και τήρησης των μέτρων απ’ όλους και κυρίως από τους κατοίκους των ορεινών χωριών. «Βλέπουμε μικρή βελτίωση», είπε

 

Στην Ξάνθη βρέθηκε ξανά μέσα σε διάστημα λιγότερο από είκοσι μέρες, σήμερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, προκειμένου να εξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή, αλλά κυρίως να συζητήσει με τους εμπλεκόμενους για τα ζητήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες, οπότε και βρίσκονται σε εφαρμογή τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

 

Σύσκεψη στην ΠΕ Ξάνθης

Ο κ. Αρκουμανέας συμμετείχε σε πολύωρη -και ουσιαστική, όπως είπε- σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης με τους εμπλεκόμενους φορείς, τον ΕΟΔΥ, τους δημάρχους, τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, τον διευθυντή του ΚΥ Εχίνου, τον ιατρικό σύλλογο και τον διευθυντή της αστυνομίας. Όπως σημείωσε, η συζήτηση ήταν ενταγμένη «στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που έχει η ΠΕ Ξάνθης που έχουμε δει ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάποιο αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, έχουμε τα ορεινά χωριά με τον Εχίνο σε καραντίνα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «συζητήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα τα ζητήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα και πιστεύω θα βρούμε λύσεις για να συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την καλή συνεργασία».

 

5.000 τεστ σε 20 μέρες – Παραμένουν πιο απρόθυμοι να συμμετέχουν οι κάτοικοι των χωριών

Αναφορικά με το κατά πόσο είναι ικανοποιημένος με την ανταπόκριση του κόσμου και την προσέλευση στις μαζικές δειγματοληψίες, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι τις τελευταίες είκοσι μέρες έχουν γίνει πάνω από 5.000 τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, ενώ παράλληλα με την περιφέρεια, τους δήμους και τους υγειονομικούς παράγοντες γίνονται ενημερώσεις.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στα τεστ, πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες και των χωριών κυρίως, αλλά και της πόλης, ότι ο ΕΟΔΥ με το υπουργείο Υγείας, βρίσκεται εδώ για να βοηθήσει», επεσήμανε σχολιάζοντας ωστόσο, ότι παρότι στην πόλη υπάρχει πολύ ικανοποιητική προσέλευση, στα χωριά το ζήτημα της μη ανταπόκρισης παραμένει. «Στα χωριά δίνουμε μια μεγαλύτερη έμφαση, εκεί θέλει μια μεγαλύτερη προσπάθεια και από τους κατοίκους, να καταλάβουν ότι δεν προσπαθούμε να στιγματίσουμε κανένα, είναι για το καλό τους», είπε χαρακτηριστικά.

 

Μαζικά τεστ αντισωμάτων από βδομάδα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ενημέρωσε ότι τα τεστ αντισωμάτων ξεκινούν στην Ξάνθη από την επόμενη εβδομάδα με μαζικότητα και γι’ αυτό κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά, ώστε να αποτυπωθεί όσο γίνεται πιο καθαρά η εικόνα της περιοχής.

Τα τεστ διενεργούνται με την ίδια περίπου διαδικασία, ενώ υπάρχει μία διαφοροποίηση στο ιατρικό κομμάτι.

 

Βλέπει βελτίωση στο φορτίο της περιοχής ο ΕΟΔΥ, αλλά μικρή

Ως προς την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε: «καταρχάς ξέρουμε ότι υπάρχει έντονη επιδημιολογική φόρτιση, είναι η περιοχή που έχουμε τη μεγαλύτερη παρουσία συνεχόμενα τις τελευταίες εβδομάδες, ακριβώς για να κάνουμε πολλά τεστ, να βγουν τα αποτελέσματα και να έχουμε αυτή την εικόνα που θα μας επιτρέψει κάποια στιγμή, ελπίζω σύντομα, να επιστρέψει η πόλη και όλος ο νομός στην κανονικότητα. Μια μικρή βελτίωση βλέπουμε αλλά θέλει κι άλλα τεστ γι΄ αυτό συνεχίζουμε και στην πόλη και κυρίως στα χωριά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ορεινά χωριά στην περιοχή του Εχίνου που είναι σε καραντίνα. Αυτό που είναι βασικό είναι ότι επειδή η περιοχή είναι σε καραντίνα δε σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα, πρέπει και οι κάτοικοι να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να κρατούν τις αποστάσεις, να φορούν τις μάσκες τους, ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί δεν είναι τιμωρητικά, είναι για το καλό τους. Δεν αρκεί από μόνη της μια καραντίνα, το θέμα είναι να τηρούνται τα μέτρα».

 

Η Πολιτική προστασία θα ανακοινώσει την άρση ή παράταση των μέτρων- Εξέταση μέρα-μέρα

Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στους κατοίκους της Ξάνθης, αλλά και όλης της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν την περιοχή μας ως ‘απειλή’ εξαιτίας του αυξημένου φορτίου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε: «οι πολίτες της Ελλάδας να μην ανησυχούν για την Ξάνθη, οι πολίτες της Ξάνθης σε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες και παράγοντες πρέπει να συμβάλουν γιατί χρειάζεται τη συνεργασία όλων». Όπως είπε πέρα από την προσέλευση στους μοριακούς ελέγχους πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας, οι πολίτες να προσέχουν τις μετακινήσεις και τις επαφές τους.

Τέλος, σχετικά με το κατά πόσο αναμένεται να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα στην ΠΕ Ξάνθης, αλλά και στον Εχίνο που βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση, ο ίδιος εξήγησε ότι τα στοιχεία εξετάζονται μέρα-μέρα και ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα ανακοινωθεί από την Πολιτική Προστασία.

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…