Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δίκτυο ελέγχων για τον ιό του Δ. Νείλου στην ΑΜΘ

Δίκτυο ελέγχων για τον ιό του Δ. Νείλου στην ΑΜΘ

0

Με τοποθέτηση 40 κλωβών με οικόσιτα πτηνά σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες θα γίνεται η ανίχνευση του ιού. Μιλά στο «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας υγείας ΑΜΘ Κ. Βενετίδης

 

Περιφερειακός Διευθυντής Κτηνιατρικής, Α. Σαχπατζίδης: «Δεν υπάρχει βασανισμός των πτηνών παρά μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος»

 

Εντείνονται και επεκτείνονται τα μέτρα καταπολέμησης κουνουπιών σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ ενώ παράλληλα για πρώτη φορά εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος ανίχνευσης του ιού του Δυτικού Νείλου. Η αναγκαιότητα που επέβαλλε την  εφαρμογή αυτής της μεθόδου που ωστόσο έχει εφαρμοστεί σε άλλες περιφέρειες, είναι η διαπίστωση ότι στην περιφέρειά μας υπήρξε και πιθανότητα θα συνεχίσει να υπάρχει έντονη κυκλοφορία του ιού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για την έξαρση της ανάπτυξης των κουνουπιών που είναι αυτά που μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο από τους ξενιστές που είναι τα πτηνά.

Δίκτυο με 40 κλωβούς με οικόσιτα πτηνά  σ’ όλη της ΑΜΘ για την ανίχνευση του ιού του Δυτικού Νείλου

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας  Κωνσταντίνος Βενετίδης αναμένεται έξαρση της ανάπτυξης των κουνουπιών μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Για το λόγο αυτό και παράλληλα με το πρόγραμμα καταπολέμησης που είναι σε εξέλιξη από τον ανάδοχο θα «τρέξει» και άλλο πρόγραμμα που θα βοηθήσει στον άμεσο εντοπισμό του ιού του Δ. Νείλου και την έγκαιρη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Όπως εξήγησε:  «Πρόκειται για ένα δίκτυο με 40 κλωβούς που θα έχουν μέσα οικόσιτα πουλερικά. Οι κλωβοί θα τοποθετηθούν σε σημεία που θα επιλέξουν σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες Αυτό που  κάνουμε είναι να παίρνουμε δείγματα από τις κότες (αίμα) να το εξετάζουμε και να βλέπουμε αν είναι φορείς του ιού. Να σημειώσουμε ότι τα πτηνά είναι ξενιστές του ιού και νοσούν νωρίτερα. Έτσι θα ξέρουμε αν υπάρχει κυκλοφορία του ιού σε κάθε περιοχή γεγονός που θα μας βοηθήσει να κάνουμε αεροψεκασμούς ή επίγειους ψεκασμούς στοχευμένα αλλά και να ενημερώσουμε τους κατοίκους», επεσήμανε ο κ. Βενετίδης. Μάλιστα μας πληροφόρησε ότι χθες μαζί με τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υγείας κ. Λουκά Γεωργίου επιμελούνταν το σχέδιο χωροθέτησης των κλωβών σε κάθε περιφερειακή ενότητα κι όπως μας διαβεβαίωσε την άλλη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους.

saxpatzidis axilleas

Α. Σαχπατζίδης: «Δεν υπάρχει βασανισμός των πτηνών παρά μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος»

Αναφορικά με το αν τίθεται θέμα βασανισμού των πουλερικών οπότε ισχύουν άλλοι κανόνες το «Ε» απευθύνθηκε στον Περιφερειακό Διευθυντή Κτηνιατρικής κ. Αχιλλέα Σαχπατζίδη για τις απαραίτητες διευκρινίσεις: « Δεν χρησιμοποιούνται σαν πειραματόζωα. Μόνο δειγματοληψία αίματος τους γίνεται. Κατά τα άλλα είναι σαν να βρίσκονται μέσα σε πτηνοτροφικές μονάδες. Η λήψη αίματος δεν απαιτεί άδεια πειραματικού πρωτοκόλλου όπως σε περιπτώσεις που ζώα χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα και τους γίνονται παρεμβάσεις. Δεν βασανίζεται το ζώο, ελέγχεται… Αυτό είναι ένα υπομέτρο του προγράμματος του ΥΠΑΑΤ που υλοποιούμε εμείς (Κτηνιατρική ΑΜΘ) που ελέγχομε τα άγρια πτηνά με δειγματοληψία για να εντοπίσουμε την τυχόν κυκλοφορία του ιού του Δ. Νείλου», ανέφερε ο κ. Σαχπατζίδης.

Κ. Βενετίδης: «Ο κορωνοϊός κυκλοφορεί… Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα …»

Σ’ ότι αφορά ένα άλλο ιό και δη τον κορωνοϊό που συνεχίζει να κυκλοφορεί στην περιφέρειά μας και ιδιαίτερα στο νομό μας με την εμφάνιση νέων κρουσμάτων ο κ. Βενετίδης εξέφρασε την ανησυχία του μήπως  υπάρξει παρανόηση και η χαλάρωση των μέτρων εκληφθεί ως άρση με αποτέλεσμα να αυξηθεί το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή μας και ενδεχομένως να χρειαστούν μέτρα: «Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι σ’ ότι αφορά τον κορωνοϊό και τα κουνούπια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί ότι δεν μεταδίδεται απ’ αυτά. Είναι όμως γεγονός ότι ο κορωνοϊός δεν έπαψε να κυκλοφορεί στην περιφέρειά μας και στην Ξάνθη ιδιαίτερα και όλοι γνωρίζουμε τις αιτίες. Είναι ένα πρόβλημα που το ελέγχουμε σε συνεργασία και συνεχή επαφή με τον ΕΟΔΥ και αν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που είναι το ενδεδειγμένο από τον ΕΟΔΥ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να μην χαλαρώσουμε. Ο κορωνοϊός κυκλοφορεί. Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες προστασίας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διανομή «Χωρίς Μεσάζοντες» στις 9 Φεβρουαρίου

Η φόρμα παραγγελιών έχει ανοίξει Νέα διανομή απευθείας από τους παραγωγούς διοργανώνουν οι…