Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τα πόθεν έσχες των αιρετών της Ξάνθης

Τα πόθεν έσχες των αιρετών της Ξάνθης

0

Πρώην υπουργοί, νυν και τέως βουλευτές και δήμαρχοι

 Δώδεκα συνολικά τα πρόσωπα από το νομό μας

Με την επανάληψη ατελειών που είχαν καταγραφεί και στο πρόσφατο παρελθόν, απουσία επίσημης ενημέρωσης, και μη ολοκλήρωση του ελέγχου από τους ορκωτούς λογιστές, δημοσιοποιήθηκαν από την ιστοσελίδα της Βουλής οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των υπόχρεων πολιτικών προσώπων έτους 2019 (χρήση 2018).

Πρόκειται για συνολικά 1.072 δηλώσεις, που όχι μόνο για ακόμα μία φορά δεν συμβάλλει στην αποσαφήνιση του «πόθεν», αλλά και είναι προβληματική και ως προς την καταγραφή του «έσχες». Ενδεικτικό είναι ότι επαναλήφθηκε το προβληματικό φαινόμενο που είχε και προ έτους επισημανθεί, ότι δηλαδή καταγράφεται ως ετήσιο εισόδημα από άλλους μόνο το φορολογητέο και από άλλους τόσο το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης που φορολογείται, όσο και εκείνο που δεν φορολογείται.

Οπότε για άλλη μία φορά η συμπλήρωση της δήλωσης επαφίεται στην ερμηνεία των λογιστών και ασφαλώς εγείρονται ζητήματα, κυρίως για τα αποκτηθέντα στο διάστημα ανάληψης δημόσιου αξιώματος.

Αυτό που έχει αξία να επισημανθεί είναι ότι, ασφαλώς επιτρέπεται σε κάποιον, πολιτικό εν προκειμένω, να έχει περιουσία, το θέμα ωστόσο είναι κατά πόσο ελέγχεται από τη στιγμή της ανάληψης του αξιώματος και αν η δήλωση του πόθεν έσχες είναι ικανή να εξυπηρετήσει αυτή την αποστολή. Και βέβαια, περισσότερο ύποπτες είναι οι περιπτώσεις όπου αιρετοί εμφανίζονται με ελάχιστη περιουσία, παρά σε αυτές που αποτυπώνονται ακίνητα και καταθέσεις, που βρίσκονται σε καλύτερη λογική σύνδεση με τα έσοδα.

Ανάμεσα στις 1072 δηλώσεις, συμπεριλαμβάνονται και δώδεκα αιρετοί από την Ξάνθη. Το περιεχόμενο των δηλώσεών τους παρουσιάζεται επιγραμματικά παρακάτω, μαζί με τη δήλωση του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου.

Συνοπτικά για τους αιρετούς της Ξάνθης:

Ο Στάθης Γιαννακίδης ως βουλευτής και πρώην υπουργός εισέπραξε το 2018 περίπου 32.000 ευρώ. Δε διαθέτει μετοχές και οι καταθέσεις στην τράπεζα δεν ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ. Ο ίδιος διαθέτει ένα ΙΧ που απέκτησε ως γονική παροχή και η σύζυγός του άλλο ένα. Δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία. Δεν έχει εκκρεμότητες από δανειακές υποχρεώσεις.

Ο πρώην βουλευτής  Παναγιώτης Σγουρίδης δήλωσε εισοδήματα 35.000 ευρώ περίπου και καταθέσεις 300 ευρώ. Η σύζυγός του διαθέτει στην Ηλεία τρεις εκτάσεις από γονική παροχή ή κληρονομιά και έχει ένα αυτοκίνητο που αγόρασε το 1985. Ο ίδιος είναι μέτοχος στην Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης συμβολικά, καθώς και στην ΑΟ Ξάνθη ΠΑΕ.

Ο πρώην βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης δήλωσε εισοδήματα 43.000 περίπου και άλλα 38.000 ευρώ ως απαλλασσόμενα ποσά από βουλευτική αποζημίωση. Οι καταθέσεις του είναι σχεδόν 50.000 ευρώ. Διαθέτει μία μονοκατοικία στην Ξάνθη, ένα διαμέρισμα στην Ξάνθη (και ένα η σύζυγός του) και εκτάσεις με καλλιέργειες σε Ξάνθη και Ροδόπη. Διαθέτει επίσης ένα οικόπεδο στο δήμο Τοπείρου. Τα περισσότερα ακίνητα έχουν αποκτηθεί από κληρονομιά. Έχει μία μηχανή και δύο αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα απέκτησε το 2017 με τα εισοδήματα του έτους. Ένα ΙΧ έχει και η σύζυγός του.

Ο βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης έχει εισοδήματα 14.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα. Έχει μία θυρίδα από το 2019, και καταθέσεις περίπου 75.000 ευρώ. Έχει μαζί με τη σύζυγό του, πέντε διαμερίσματα στην Ξάνθη, μία μονοκατοικία στον Τόπειρο, ένα οικόπεδο στην Ξάνθη, και έκταση για καλλιέργειες στον δήμο καταγωγής του. Διαθέτει τέσσερα ΙΧ και ένα η σύζυγός του. Έχει δύο δάνεια που αποπληρώνονται.

Ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ δήλωσε εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα περίπου 600 ευρώ και 33.000 περίπου ως αιρετός. Η σύζυγος διαθέτει μία θυρίδα από το 2014, και μαζί έχουν καταθέσεις 14.000 ευρώ περίπου. Έχει τρία δίκυκλα και ένα ΙΧ και ένα ακόμη αυτοκίνητο έχει η σύζυγός του. Συμμετέχει σε δύο επιχειρήσεις φαρμακείων και έχει ένα δάνειο που αποπληρώνεται.

Ο βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν είχε εισοδήματα 30.000 ευρώ. Η σύζυγός του διαθέτει μία μονοκατοικία στην Ξάνθη και ένα διαμέρισμα στην Τουρκία. Έχουν από ένα αυτοκίνητο. Έχει βιοτεχνική επιχείρηση στην Τουρκία και ένα δάνειο που αποπληρώνεται κανονικά και εκτιμάται ότι ήδη έχει εξοφληθεί.

Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος εισέπραξε ως αιρετός 51.145 ευρώ. Έχει μετοχές μικρής αξίας, και συνολικές καταθέσεις με τη σύζυγό του σχεδόν 12.000 ευρώ. Η σύζυγός του διαθέτει ακίνητη περιουσία σε Πολύγυρο, Γρεβενά και Θεσσαλονίκη. Διαθέτει ένα ΙΧ 3.700 κυβικών ο ίδιος που κατατέθηκαν οι πινακίδες το 2014 και τρία η σύζυγός του (για ένα έχουν επίσης κατατεθεί οι πινακίδες πριν 15 χρόνια). Συμμετέχει σε μία ετερόρρυθμη εταιρεία, έχει δύο δάνεια που δεν αποπληρώνονται και μία οφειλή στο δημόσιο που είναι σε ρύθμιση.

Ο πρώην δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος, ως αιρετός εισέπραξε 35.000 ευρώ. Η σύζυγός του διαθέτει κάποιες μετοχές και οι καταθέσεις τους δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Διαθέτουν τέσσερις μονοκατοικίες σε Ξάνθη και Θάσο, ένα διαμέρισμα στην Ξάνθη, τρεις εκτάσεις για καλλιέργειες στα Άβδηρα, ένα οικόπεδο στη Θάσο και μία αποθήκη στα Άβδηρα. Παράλληλα, διαθέτει κάποια ακίνητη περιουσία από κληρονομιά. Αγόρασε ένα ΙΧ το 2018 που κόστισε περίπου 20.000 ευρώ. Η σύζυγός του διαθέτει δάνειο που αποπληρώνεται κανονικά και εκκρεμεί μικρό μέρος για τη συνολική αποπληρωμή.

Ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης είχε εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα περίπου 8.000 ευρώ. Η σύζυγός του έχει λίγες μετοχές μικρής αξίας και έχει τραπεζικές καταθέσεις σχεδόν 7.000 ευρώ. Διαθέτει μία μονοκατοικία στην Ξάνθη, δύο διαμερίσματα στην Ξάνθη (και ένα ημιτελές η σύζυγός του, η οποία έχει και μία μονοκατοικία στο δήμο Αβδήρων), και έχουν εκτάσεις με καλλιέργειες σε Ξάνθη και Τόπειρο. Επίσης, η σύζυγος διαθέτει ένα κατάστημα ημιτελές υπόγειο και ο ίδιος ένα ισόγειο κατάστημα. Ο ίδιος διαθέτει δύο ΙΧ και δύο λεωφορεία και η σύζυγος ένα ΙΧ και τρία Φ.Ι.Χ. Είναι μέτοχος στις εταιρείες αστικών και υπεραστικών λεωφορείων. Έχει δύο δάνεια από το 2007 που αποπληρώνονται.

Ο πρώην δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά, το 2018 εισέπραξε 23.869 ευρώ. Η σύζυγός του διαθέτει μία θυρίδα από το 2011, και μαζί έχουν καταθέσεις που δεν ξεπερνούν τις 9.000 ευρώ. Διαθέτει οκτώ εκτάσεις για καλλιέργειες στο δήμο Μύκης, με έξι αποθήκες, δύο μικρά καταστήματα και δύο διαμερίσματα στον οικείο δήμο. Την ακίνητη περιουσία απέκτησε ως κληρονομιά ή γονική παροχή. Ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν από ένα αυτοκίνητο. Το 2015 απέκτησε τέσσερα δάνεια προς φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν αποπληρωθεί, ωστόσο αναμενόταν να έχουν εξοφληθεί το Μάρτιο του 2020.

Ο δήμαρχος Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν δήλωσε έσοδα 737 ευρώ. Δεν αναφέρονται πληροφορίες για δάνεια, ακίνητη περιουσία, οχήματα ή καταθέσεις.

Ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης έχει έσοδα ως αιρετός 24.903 ευρώ. Μαζί με τη σύζυγό του οι καταθέσεις του δεν ξεπερνούν τις 4.500 ευρώ. Έχει ένα διαμέρισμα στην Ξάνθη (και ένα η σύζυγος) και διαθέτει κάποιες εκτάσεις με καλλιέργειες. Έχει ένα ΙΧ ο ίδιος και ένα η σύζυγός του. Έχει έξι δάνεια ο ίδιος και δύο η σύζυγός του, εκ των οποίων τα περισσότερα μικρών ποσών. Τα περισσότερα (πλην ενός) φαίνεται ότι σταδιακά αποπληρώνονται.

Ο δήμαρχος Τοπείρου , Θωμάς Μίχογλου ως αιρετός έλαβε 31.323 ευρώ και οι καταθέσεις του δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Ο ίδιος και η σύζυγός του είναι συνδικαιούχοι σε λογαριασμό τρίτου με καταθέσεις 200.000 ευρώ. Διαθέτουν καλλιέργειες στους δήμους Ξάνθης και Τοπείρου, δύο διαμερίσματα στην Ξάνθη, μία μονοκατοικία στον Τόπειρο και ένα οικόπεδο στον Ασπρόπυργο Δυτ. Αττικής. Ο ίδιος διαθέτει δύο ΙΧ και η σύζυγος, ένα ΙΧ, ένα άλλο όχημα και μία λέμβο 6 μέτρων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…