Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Σουπιές με πράσα

Σουπιές με πράσα

0

1 ματσάκι ανάμεικτα μυρωδικά (δυόσμος, βασιλικός, μαϊντανός, άνηθος)

1 κρεμμύδι ξερό

1 πατάτα

1 σκελίδα σκόρδου

4 πράσα το λευκό μέρος

100 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + 50 γρ. επιπλέον για το σερβίρισμα

2 μεγάλες σουπιές ή 4-8 μικρότερες

Χυμός από 1 πορτοκάλι

Χυμός από 1 λεμόνι

1 σάκος μελάνι σουπιάς

Αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι και την πατάτα σε ομοιόμορφες ροδέλες. Καθαρίζουμε το σκόρδο και κόβουμε τα πράσα σε κομμάτια μήκους 3-4 εκ. Ρίχνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα 100 γρ. ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα πράσα, τους μίσχους από τα μυρωδικά, μια πρέζα αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για 5 ακόμα λεπτά. Ρίχνουμε τις πατάτες και τις σουπιές και ανεβάζουμε την θερμοκρασία. Σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για 1 – 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και λίγο νερό όσο να σκεπαστούν στα 2/3 τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.

Βγάζουμε τις σουπιές και τα πράσα με μια τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε ζεστά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μισό χυμό λεμονιού και το μελάνι που έχουμε αφαιρέσει προσεκτικά, και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας. Διορθώνουμε σε λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ, χτυπάμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί η σάλτσα. Την περνάμε από λεπτό σουρωτήρι για καλύτερη υφή.

Σερβίρουμε με τη σάλτσα από το μελάνι, λίγο ελαιόλαδο και με τα φύλλα των μυρωδικών που είχαμε ξεχωρίσει από τους μίσχους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νηστίσιμο μωσαϊκό σοκολάτας με ξηρούς καρπούς

-300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρότερα κομμάτια -200 γρ. ρόφημα αμυγδάλου…