Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 26 Μαΐου 2020

0

Άρχισε το ξέπλυμα
Στην αρχή ήταν το «πλύσιμο». Με αναφορές ως ανάξιος, ανίκανος, λίγος, αποτυχημένος και άλλα από τον γνωστό τοπικό μπαξέ.
Προσφάτως ήρθε το ξέπλυμα, με στέγνωμα και σιδέρωμα μαζί. Παρόμοιο δε έχει ξαναγίνει σε τοπικό επίπεδο διότι αυτή είναι η μέθοδος χρόνια τώρα.
Τι καλός, τι χρυσός, αγαθός, πετυχημένος και πόσα πολλά θα περιμένουμε από αυτόν. Θα μας κάνει θαύματα πλέον. Αψεγάδιαστος παραδίδεται πλέον στο ευρύ κοινό έπειτα από μερικούς μήνες «περιποίησης» ως αποτυχημένου.
Έχει ωστόσο και η μπουγάδα τα όριά της. Και ας γνωρίζουν βεβαίως οι «καθαριστές» ότι δεν είναι όλοι αμνήμονες…
Γ.Δ.


Θετικά παραδείγματα
Ένας μεγάλος Ευρωπαίος δραματουργός, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ,  οίκτιρε τις κοινωνίες που έχουν ανάγκη από ήρωες. Έχουμε διαφορετική άποψη από αυτήν του θεατρικού συγγραφέα.
Κι αυτό, διότι οι κοινωνίες χρειάζονται τα θετικά παραδείγματα. Χρειάζονται ανθρώπους που με τη στάση τους, τις αρχές τους και τις αξίες τους, εμπνέουν άλλους συμπολίτες τους.
Κι αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να είναι πολιτικοί, καλλιτέχνες, αθλητές ή οτιδήποτε άλλο προσφέρει αναγνωρισιμότητα.
Έχει αποδειχθεί πως οι πιο αλληλέγγυες κοινωνίες είναι αυτές όπου τα θετικά παραδείγματα απλώνονται σε ολόκληρη τη σφαίρα της κοινωνικής ζωής.
Γ.Δ.


Προσωπικός Αριθμός
Δεν σας το κρύβω πως ιδιαίτερα την χάρηκα τη δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη για την εφαρμογή και στη χώρα μας του ενός και μοναδικού Προσωπικού Αριθμού.
Ο νέος αυτός αριθμός σταδιακά θ’αντικαταστήσει τον γνωστό ΑΦΜ και το επίσης γνωστό ΑΜΚΑ. Έτσι, όλα τα φυσικά πρόσωπα θ’αποκτήσουν τον Προσωπικό Αριθμό. Που αποδίδεται μια φορά και δεν μεταβάλλεται. Με τον αριθμό αυτόν θα γίνεται η ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Απλοποίηση και εκσυγχρονισμός. Μόλις γεννηθείς παίρνεις έναν Προσωπικό Αριθμό που τον κατέχεις έως θανάτου. Ένας αριθμός για όλες τις δουλειές.
Γ.Δ.


Περί του ΑΤΜ
Την Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή την γνωρίζετε οι περισσότεροι. Τι όχι;
Κι όμως γνωρίζεται τα ΑΤΜ. Είναι τα μικρά μηχανήματα που πάτε και συνήθως βγάζετε χρήματα και που βρίσκονται στην υπηρεσία σας 24 ώρες.
Ε, λοιπόν, αυτό το μηχάνημα το σκέφτηκε και το επινόησε το 1967 ο σκωτσέζος οικονομολόγος και ιστορικός Τζον Σέφερντ- Μπάρον. Ο ίδιος είχε την ιδέα και τη χρήση ενός προσωπικού κωδικού, του pin. Τα τέσσερα στοιχεία ήταν απαίτηση της συζύγου του, γιατί δεν θα μπορούσε να θυμηθεί περισσότερα.
Τώρα για να μιλήσω και αναφέρω την αξία και προσφορά του ΑΤΜ στην σύγχρονή ζωή μας, είναι νομίζω περιττό.
Γ.Δ.


Λυπηρή εξαίρεση

Τίθεται ένα ηθικής πλευράς ερώτημα στον Χαρ. Δημαρχόπουλο. Τι διαφορετικό θα έκαμνε ο ίδιος εάν φιλοξενούσε την Πρόεδρο. Θα πρόσφερε ψωμί και τυρί; Πρόχειρο φαγητό; Έτσι μεταξύ τους χωρίς καλεσμένους;  Είναι η παρουσία της προέδρου και η πρόσκληση μια απλή συνηθισμένη επίσκεψη; Έτσι θα την αντιμετώπιζε ο ίδιος;
Ευτυχώς που δεν έχει την ευκαιρία αυτή. Διότι ο πρώτος πολίτης της πόλης, θα πρέπει να γνωρίζει, οφείλει με τιμές να υποδέχεται και να φιλοξενεί τον πρώτο πολίτη της χώρας.
Η μιζέρια και η με κάθε τρόπο άρνηση χαρακτηρίζει τον ίδιο, όχι τους Ξανθιώτες.
-Λυπηρή εξαίρεση, λυπηρή άρνηση, λυπηρή πράξη που ήδη αποδοκιμάστηκε απ’ όλους τους Ξανθιώτες.
Γ.Δ.


Προσοχή στην αγορά
Το έχουμε γράψει κι εμείς, το λένε όλοι οι Οικονομολόγοι, το επισημαίνουν οι παράγοντες της αγοράς με κάθε ευκαιρία. Όλοι στέλνουν μήνυμα προς τα κυβερνητικά στελέχη πως πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στον τομέα της αγοράς. Κι αυτό, διότι η λειτουργία της αγοράς, της παραγωγής, του επιχειρείν, σημαίνει αυτομάτως και εργασία, μείωση της ανεργίας.
Άρα, κομβικής σημασίας είναι η λήψη συγκεκριμένων μέτρων οικονομικής μορφής για τη στήριξη της αγοράς. Με δάνεια, με χρήμα με πολύ μικρό επιτόκιο, με ρυθμίσεις, με κρατική εγγύηση. Οι μηχανές της οικονομίας είναι απαραίτητο να πάρουν μπρος. Και το καύσιμο γι’αυτήν την κίνηση είναι το χρήμα.
Γ.Δ.


Χρόνια Πολλά στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας!!!
Ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο της γιορτής του Σεκέρ Μπαϊράμ, για τους συμπολίτες μας μουσουλμάνους. Μετά από 30 μέρες Ραμαζανιού με νηστεία και προσευχή που έχει την έννοια του εξαγνισμού της ψυχής και του σώματος, έχουν την ευκαιρία να χαρούν, να ανταλλάξουν ευχές, να επισκεφτούν τα συγγενικά τους πρόσωπα απολαμβάνοντας την παρέα, την προσέγγιση και φυσικά τα απίστευτα γλυκά που κερνούν τέτοιες μέρες οι νοικοκυρές. Όποιος δεν έχει φάει σπιτικό μπακλαβά ή άλλα γλυκά από χέρι μουσουλμάνας νοικοκυράς τούτες τις μέρες απλά χάνει μια απίστευτη γευστική εμπειρία!
Ευχόμαστε «Χρόνια Πολλά» Με Υγεία,  Αγάπη, Καλοσύνη στους συμπολίτες μας!!!
«iyi bayramlar»!!!


Κάποιοι όμως δεν έχουν τον Θεό τους…
Πρωί 11 η ώρα και ο τύπος κατέβηκε με την αμαξάρα του στο κέντρο. Πού να παρκάρει πού να παρκάρει …τελικά βρήκε. Πάνω στην διάβαση δίπλα στην τράπεζα που θέλει να κάνει και την δουλειά του! Ούτε που του πέρασε από το μυαλό ότι είναι παράνομο (έλα μωρέ μια τόση δα παρανομούλα σκέφτηκε… θα πω ότι είχα κάτι επείγον αν χρειαστεί) ούτε που προβληματίστηκε αν ενοχλεί οδηγούς και πεζούς.
Ο εαυτούλης να’ ναι καλά και να μην ταλαιπωρηθεί!
Αυτό μας δείχνει ο κύριος ή η κυρία οδηγός αυτού του αυτοκινήτου με την στάση του. Πόση ώρα ήταν εκεί ή αν έφαγε κλήση δεν γνωρίζουμε αλλά σαν συμπεριφορά την καταδικάζουμε.


Μεγάλη τομή
Θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τομές σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσα προβλέπει το σχέδιο για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων που θα νομοθετηθεί εντός του καλοκαιριού.
Με τον κωδικό «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» η κεντρική κυβέρνηση – διοίκηση, θα περάσει στους δήμους τα Κέντρα Υγείας, Γυμνάσια και Λύκεια.
Όταν με τη σχετική ψήφιση ολοκληρωθεί η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων και πόρων, τότε πράγματι θα ξεκινήσει μια πολλή μεγάλη αρχή για πραγματική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μάλιστα, στο θέμα της Υγείας οι δήμοι θα έχουν την ευθύνη στην Πρωτοβάθμια πλευρά με την δημιουργία Δικτύων (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κλπ).
Αναβαθμίζεται έτσι σημαντικά ο παρεμβατικός ρόλος και αποστολή της Τ.Α. κάτι που παγίως χρόνια τώρα ζητούσαν οι δήμαρχοι της χώρας.
Παράλληλα, ο επόμενος μεγάλος άξονας  ευθύνης μετά την Υγεία, θα είναι η Παιδεία, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.
Με δύο λόγια, αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζουν τα πεδία ευθύνης, διευρύνονται όπως βέβαια αυξάνονται και οι πόροι για την άνετη λειτουργία όλων των φορέων.
-Πρόκειται για μεγάλη τομή.

Γ.Δ.


Η μιζέρια Δημαρχόπουλου
Ομολογώ πως διαβάζοντας όλο το κείμενο της επιστολής του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Ξάνθης πως ξαφνιάστηκα δυσάρεστα.
Ήταν κάτι μη αναμενόμενο. Για πολλούς λόγους.
Εξηγώ με αίσθημα δυσαρέσκειας. Ο Δημαρχόπουλος εκφράζει γραπτώς και δημοσίως τη διαφωνία του για την πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου από τον δήμο Ξάνθης να επισκεφθεί την πόλη καταγωγής της, πρωτίστως, και θεωρεί, δευτερευόντως υψηλό το κόστος φιλοξενίας της.
Πρώτον την επιθυμία της επίσκεψης την είχε εκφράσει η ίδια η πρόεδρος αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Άρα, στο δήμο έμενε να υλοποιήσει με επίσημη πρόσκληση την επιθυμία αυτή.
Δεύτερο και τρισχειρότερο για τον Δημαρχόπουλο που διετέλεσε και δήμαρχος.
Η αναφορά και μόνον ως υψηλό το κόστος της φιλοξενίας είναι προσβλητική για το πρόσωπο και το αξίωμα της προέδρου.
Μίζερη αντιμετώπιση της επίσκεψης, κάτι που δεν αρμόζει στην αρχοντιά και το κιμπαρλίκι των Ξανθιωτών, οι οποίοι θίγονται καίρια από τέτοιες αντιλήψεις και απόψεις.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …