Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το Πόρτο Λάγος απέκτησε Λιμεναρχείο

Το Πόρτο Λάγος απέκτησε Λιμεναρχείο

0

Με Προεδρικό Διάταγμα μετατάχθηκε σε Λιμεναρχείο το μέχρι πρότινος Λιμενικό Τμήμα. Καθοριστική η παρέμβαση Τσιλιγγίρη στον υπουργό Ναυτιλίας

 Θετική και υποσχόμενη εξέλιξη για την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής

Σε λιμεναρχείο μετατάσσεται το Λιμενικό Τμήμα του Πόρτο Λάγος, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα ετών στην περιοχή, τόσο για τη βελτίωση της διοικητικής υποστήριξης, όσο και την αναπτυξιακή προοπτική.

Μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Ν. Ξάνθης Σπύρου Τσιλιγγίρη, στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη, η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το 2014 το Πόρτο Λάγος ήταν Υπολιμεναρχείο  και υποβαθμίστηκε σε  Λιμενικό Τμήμα.

Με το ΦΕΚ 89/Α/30-04-2020 το Λιμενικό Τμήμα Πόρτο Λάγος μετατάσσεται σε Λιμεναρχείο για πρώτη φορά στην ιστορία του. Στον αρθ. 1 το Π.Δ. αναφέρει: «Το Β΄ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης με έδρα το Πόρτο Λάγος μετατάσσεται σε Λιμεναρχείο Πόρτο Λάγος.

Η κατά τόπον αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου Πόρτο Λάγος καθορίζεται στους λιμένες, στους όρμους και στην κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ με την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, ανατολικά από την ακτή έναντι των βράχων Μερμήγκια Ροδόπης και δυτικά μέχρι το ανατολικό άκρο των εκβολών του ποταμού Νέστου, καθώς και στις παρακείμενες βραχονησίδες».

Την προοπτική ανάπτυξης υπογραμμίζει ο Σπύρος Τσιλιγγίρης

«Με την συγκεκριμένη αναβάθμιση επανέρχονται τα πλεονεκτήματα για τους αλιείς και του πολίτες καθώς και το αίσθημα ασφάλειας που χάθηκαν το 2014»
Σπύρος Τσιλιγγίρης
Βουλευτής Ξάνθης

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο βουλευτής κ. Τσιλιγγίρης σημειώνει: «με αυτόν τον τρόπο το Πόρτο Λάγος αποκτά την αυτονομία του, δίνοντας την δυνατότητα της ταχείας αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του Λιμανιού, της Ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και της μετατροπής του Πόρτο Λάγος σε Τουριστικό και Επενδυτικό κόμβο της Βορείου Ελλάδος. Επιπλέον με την συγκεκριμένη αναβάθμιση επανέρχονται τα πλεονεκτήματα για τους αλιείς και του πολίτες καθώς και το αίσθημα ασφάλειας που χάθηκαν το 2014. Ο Βουλευτής Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη, που από τον Αύγουστο του 2019 όταν και του έθεσε το ζήτημα, σε συνεργασία με τους Λιμενικούς Υπαλλήλους του Πόρτο Λάγος, υπήρξε ιδιαίτερα θετικός και εργάστηκε με στόχο την ταχεία υλοποίηση του».

Κ. Ζουρνατζίδου: Έμπρακτη αναβάθμιση της περιοχής

«Αποφάσεις όπως αυτή, μας γεμίζουν με αισιοδοξία για την περαιτέρω ανάπτυξη των λιμένων και της παραλιακής ζώνης»
Κωνσταντινιά Ζουρνατζίδου
Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων Κωνσταντινιά Ζουρνατζίδου σημείωσε: «η μετάταξη του Λιμενικού Τμήματος Πόρτο Λάγος σε Λιμεναρχείο (ΦΕΚ 89/Α/30-04-2020) αποτελεί την έμπρακτη αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής μας. Αποφάσεις όπως αυτή, μας γεμίζουν με αισιοδοξία για την περαιτέρω ανάπτυξη των λιμένων και της παραλιακής ζώνης, με πολλαπλά οφέλη για αλιείς, κατοίκους κι επισκέπτες.

Τα θετικά μηνύματα όμως δεν έρχονται αφενός χωρίς πίστη στην αξία του τόπου μας, κι αφετέρου χωρίς δουλειά και προσήλωση στον στόχο. Έτσι, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Βουλευτή Ξάνθης, κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη, καθώς χωρίς τη συμβολή του, αυτό το σημαντικό βήμα δεν θα είχε επιτευχθεί. Ευχόμαστε το Λιμεναρχείο του Πόρτο Λάγος, να αποτελέσει τον προπομπό ελπιδοφόρων εξελίξεων για όλους μας».

Α. Κυλίτσης: Εξέλιξη προς το συμφέρον των πολιτών

«Αλιείς, ερασιτέχνες, ναυτικοί, ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών και κάθε πολίτης θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται απευθείας και χωρίς καθυστερήσεις»
Απόστολος Κυλίτσης
Διοικητής Λ.Τ. Πόρτο Λάγος

O Διοικητής του μέχρι πρότινος Λιμενικού Τμήματος Πόρτο Λάγος, κ. Απόστολος Κυλίτσης εξηγεί ότι πρόκειται για μία εξέλιξη καταρχάς προς το συμφέρον των πολιτών που πλέον θα μπορούν να εξυπηρετούνται απευθείας από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Όπως μας ενημερώνει ο ίδιος, η υπηρεσία του Πόρτο Λάγος καλείται να διαχειριστεί και να υποστηρίξει διοικητικά τους επαγγελματίες αλιείς, καθώς υπάρχει έντονη αλιευτική δραστηριότητα στην περιοχή και ένα από τα μεγαλύτερα καταγεγραμμένα ποσοστά παραβάσεων, τους ερασιτέχνες αλιείς Ξάνθης και Ροδόπης, τα τουριστικά σκάφη και τα πλοία αναψυχής που αναπτύσσονται αρκετά τα τελευταία χρόνια, καθώς και το πλήθος των ναυτικών, που ειδικά από την Ξάνθη είναι πάρα πολλοί και καλούνται να διεκπεραιώνουν μια σειρά από διοικητικές πράξεις τακτικά.

Ακόμη, υποστηρίζεται η εμπορική κίνηση του λιμανιού, που παρότι μειωμένη, υπάρχει κυρίως σε καύσιμα, αδρανή υλικά και αγροτικά προϊόντα και βέβαια, πρέπει να δρομολογούνται αδιάλειπτα οι έλεγχοι ναυαγοσωστών, παραλιακών καταστημάτων και βέβαια κάθε είδους πιθανή παράβαση.

Ειδικά δε, για τη φετινή ιδιόμορφη κατάσταση της φετινής χρονιάς οι απαιτήσεις ελέγχων ενδέχεται να είναι αυξημένες για τους λιμενικούς, ώστε να εποπτεύεται η τήρηση των μέτρων προστασίας και στις παραλίες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…