Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αν.Ξανθός: “Επιτάχυνση ενεργειών και επίτευξη συναινέσεων για την αντιμετώπιση της έξαρσης του ιού στην Ξάνθη”

Αν.Ξανθός: “Επιτάχυνση ενεργειών και επίτευξη συναινέσεων για την αντιμετώπιση της έξαρσης του ιού στην Ξάνθη”

0

Ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε Ξάνθη και Κομοτηνή ο π. υπουργός Υγείας. Αν και με καθυστέρηση, οι ενέργειες που δρομολογούνται είναι σε θετική κατεύθυνση, σημείωσε μετά τη συνάντηση με τον ΙΣΞ

Παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία μέσω του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι” το οποίο προβλέπει πακέτο μέτρων 1 δισ. ευρώ με αύξηση του προϋπολογισμού των Νοσοκομείων, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, μεγαλύτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια Υγεία και ένα πρόγραμμα βελτίωσης υποδομών και εξοπλισμού στα πρότυπα του ΦιλόΔημου

Την ανάγκη επιτάχυνσης και εφαρμογής δραστικότερων μέτρων και παρεμβάσεων, αλλά και τη σημασία της επίτευξης συναινέσεων για την αντιμετώπισης της έξαρσης του κορωνοϊού στην Ξάνθη και την ενίσχυση της ενσυνείδησης των πολιτών για την τήρηση των μέτρων, ανέδειξε κατά την περιοδεία του στη Θράκη ο π. υπουργός Υγείας και υπεύθυνος για θέματα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε χθες την Κομοτηνή και την Ξάνθη και είχε επισκέψεις και επαφές με υγειονομικούς φορείς. Εκτενής σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, προκειμένου να εκτεθούν όσα έγιναν και όσα πρέπει να δρομολογηθούν. “Ήταν μια πολύ χρήσιμη επίσκεψη”, σημείωσε ο κ. Ξανθός παραδεχόμενος ότι η τοπική έξαρση και η υποτροπή ορθώς προκάλεσε μία ανησυχία. Χωρίς πρόθεση έκφρασης αντιπολιτευτικών αντιπαραθέσεων σημείωσε ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει, όπως η επίσκεψη Τσιόδρα, οι μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι και η λειτουργία μόνιμου συντονιστικού είναι “καλοδεχούμενες, έστω κι αν έγιναν με καθυστέρηση”. Ο ίδιος ανέδειξε τις σωστές πρωτοβουλίες του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης και επέμεινε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνεται για τη διασφάλιση κλίματος συναινέσεων και ενσυνείδησης για τη συμμόρφωση των πολιτών. Άλλωστε, όπως είπε, “η δημόσια υγεία είναι υπόθεση που ενώνει και δεν διχάζει”.  Πρόσθεσε δε, ότι “η ατομική ευθύνη είναι σημαντική γιατί αποτελεί στάση με κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά παράλληλα πρέπει να υπάρχει και η δημόσια, άρα η κρατική ευθύνη”.

Πάντως, σχολίασε αρνητικά τη στάση θριαμβολογίας της κυβέρνησης, με χαρακτηριστικά έπαρσης, όπως σημείωσε, για την ήπια πράγματι εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε ενώπιον της μεγάλης πρόσκλησης της τουριστικής περιόδου και της ενδεχόμενης νέας επιδημιολογικής έξαρσης του φθινοπώρου. Επέμεινε ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τήρησε υπεύθυνη στάση επιλέγοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους και θύμισε ότι σε γειτονικές χώρες όπου η διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης αποτέλεσε πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, η εξέλιξη δεν ήταν η ίδια.

Tι προβλέπει το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” για την Υγεία

Ο κ. Ξανθός έδωσε έμφαση επίσης, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας σε κοινωνία και οικονομία, παρουσιάζοντας τα σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι” που αφορούν την υγεία και περιλαμβάνουν μέτρα περίπου 1 δισ. ευρώ. Αναφέρθηκε στο πλαίσιο αυτό στην ανάγκη ενίσχυσης του προϋπολογισμού των Νοσοκομείων για την κάλυψη κόστους μισθοδοσίας και αναλωσίμων και την περαιτέρω στελέχωση των υγειονομικών μονάδων, όχι μόνο με συμβασιούχους, που ορθώς υπάρχουν, όπως είπε, αλλά με πλάνο μόνιμων προσλήψεων. “Εμείς προτείνουμε 4.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το 2020 και αναλογική συνέχιση των προσλήψεων, ώστε σε βάθος 4ετίας να καλύψουμε τις ανάγκες με μόνιμο προσωπικό””, εξήγησε ο ίδιος. Παράλληλα, ανέφερε με απογοήτευση ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν ενσωματώθηκε στο σχεδιασμό για τη διαχείριση της πανδημίας. “Προτείνουμε να επεκταθεί ο οικογενειακός γιατρός, αξιοποιώντας τις δομές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να εδραιωθεί η κατ’ οίκον παρακολούθηση στο δημόσιο σύστημα για ευπαθείς ομάδες και όσους δεν μπορούν να μετακινούνται. Ακόμη, προβλέπουμε ενίσχυση για τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και ένα πρόγραμμα αναβάθμισης εξοπλισμού και υποδομών, μέσω ενός προγράμματος στα πρότυπα του ΦιλόΔημος για την Υγεία”.

 

Αν. Ξανθός: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε τη δωρεάν πρόσβαση όλων στη δημόσια υγεία

Ο π. υπουργός Υγείας δεν απέφυγε να αναφερθεί και στη δική του θητεία στο υπουργείο Υγείας και όσα δεν εφαρμόστηκαν παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις.  Επικαλέστηκε τις δυνατότητες που υπήρχαν και τις δημοσιονομικές απαιτήσεις , αλλά υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε ένα διαφορετικό πολιτικό σχεδιασμό, όπου κορυφαίες πτυχές αποτέλεσαν η δωρεάν πρόσβαση όλων στο σύστημα δημόσιας υγείας, η μη περικοπή δαπανών και η αλλαγή του συσχετισμού στις προσλήψεις και αποχωρήσεις, ώστε να επιτυγχάνεται τουλάχιστον ισορροπία.

Παράλληλα, με αφορμή τη σειρά άγονων διαγωνισμών ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Ξάνθης, ανέδειξε την “πληγή” του brain drain στην υγεία και τόνισε ότι για την ενίσχυση του ιατρικού επιστημονικού προσωπικού στο σύστημα Υγείας θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα ειδικό μισθολόγιο για τους γιατρούς του ΕΣΥ, το οποίο, όπως σημείωσε, ελπίζει να θέλει να το συζητήσει η κυβέρνηση καθώς και να προωθηθεί ένα ειδικό πλέγμα κινήτρων για τις άγονες περιοχές και μαζί για τις άγονες προκηρύξεις, ώστε κάθε διαγωνισμός να επαναπροκηρύσσεται για την αμέσως ανώτερη βαθμίδα, ώστε να επιτυγχάνεται κινητροδότηση. “Η κυβέρνηση έχει αυτή τη δυνατότητα ή να επαναφέρει το παλιό πλαίσιο με στροφή και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Και η εκτίμησή μας είναι αυτό αυτό επιλέγει”, σημείωσε.

 

Νωρίς για να κριθούν οι ΤΟΜΥ

Αναφερόμενος στο εγχείρημα των ΤΟΜΥ, ο ίδιος σχολίασε ότι σήμερα υπάρχει ικανοποιητική και επαρκής στελέχωση και ήδη ως σύστημα αξιολογείται με μελέτες βάσει των προτύπων του ΠΟΥ, που θα τεκμηριώνουν. “Η πρωτοβάθμια υγεία αποτελεί μοντέλο που περιλαμβάνει την πρόληψη, τη σχολική υγεία, την ψυχοκοινωνική φροντίδα. Αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση, η οποία ωστόσο απαιτεί και μία αλλαγή κουλτούρας και σε υγειονομικούς και σε πολίτες”, τόνισε, επισημαίνοντας ότι με βάση τον μικρό χρόνο ζωής τους είναι πολύ νωρίς για να κριθούν.

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…