Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα «Ενέσεις ρευστότητας» στις επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση

«Ενέσεις ρευστότητας» στις επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση

0

Ταμείο Εγγυοδοσίας: Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων στις τράπεζες για δάνεια. Προϋποθέσεις – Επιτόκια – Δικαιούχοι

 

Για «θετικό μέτρο» μιλούν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχή μας αλλά εκφράζουν και επιφυλακτικότητα ως προς τον τρόπο εφαρμογής

 

Έχοντας λάβει  Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ανοίγουν την στρόφιγγα της δανειοδότησης οι τράπεζες προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια στις επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες με σκοπό να ενισχύσουν την ρευστότητα τους και να ανταπεξέλθουν στην νέα κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού και τα συνακόλουθά της.

Ταμείο Εγγυοδοσίας: Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων στις τράπεζες

Ξεκίνησε από το μεσημέρι της Τετάρτης η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα χορηγήσει επιχειρηματικά δάνεια  και η υποβολή των αιτήσεων  των ενδιαφερομένων προς τις συνεργαζόμενες τράπεζες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας:  www.ependyseis.gr/mis.

 Προϋποθέσεις – Επιτόκια – Δικαιούχοι

Ειδικότερα για  την ευνοϊκότερη χρηματοδότηση των μικρών, μεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το Ταμείο θα εγγυάται σε ποσοστό 80%,  το 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάθε τραπεζικού ιδρύματος και αντίστοιχα το 32% του συνολικού χαρτοφυλακίου μεγάλων επιχειρήσεων.

Η εγγύηση αφορά νέα δάνεια που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 τακτής λήξης και διάρκεια έως 5 έτη και καλύπτει το κάθε δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής.

Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αλιεία και υδατοκαλλιέργειες.

 Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει: 

– το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για το 2019. (Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του) ή

– το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019.

Σημειώνεται πως οι 13 συνεργαζόμενες τράπεζες στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής: Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Attica Bank, Optima Bank, Procredit Bank και οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Παγκρήτια, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Κεντρικής Μακεδονίας, Χανίων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στο email  covid.guarantee@etean.com.gr και στο τηλέφωνο 210-7450400, καθώς και με την τράπεζα της επιλογής τους.

Χ. Γιορδαμλής, Πρόεδρος Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνών Βιομηχανιών Θράκης: «Θετικό μέτρο που  πρέπει να εφαρμοστεί με πολλή προσοχή και με τρόπο δίκαιο για τις επιχειρήσεις»

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Θράκης κ. Χρήστος Γιορδαμλής χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι χορηγούνται δάνεια με κρατική εγγύηση με στόχο την στήριξη των επιχειρήσεων σε μια εποχή που το έχουν ανάγκη για την επιβίωσή τους ωστόσο εξέφρασε σκεπτικισμό ως  προς τον τρόπο  εφαρμογής του προγράμματος δανειοδότησης και της εμπλοκής των τραπεζών.: «Αδιαμφισβήτητα είναι θετικό μέτρο. Όμως θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμοστεί με πολλή προσοχή και με τρόπο δίκαιο για τις επιχειρήσεις ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος και τελικά να επιτύχει το στόχο που είναι η στήριξη των επιχειρήσεων». Όπως διευκρίνισε ο επιχειρηματικός κόσμος διατηρεί εύλογους φόβους όπως και στις επιστρεπτέες προκαταβολές: «Αυτή την περιοχή όλες οι επιχειρήσεις έχουν λειτουργικές ζημιές μετά από 3 μήνες lockdown και 10 χρόνια οικονομική κρίση. Πολύ λίγες είναι αυτές που έχουν κερδοφορία Τα χρήματα αυτά προορίζονται για να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις και να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Να μπορέσουν να επανακάμψουν. Πάντα όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν στην δεινή θέση να έρθουν αντιμέτωποι με χρέη στην Εφορία γιατί η Εγγύηση του Δημοσίου δεν διασφαλίζει την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Αναφορικά δε με τα «λάθη του παρελθόντος» που προανέφερε εξήγησε πως αναφερόταν στα δάνεια της περιόδου 2006 – 2007 που δόθηκαν στις επιχειρήσεις της Θράκης με Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για να αντιμετωπίσουν την ανταγωνιστικότητα από την Βουλγαρία που τότε έμπαινε στην Ε.Ε. και κάποιες έκτακτες συνθήκες όπως πλημμύρες και τα οποία τελικά δεν επέτυχαν τον στόχο τους: «Από τότε πάνω από το 50% των επιχειρήσεων έχουν διακόψει την λειτουργία τους και οι άλλες έχουν ανοιχτά θέματα με τις τράπεζες ως δαμόκλεια σπάθη».

Σ. Μωραΐτης , πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης: «Καλό εργαλείο, να δοθούν άμεσα, οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλη ανάγκη από κεφάλαια κίνησης»

Για «χρήσιμο εργαλείο» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης αρκεί να δοθούν άμεσα: «Είναι αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ανακάμψουν και να αντιμετωπίσουν την κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού. Αλλά να δοθούν άμεσα. Είναι κατανοητό ότι οι τράπεζες ζητούν διασφαλίσεις καθώς είναι επιχειρήσεις αλλά πρέπει να βοηθήσουν και τους πελάτες τους που είναι οι επιχειρήσεις. Να δοθούν άμεσα τα δάνεια χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι επιχειρήσεις τα έχουν άμεσα ανάγκη. Η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή. Οι επιχειρήσεις έχουν άμεση ανάγκη από ρευστότητα και κεφάλαια κίνησης ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…