Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Φόβοι να μην σαπίσει η σοδειά των σιτηρών

Φόβοι να μην σαπίσει η σοδειά των σιτηρών

0

Στάζουν νερό τα σταροχώραφα δεν μπορούν να αλωνίσουν  – Και όλα έδειχναν ότι θα είναι μια καλή χρονιά

 

Η παρατεταμένη υγρασία ευνοεί το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι  – Δεν μπορούν να φυτέψουν στα καπνοχώραφα. Λείπουν τα εργατικά χέρια στον νομό μας – Απογοητευμένοι οι αγρότες από την διαχείριση του θέματος

 

 

Μέσα στα σταροχώραφα παραμένει η φετινή σοδειά μέσα Ιούνη όταν υπό άλλες συνθήκες  είναι γεμάτα με αλωνιστικές μηχανές ή τις γνωστές θημωνιές από τα υπολείμματα του αλωνισμού.  Κορυφώνεται η αγωνία των αγροτών του νομού μας που στρέφουν το βλέμμα τους στον καιρό που είναι και η αιτία που δεν έχουν αλωνίσει ενώ άλλες χρονιές τέτοια εποχή βρίσκεται στο  pic το αλώνισμα των σιταριών.

Στάζουν νερό τα σταροχώραφα δεν μπορούν να αλωνίσουν – Φοβούνται να μη σαπίσει η σοδειά τους

Αυξημένη είναι η υγρασία στα χωράφια από τις συνεχείς βροχοπτώσεις μιας και ο Ιούνιος βαδίζει στα χνάρια του Μαΐου και του Απριλίου και καθημερινά σχεδόν βρέχει.: «Δεν μπορούμε να αλωνίσουμε από τις πολλές βροχές. Μόνο ελάχιστα στρέμματα από κριθάρια και ελαιοκράμβη έχουν αλωνιστεί. Από σιτάρια τίποτε. Περιμένουμε να σταματήσει να βρέχει και αγωνιούμε. Αν πάει έτσι μέχρι τέλος του μήνα ο καιρός θα έχουμε πρόβλημα στην ποιότητα και την ποσότητα. Θα έχουμε μειωμένα κιλά και χαμηλή ποιότητα», επισημαίνει ο πρόεδρος των αγροτών κ . Κώστας Δαλάτσης.

Και όλα έδειχναν ότι θα είναι μια καλή χρονιά

dalatsis closeΤα δείγματα έως τώρα ήταν θετικά για την φετινή παραγωγή, μας λέει ο κ. Δαλάτσης και οι αγρότες περίμεναν ότι θα πιάσουν καλή τιμή γιατί και η ποσότητα και η ποιότητα ήταν καλή. Αλλά λογάριασαν όπως πάντα χωρίς τον …καιρό: «Περιμέναμε καλή τιμή για τα σκληρά γιατί είχαμε καλά δείγματα. Από 26 – 27 λεπτά το κιλό. Για τα μαλακά ακόμη δεν ξέρουμε».

Οι βροχές βλάπτουν και δέντρα και τα κηπευτικά  

Οι πολλές βροχοπτώσεις δεν είναι βλαπτικές μόνο για τα σιτηρά αλλά και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα κηπευτικά. Πιο βλαπτικό βέβαια είναι το χαλάζι και  στο νομό μας είχαμε χαλάζι που προκάλεσε ζημιές στα δέντρα και στα κηπευτικά. Ένα ακραίο  φαινόμενο χαλαζόπτωσης αντιμετώπισε χθες ο νομός Δράμας.

Δεν μπορούν να φυτέψουν στα καπνοχώραφα

Από τις βροχοπτώσεις παρεμποδίστηκε επίσης και το φύτεμα των καπνών από τα φυτώρια στα καπνοχώραφα  που γίνεται αυτή την εποχή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καλλιέργεια με τις ανάλογες επιπτώσεις στην παραγωγή και την ποιότητα που θα καθορίσει και την τιμή του προϊόντος.

Η παρατεταμένη υγρασία ευνοεί το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι

Η έντονη υγρασία επηρεάζει βλαπτικά και το βαμβάκι που βρίσκεται στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παρατεταμένης υγρασίας ευνοείται η ανάπτυξη του πράσινου σκουληκιού που είναι μια καταστρεπτική ασθένεια της καλλιέργειας.

 Λείπουν τα εργατικά χέρια στον νομό μας – Απογοητευμένοι οι αγρότες από την διαχείριση του θέματος

Παρότι έχει γίνει η άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού και με τις ειδικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει για την προσέλευση εργατών από Αλβανία και Βουλγαρία  μέσα σε ένα ειδικό πλαίσιο κανόνων ο νομός μας να έχει μεγάλη έλλειψη από εργατικά χέρια. Όπως ανέφερε ο κ. Δαλάτσης περιοχές όπως της Βόρεια Ελλάδας παρενέβησαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί οποίοι διέθεσαν δομές για να μπουν σε καραντίνα οι εργάτες που έμπαιναν στην χώρα και σε συνεργασία με τις αρχές οργανωμένα έλυσαν το πρόβλημα. Όμως  όπως λέει: «τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έγινε στο νομό μας. Δεν υπήρξε οργάνωση γι αυτό έχουμε μεγάλη έλλειψη από εργατικά χέρια και θα τα χρειαστούμε σε πολλές καλλιέργειες».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…