Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ευνοϊκές ρυθμίσεις ζητούν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων Ξάνθης

Ευνοϊκές ρυθμίσεις ζητούν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων Ξάνθης

0

Επιστολή του συλλόγου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με προτάσεις στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής

 Υπογραμμίζουν τη σημασία της έμφασης που πρέπει να δοθεί στον πρωτογενή τομέα, λόγω της πανδημίας και των καταστροφών από τα καιρικά φαινόμενα

Την ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγοί αναδεικνύει σε σχετική του επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο νεοσύστατος σύλλογος Παραγωγών Αγροτικών προϊόντων Ξάνθης, τονίζοντας ότι τη στιγμή που κατακρημνίζεται ο τουρισμό και έχουν μειωθεί οι εξαγωγές, «η ύπαιθρος είναι αυτή που θα «σώσει» την ελληνική οικονομία».

Ο σύλλογος υπενθυμίζει τα λόγια του υπουργού ότι «η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και η περιφρούρηση της διατροφικής ασφάλειας αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» και επισημαίνει ότι οι μεγάλες καταστροφές λόγω των καιρικών φαινομένων στο Νομό Ξάνθης έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για τους καλλιεργητές.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε  αντιδράσει, γιατί προέχει η δημόσια υγεία. Ο κλάδος μας θα καταστραφεί εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είμαστε κοινωνία ενωμένη και  θα βοηθήσουμε την πολιτεία σε όλα τα μέτρα που παίρνει αλλά πρέπει και η πολιτεία να δει εμάς. Το ίδιο «πονάμε» και για τον τουρισμό, το στεγασμένο εμπόριο, τους εστιάτορες και για όλους. Εμείς  λατρεύουμε την περιοχή μας και τη γη μας», σημειώνει ο ΣΠΑΠ Ξάνθης, προσθέτοντας και τις επιπλέον πληγές που δημιουργεί η στοχοποίηση του νομού λόγω της έξαρσης του ιού και η αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Το ΔΣ του συλλόγου καλεί την Πολιτεία να μεριμνήσει, καθώς είμαστε: «περιοχή με ιδιαιτερότητες (παραεμπόριο, «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων από Βουλγαρία και όχι μόνο)  και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει πλέον αγρότης εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Με βάση τις συνθήκες αυτές ζητά:

  • Την αποζημίωση παραγωγών αγροτικών προϊόντων των λαϊκών αγορών, λόγω των νέων μέτρων απαγόρευσης λειτουργίας των υπαίθριων αγορών.
  • Επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται καλλιέργειες. Άμεση καταγραφή και εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ. Αποζημιώσεις εντός 3μήνου.
  • Άμεση καταγραφή και εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται. Αποζημιώσεις εντός 3μήνου.
  • Άμεση λήψης μέτρων για τη στήριξή του πρωτογενή τομέα και την ενίσχυση της ρευστότητας την επόμενη 2ετία, ώστε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να διαθέτουμε τα προϊόντα μας στην αγορά. Η επιβίωση κυρίως του πρωτογενούς τομέα σχετίζεται μάλιστα άμεσα και με την διατροφική επάρκεια της περιοχής και όχι μόνο, σε αγροτικά προϊόντα.
  • Την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, που υποχρεώνει τους αγρότες, στην ετήσια καταβολή του τέλους των 650 ευρώ.

Το ΔΣ του Συλλόγου Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Ξάνθης

Το Δ.Σ. του Σ.Π.Α.Π. Ν. Ξάνθης αποτελείται από τους:

Πρόεδρος- Παράσχος Ευστρατίου- Παραγωγός Μανιταριών

Α’ Αντιπρόεδρος – Αναστάσιος Καρακώστας – Αμπελουργός & Οινοποιός.

Β’ Αντιπρόεδρος – Κωνσταντίνος Στεργιαννίδης – Παραγωγός Βαμβακιού.

Γεν. Γραμματέας – Ανάργυρος Προμοίρας – Ελαιοπαραγωγός.

Ταμίας – Βασίλειος Χατζόπουλος – Ελαιοπαραγωγός Λαϊκών Αγορών.

Υπεύθυνος Αγροτικών Προϊόντων Διατροφικής Αλυσίδας – Κενάν Καρά Αλή – Μελισσοκόμος.

Υπεύθυνος Αγροτικών Καλλιεργειών – Κωνσταντίνος Ζαφειριάδης – Παραγωγός Τριφυλλιού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…