Πειθαρχήσαμε πριν, θα πειθαρχήσουμε και τώρα ελεύθεροι;
Είναι ένα ερώτημα ιδιαίτερα σοβαρό που απευθύνεται προς όλους μας. Ως γνωστόν πειθαρχήσαμε πριν ως πολίτες στην ανάγκη και την εντολή να μείνουμε σπίτι. Το κάναμε και σε μεγάλο ποσοστό και γι’αυτό δεχτήκαμε τα συγχαρητήρια όλων.
Όμως, υπάρχει μια άλλη πλευρά, εάν θα συνεχίσουμε να πειθαρχούμε ή τώρα που είμαστε ελεύθεροι θα ξεχάσουμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας;
Είναι ένα σοβαρό ερώτημα, είναι μια παράμετρος ουσίας που θα δείξει κατά πόσο μπορούμε να διαχειριστούμε έτσι όπως πρέπει την ελευθερία μας και δεν θα θέσουμε την υγεία μας σε δοκιμασία.
Γ.Δ.
1 δολάριο, 7,26 λίρες
Η παραπάνω αναλογία ισχύει για την γείτονά μας Τουρκία και την αναλογία ενός δολαρίου με 7,26 λίρες.
Η πτωτική αυτή τάση της τουρκικής λίρας είναι καθοριστική για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας διότι υπάρχουν πάρα πολλά δάνεια τόσο της Τουρκίας όσο και των ιδιωτών επιχειρηματιών σε δολάρια.
Από την άλλη ανεβαίνει και ο πληθωρισμός και μειώνεται ακόμη περισσότερο το εισόδημα των εργαζόμενων.
Όλοι οι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται στο κατώφλι του ΔΝΤ.
Γ.Δ.
Επιδότηση της εργασίας, όχι της ανεργίας
Πρόκειται για μια απόλυτα σωστή απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η οποία μάλιστα βρήκε την θετική αποδοχή της κοινωνίας.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να επιδοτηθεί πλέον η εργασία, όχι να επιδοτείται και μάλιστα ικανοποιητικά η ανεργία.
Η τακτική αυτή της πρωτοφανούς επιδότησης που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε σαν αποτέλεσμα, οι επιδοματούχοι να έχουν μεταβληθεί σε τεμπέληδες πρώτης σειράς. Δεν τους ενδιέφερε να ψάξουν για δουλειά. Ούτε εποχιακή, ούτε τίποτε. Κι αν πήγαιναν για εποχιακή δεν τους ενδιέφερε το εργόσημο για να μην μειωθούν τα διάφορα επιδόματα της τεμπελιάς.
Έτσι, τα αγροτικά προϊόντα έμεναν στα χωράφια ή τα μάζευαν Ρουμάνοι, Βούλγαροι ή Αλβανοί.
Αυτό τώρα άλλαξε.
Γ.Δ.
Επιδότηση της εργασίας, όχι ανεργίας ΙΙ
Σήμερα λοιπόν μπαίνει μια τάξη. Έτσι, η τεμπελιά περιορίζεται. Κάποια επιδόματα για τα παιδιά θα ισχύουν. Της τεμπελιάς όμως όχι. Από τη στιγμή που θα υπάρχει δουλειά, θα πας να δουλέψεις. Δουλειά που γνωρίζεις από παλιά. Και βέβαια θα παίρνεις αποζημίωση.
Όχι δηλαδή άνεργος και στην ουσία ενισχυόμενος με μια σειρά προκλητικά επιδόματα.
Το σύστημα αλλάζει και πολύ σωστά. Καιρός ήταν ν’αποκατασταθεί μια βλαπτική για την κοινωνία και την οικονομία λειτουργία.
Γ.Δ.
Σωστό οικονομικό μέτρο
Ένα ακόμη σωστό οικονομικό μέτρο φαίνεται πως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή.
Πρόκειται για τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% από 100% που ισχύει σήμερα και που είναι άδικο και αντιαναπτυξιακό. Το μέτρο αφορά όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που θα υποβάλουν το επόμενο διάστημα φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019.
Με τον τρόπο αυτό δίδεται μια ανάσα ρευστότητας σε όλους εκείνους που πλήττονται από την πανδημία και κινδυνεύουν ακόμη και με λουκέτο.
Γ.Δ.
Συμπεράσματα για τον κορωνοϊό
Τώρα που πλέον έχουμε μπει στη δεύτερη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, κι επειδή τα κρούσματα δείχνουν ελεγχόμενα όπως και οι θάνατοι, είναι καιρός να πούμε δυο-τρία πράγματα.
Μπορούμε δε να το κάνουμε αυτό τώρα, μετά τα όσα πληροφορηθήκαμε για το τι συνέβη στις Μεσογειακές χώρες Ιταλία και Ισπανία. Οι χώρες αυτές πλήρωσαν ακριβά τη διεξαγωγή δύο ποδοσφαιρικών αγώνων και για την Ιταλία συμπληρωματικά το καρναβάλι στη Βενετία.
Σαν από διαίσθηση, σαν από έγκαιρη ανάλυση των δεδομένων, εμείς στην Ελλάδα, εγκαίρως απαγορεύτηκαν τα Καρναβάλια Πατρών και Ξάνθης.
Γ.Δ.
Το ΟΧΙ στο Καρναβάλι
Το «ΟΧΙ» στο Καρναβάλι το δικό μας ήταν καταλυτικής επίδρασης στο να μη ζήσουμε μια πανωλεθρία υγειονομικής μορφής.
Πάρα την οικονομική ζημιά δεκάδων επιχειρηματιών αλλά και του δήμου, επικράτησε η λογική, η σοβαρότητα. Κι έτσι, το Καρναβάλι δεν έγινε μεν, αλλά οι Ξανθιώτες δεν ενεπλάκησαν σε μια υπόθεση με άγνωστη κατάληξη.
Η σοβαρότητα του δήμου και των υπολοίπων φορέων μηδέ της αντιπολίτευσης εξαιρουμένης, μας απάλλαξε από ένα μεγάλο κίνδυνο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Γ.Δ.
Νέες Ταμειακές μηχανές
Προς απόσυρση είναι μέχρι τέλος Ιουλίου 100.000 ταμειακές μηχανές παλιάς τεχνολογίας οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν online με το Taxis.
Υποχρεωτικά θα τις αποσύρουν και η τελευταία ημερομηνία είναι 31 Ιουλίου. Όσοι δεν το πράξουν μέχρι τέλος Ιουλίου, από την 1η Αυγούστου θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιβολή προστίμου ύψους 500 ευρώ.
Η απόσυρση των παλαιών ταμειακών και η αντικατάστασή τους με νέες αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διασύνδεση των ταμειακών με το Taxis. Πράγμα βέβαια που σημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό θα γίνει ένα βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Γ.Δ.
Οι εξυπνάκηδες…
Μπορεί η πλειοψηφία του κόσμου να συμμορφώθηκε με τα μέτρα και να επέδειξε υπεύθυνη κοινωνική συμπεριφορά ωστόσο δεν παύουν οι εξαιρέσεις. Είναι αυτοί οι δήθεν αμφισβητίες που αφού βγήκαν από τα καβούκια τους βλέπουν παντού συνωμοσίες και υποβαθμίζουν την κατάσταση που ζήσαμε με 42 μέρες φόβου και εγκλεισμού. Είναι οι εξυπνάκηδες που λένε «μια απλή γρίπη είναι» και «πολύ κακό για το τίποτε» και ξεχύνονται στα πάρκα, τις παραλίες και τις πλατείες χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο. Έχουμε και στην Ξάνθη τέτοιους παρότι σαν περιοχή έχουμε βαρύ επιδημιολογικό φορτίο με 9 θανάτους και πάνω από 50 κρούσματα. Και παρότι όλοι οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας κάποιοι τον χαβά τους…. Και να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί για λίγους ανεγκέφαλους και ασυνείδητους αντί να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη που έχει αλλάξει τις ζωές μας, να πάμε πίσω και να χρειαστεί ξανά να κλειστούμε στα σπίτια μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την ψυχική μας υγεία.
Ας ευχηθούμε να μη συμβεί…
Μάσκες στον δρόμο…
Μερικοί δεν παίρνουν από λόγια. Μας λένε και μας ξαναλένε για τις μάσκες και πώς, πού, πότε πρέπει να τις φοράμε και να πώς να τις βγάζουμε και πού να τις πετάμε αλλά φαίνεται πως κάποιοι βρήκαν πιο εύκολο να τις βγάζουν και να τις πετάνε στον δρόμο. Εκτός δηλαδή από τα πάσης φύσεως σκουπίδια που εννοούν ακόμη να πετούν κάποιοι κάφροι στον δρόμο, τώρα έχουμε και μάσκες και γάντια πεταμένα…
Να ένα ακόμη παράπτωμα που πρέπει να τιμωρείται με πρόστιμο. Πρέπει κάποια στιγμή να ισχύσει και στην χώρα μας αυτό το μέτρο.