Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σήμερα εορτάζεται η 100ή επέτειος των Ελευθερίων σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Σήμερα εορτάζεται η 100ή επέτειος των Ελευθερίων σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

0

Θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις και ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

Με την έπαρση της Ιστορικής Σημαίας Κομοτηνής στο Δημαρχείο της πόλης από τον δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη ξεκίνησαν οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 ετών Ελεύθερης Θράκης στη γειτονική πόλη.

Παρότι αναμενόταν λαμπρές εκδηλώσεις για τη φετινή 100ή επέτειο απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης, η πανδημία περιόρισε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που αναμενόταν να πραγματοποιηθούν καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940, στο Πάρκο της Περιφέρειας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.

Η επίσημη υποστολή της Ιστορικής Σημαίας από τον Δήμαρχο Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και αποδόθηκαν τιμές από δύο οπλίτες ΣΝ και ένα σαλπιγκτή. Στις 19.00 πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Σεπτής Εικόνας της Θεομήτορος της  Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου μεταφέρθηκε με μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής και τελέστηκε Μέγας Εσπερινός κεκλεισμένων των θυρών.

Την κυβέρνηση εκπροσωπεί στις εκδηλώσεις ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ενώ στις σημερινές εκδηλώσεις θα παραστεί στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη

Ώρα 7:00: Όρθρος και αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, χωρίς την παρουσία πολιτών και επισήμων.

Ώρα 11:00: Επίσημη δοξολογία στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Μητροπολίτη, χωρίς την παρουσία πολιτών, παρά μόνο επισήμων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης θα κληθεί να εκφωνήσει τον προσήκοντα λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Ώρα 11:30:   Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη από τις αρχές.

Εκδηλώσεις στην Κομοτηνή

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών και θα τελεστεί Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, χωρίς την παρουσία πολιτών και επισήμων.

10:00  Επίσημη δοξολογία στο προαύλιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου θα  προεξάρχει ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Τέλος προσέλευσης επισήμων η 9.45 π.μ.

Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Ιωάννη Γκαράνη.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης θα κληθεί να εκφωνήσει τον προσήκοντα λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος

10:25 Επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του  Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940, στο Πάρκο της Περιφέρειας

10:30 Κατάθεση στεφάνων από τις αρχές.

19:50  Υποστολή της Σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης χαιρετίζει τα εκατό χρόνια Ελεύθερης Θράκης, 1920-2020

Με αφορμή το σημερινό εορτασμό της 100ής επετείου των Ελευθερίων, ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής της Θράκης – 14 Μαΐου 1920 – 2020.

Τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν ο καθένας με τον τρόπο του και από τη θέση του για την απόκτηση του ύψιστου αγαθού της Ελευθερίας. Τιμούμε άνδρες και γυναίκες που στα εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής μέσα από δυσκολίες και ευκολίες πάλεψαν για μια καλύτερη ζωή στη Θράκη. Όλοι και όλες οι κάτοικοι της Θράκης ανεξάρτητα γλώσσας, θρησκείας και πολιτιστικής παράδοσης αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για το καλό και το δίκαιο. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της τελευταίας περιόδου αποδείξαμε όλος ο Λαός της Θράκης ότι είμαστε άξιοι της ελευθερίας.

Τιμή πρέπει σε όλους τους Θρακιώτες και σε όλες τις Θρακιώτισσες.

Χρόνια Πολλά! Δημιουργική, ειρηνική ζωή».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …