Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020, Αρ. Φύλλου 10.672

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020, Αρ. Φύλλου 10.672

0

 Απαραίτητη διόρθωση
Αναγνώστης της εφημερίδας μας επεσήμανε ένα λάθος που υπάρχει στην πινακίδα οδοσήμανσης στο δρόμο μπροστά από τα ΕΛΤΑ. Η επιγραφή αναγράφει «Οδός Μιλτιάδου Γ.» ενώ το σωστό είναι Γεωργίου Μιλτιάδη». Δηλαδή το Γεωργίου είναι το επίθετο και Μιλτιάδης το όνομα.
Συμπληρωματικά μάλιστα μας διευκρίνισε πως στα Κιμμέρια υπάρχει σχετικό μνημείο υπέρ του Ανθυπασπιστού Χωροφυλακής Μιλτιάδη Γεωργίου.
Μετά την επισήμανση του λάθους, οφείλει ο δήμος να τοποθετήσει νέα, σωστή πινακίδα. Παράλληλα πρέπει και οι περίοικοι να διορθώσουν στην αλληλογραφία τους το σωστό.
Γ.Δ.


Ένα ωραίο θέαμα
Θα έχετε δει τις 6 ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή στα βορειανατολικά πίσω από τα Κιμμέρια. Τι ωραίο θέαμα. Το τοπίο αποδεικνύει το πώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν στην Οικονομία και το Περιβάλλον.
Ας μην κρυβόμαστε: οι αντιρρήσεις στις ανεμογεννήτριες και στα φωτοβολταϊκά,  όταν δεν είναι υποκινούμενες από το λόμπι της βρώμικης ενέργειας, είναι απλώς αισθητικού χαρακτήρα. Δεν αρέσουν. Τίποτε παραπάνω. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά επιχειρήματα εναντίον τους.
Το ειρωνικό είναι πως το ξέρουν καλά ότι τα επιχειρήματά τους είναι αδύναμα κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο που διαλέγονται: με ύβρεις, απειλές, τραμπουκισμούς και συκοφαντία.
Όπως και σε τόσα άλλα πράγματα, η Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση του αυτονόητου.
Γ.Δ.


Αστυνομική βία made in USA
Στην γνωστή παρέα, μόνον ανδρών, η συζήτηση για τη βία που χρησιμοποιεί η αμερικανική αστυνομία.
Πράγματι πρόκειται για υπέρμετρη αστυνομική βία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών τώρα, αλλά και γενικά. Με το παραμικρό σύλληψη, ξύλο και χωρίς δεύτερη σκέψη δολοφονία εν ψυχρώ με πυροβολισμούς.
Μπροστά σε όσα συμβαίνουν εκεί, η Ελληνική Αστυνομία αποτελείται σχεδόν εν συνόλω από αρσακειάδες με πιάνο και γαλλικά και με το «σεις» και με το «σας».  Και οι κλομπιές που ρίχνει πού και πού να θεωρούνται, παρακαλώ, στο εξής θωπείες. Γιατί ξύλο δεν το λες. Ξύλο είναι αυτό που ρίχνουν η αμερικανική αστυνομία και η Εθνοφουρά. Εντάξει;
Γ.Δ.


Μηδενικές Πολιτιστικές δράσεις
Η ιστορία με τον νέο κορωνοϊό εκτός των σοβαρών επιπτώσεων που έχει δημιουργήσει στο επίπεδο της υγείας και της οικονομίας, έχει επιδράσει σοβαρά και στον Πολιτισμό εν γένει.
Σχεδόν τίποτε δεν υπάρχει ως πολιτιστική δράση. Κυρίως όταν απαιτείται η μαζική παρουσία καλλιτεχνών- δημιουργών και θεατών.

Έτσι, κινηματογράφος, θέατρα, συναυλίες, πανηγύρια, υπαίθριες Γιορτές, εκδηλώσεις χορού και άλλες, έχουν όλες αναβληθεί ή δεν θα υλοποιηθούν άμεσα.
Οι Σύλλογοι, τα Σωματεία και εν γένει διοργανωτές εκδηλώσεων είναι προσεκτικοί για να μη συμβεί το κακό.
Βέβαια αυτό ισχύει σε μεγαλύτερη έκταση εδώ στην περιοχή μας όπου και ο κόσμος έχει φοβηθεί και ποιος ν’ αναλάβει την ευθύνη διοργάνωσης τέτοιας εκδήλωσης.
Γ.Δ.


Μόνον στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία οι πανελλήνιες εξετάσεις για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον.
Πουθενά αλλού οι εξετάσεις δεν είναι πρώτο θέμα στις εφημερίδες και τα υπόλοιπα ΜΜΕ.
Επί ημέρες, ένα υπουργείο και χιλιάδες άνθρωποι ζουν στον ρυθμό αυτών των εξετάσεων που αλλού γίνονται αθόρυβα, χωρίς να γίνονται θέμα. Θεωρούνται μια απλή διοικητική διαδικασία που αφορά τους μαθητές κι όχι ολόκληρη τη χώρα.
Εδώ απεναντίας η επικράτεια ζει στον ρυθμό των εξετάσεων τόσο πριν όσο και μετά, διογκώνοντας το θέμα αδικαιολόγητα και πέραν πάσης λογικής, αφού ακόμη και οι πρωθυπουργοί ασχολούνται μ’αυτό.
Σίγουρα έχουμε μπερδέψει τα πράγματα, σίγουρα υπερβάλλουμε εμείς εδώ και φθάσαμε στα άκρα μια υπόθεση που τελικά θα πρέπει να διεξάγουν τα Πανεπιστήμια κι όχι το υπουργείο το οποίο απλά θα πρέπει να εποπτεύει την όλη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Γ.Δ.


Κατόπιν χρίσματος
Καθ’ ομολογίαν, τώρα είμεθα ήσυχοι, ήρεμοι και βέβαιοι πως ο κορωνοϊός από την ορεινή μουσουλμανική περιοχή θα εκριζωθεί άπαξ δια παντός.
Ο λόγος όπως έχουμε έγκυρης πληροφορηθεί, είναι ότι ετέθη επικεφαλής της ιστορικής αυτής εκστρατείας σωτηρίας ο γνωστός αντιπεριφερειάρχης Ν.Ε. κατόπιν ειδικού χρίσματος.
Ο Ν.Ε. είναι νέος αυτοδιοικητικός πολιτικός, συντηρητικός, χωρίς να έχει κομίσει κάτι νέο, κάτι εμπνευσμένο, κάτι που να δείχνει σύγχρονες αντιλήψεις.
Απεναντίας, είδαμε μόνο γραφειοκρατική διαχείριση και προσαρμογή στις υποδείξεις ( ή και απαιτήσεις)  του άνωθεν κυρίου του.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, οι Ξανθιώτες βουνού και κάμπου μάλλον θα πρέπει ν’αρχίσουν ν’ανησυχούν, διότι οι μεταμορφώσεις και κωλοτούμπες δεν είναι δείγματα σοβαρού ανδρός.
Γ.Δ.


Διαύγεια – 3Α- Ανάθεση- Αγνόηση
Κι ύστερα στη Νέα Δημοκρατία ψάχνουν να μάθουν γιατί ως κόμμα δεν έχουν αποδοχή στον κόσμο της μειονότητας.
Μα το θέμα είναι απλό. Δεν έχουν εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της στη Θράκη.
Κι αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι μια παλιά υπόθεση που δυστυχώς αντί να την αμβλύνουν με τη στάση και τις αποφάσεις τους, τις διαιωνίζουν.
Πρόσφατο και μάλλον όχι τελευταίο παράδειγμα η υπόθεση του δρόμου στη Θηλιά.
Δόθηκαν υποσχέσεις από τον ανώτερο, τον Περιφερειάρχη. Κι αντί να τηρηθούν αυτές, για γνωστούς σε μας λόγους, αυτές άλλαξαν. Χωρίς μάλιστα να συζητηθούν με τους κατοίκους.
Τους αγνόησαν τελείως, δεν τους έλαβαν υπόψιν τους καθόλου οι πρωτεργάτες Μέτιος και Ευφραιμίδης και προχώρησαν σε μια λύση που είναι μη λύση.
Ε, λοιπόν, από αυτά τα μικρά της καθημερινότητας της ζωής των κατοίκων κρίνονται πολλά.
Σ’ αυτά λοιπόν η Ν.Δ. είναι όχι μόνον πίσω, έχει μαύρα μεσάνυχτα.
Γ.Δ.


Ας βγάλουν τα συμπεράσματα
Αυτή λοιπόν η συμπεριφορά των ανθρώπων με εξουσία της Ν.Δ. μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει και ιδού δύο περιπτώσεις.
Ο υποψήφιος βουλευτής Τουρκές, κυριολεκτικά καταψηφίστηκε ερχόμενος τελευταίος σε ψήφους.
Δεύτερη περίπτωση: Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Μέτιου στην Ξάνθη δεν κατάφεραν να εκλεγούν.
Το γιατί και στις δύο περιπτώσεις έχει να κάνει με την προϊστορία αφενός της Ν.Δ. αλλά και τη σημερινή συμπεριφορά προς τη μειονότητα  που εν ολίγοις είναι προβληματική.
Τελευταίο δε δείγμα η μη τήρησης της απόφασης, αρχικά του Μέτιου για ασφαλτόστρωση του δρόμου της Θηλιάς που ζητούν και οι κάτοικοι και στη συνέχεια η οπισθοχώρηση και αλλαγή κατόπιν – προφανώς- πιέσεων από άλλους τοπικούς φορείς που δεν επιθυμούν την ασφαλτόστρωση.
Δύο τελευταίες περιπτώσεις που δείχνουν πολύ συγκεκριμένα τα λάθη, τις παραλείψεις και την έλλειψη σωστού προγραμματισμού και ενεργειών. Ας βγάλουν λοιπόν τα συμπεράσματά τους οι άνθρωποι της Ν.Δ. τόσο τοπικά όσο και κεντρικά.
Γ.Δ.


Μπράβο Ζήση
Ο δήμος Αβδήρων θα βραβεύσει τον  μαθητή της Α΄ Τάξης του Γυμνασίου Αβδήρων Ζήση Βαγκούση και θα γίνει επαινετική αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο για την οικολογική δράση του νεαρού που του χάρισε ένα βραβείο στον  διαγωνισμό YouSmile του Χαμόγελου του Παιδιού στον τομέα του περιβάλλοντος. Ο Ζήσης από μικρό παιδί μαζί με τον πατέρα του Μιχάλη ασχολούνται συστηματικά με τον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής των Αβδήρων από πλαστικά απορρίμματα. Ένα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο παιδί στην προστασία του περιβάλλοντος και των απειλούμενων ειδών, όπως οι χελώνες καρέτα καρέτα και τα δελφίνια , δίνει μαθήματα οικολογικής συνείδησης και εθελοντισμού με δράση του και αποτελεί πρότυπο για άλλους νέους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του και να δραστηριοποιηθούν σε περιβαλλοντικές  δράσεις.
Ο Ζήσης θέλει και πρέπει  να ζήσει σε ένα καθαρότερο περιβάλλον, και το διεκδικεί. Όπως μια άλλη νεαρή, η Γκρέτα Τούνμπεργκ  που έγινε παγκοσμίως γνωστή για τον αγώνα της κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Γκρέτα που κουνά το δάχτυλο σ’ όλους τους ισχυρούς της γης για να τους πείσει να πάρουν μέτρα να σωθεί από την βέβαιη καταστροφή ο πλανήτης μας. Όσο υπάρχουν τέτοια παιδιά όπως ο Ζήσης και η Γκρέτα υπάρχει ελπίδα.!
Μ.Ξ.


Η περίπτωση του Εχίνου χρήζει μελέτης
Πονοκέφαλο φέρνει στην Πολιτική προστασία, στις υγειονομικές αρχές, και σ’ όλες τις τοπικές αρχές η περίπτωση του Εχίνου. Προσπαθούν να αναλύσουν τι πήγε τόσο στραβά και έγινε αυτή η έξαρση που πράγματι είναι πολύ ανησυχητική. Πώς μετά από την καραντίνα τόσων ημερών τον προηγούμενο μήνα ξαναφούντωσε τόσο πολύ η πανδημία.  Για έναν οικισμό με 2.500 κατοίκους 93 κρούσματα μόνο την τελευταία εβδομάδα και 6 θάνατοι είναι τρομακτικό ποσοστό! Η περίπτωση του Εχίνου λειτουργεί πλέον ως παράδειγμα προς αποφυγή και αποδεικνύει πως αν χαλαρώσουν τα μέτρα θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Ότι πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να μάθουμε να ζούμε τηρώντας τις αποστάσεις και όλα αυτά που μας λένε. Να ξεχάσουμε τους εναγκαλισμούς και τους συγχρωτισμούς. Από μακριά και αγαπημένοι και κυρίως υγιείς. Η περίπτωση του Εχίνου έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα. Οι θάνατοι των γυναικών είναι σχεδόν ίσοι με αυτούς των ανδρών. Κι αυτό δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα όπου υπερτερούν συντριπτικά σχεδόν οι άνδρες. Ο κορωνοϊός στον Εχίνο δεν χαρίζεται στις γυναίκες και μάλιστα χωρίς να είναι ιδιαίτερα ηλικιωμένες αλλά οι περισσότερες μεσήλικες.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…