Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

0

Γυναικεία παρουσία

Πρωτοπορεί η Περιφέρειά μας στην αξιοποίηση γυναικών σε θέσεις ευθύνης στον τομέα της Υγείας. Συγκεκριμένα, τρεις κυρίες κατέχουν την αξιόλογη θέση της διοικητού σε ισάριθμα Νοσοκομεία.
Πρόκειται για τη δική μας κυρία Έλενα Ροφαέλα, Δράμας κ. Νίκη Καρατζόγλου και την κ. Μάγδα Γιαμουστάρη Κομοτηνής.
Τρεις κυρίες σε τρία Νοσοκομεία μιας Περιφέρειας πέντε νομών, δεν είναι και ασήμαντη αναλογία.
Να λοιπόν που αργά αλλά σταθερά οι γυναίκες και στη χώρα μας αναλαμβάνουν σημαντικές διοικητικές θέσεις στις οποίες συνήθως υπηρετούν με επιτυχία.
Γ.Δ.


Κινητικότητα του ΣΥΡΙΖΑ
Τα καλά της αντιπολίτευσης είναι ο απεριόριστος χρόνος που έχουν τα κόμματα στη διάθεσή τους. Έτσι λοιπόν για να ξεπιαστούν από την απραξία οι Συριζαίοι του νομού ξεκίνησαν τις επαφές.
Εν αρχή ο βουλευτής Χ.Ζεϊμπέκ ο οποίος συνάντησε τους δημάρχους του νομού και συζήτησε για τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί δηλώνοντας αρωγός όπου χρειαστεί.
Η δεύτερη δράση αφορούσε σύσκεψη με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς. Η σύσκεψη έγινε με τηλεδιάσκεψη και ο Γ. Τσίπρας και στελέχη του κόμματος άκουσαν τα προβλήματα των επιχειρηματιών, εμπόρων και ξενοδόχων της Ξάνθης.
Κινήσεις με καθυστέρηση 5 χρόνων. Έστω κι αργά, είναι μια αρχή, αν και η χαμένη αξιοπιστία δεν κερδίζεται εύκολα.
Γ.Δ.


Μας κάνει περήφανους
Σε νέα εποχή περνάει ο θεσμός της προεδρίας της Δημοκρατίας με την παρουσία της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα από την εκλογή της που συνέπεσε με δυο πολύ δύσκολες στιγμές για την χώρα μας, την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και την εθνική επιβουλή που δεχτήκαμε στον Έβρο,  έδειξε ότι είναι άξια εκπρόσωπος του θεσμού και άξια εκφραστής της βούλησης και της σκέψης των πολιτών της χώρας μας. Οι παρεμβάσεις της με ουσιαστικό σημασιολογικό περιεχόμενο, τα λόγια της ευθύβολα, χωρίς περιττές φανφάρες και λαϊκισμούς αλλά με την φρόνηση, την σθεναρότητα και την βαρύτητα που απαιτούν οι στιγμές. Η τελευταία εμφάνισή της στην Ακρόπολη που έκανε τον γύρο του κόσμου αποτέλεσε μια πρόσκληση για επανεκκίνηση του τουρισμού καθώς σηματοδότησε το άνοιγμα της χώρα μας μετά τον κορωνοϊό και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Αυτά που είπε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων άγγιξαν τις ψυχές όλων. Μας δημιουργεί ψυχική ανάταση με τα λόγια και τις πράξεις και εθνική περηφάνια.


Ο Εθελοντισμός στην Ξάνθη
Η αναγνώριση είναι απόλυτη και πέραν πάσης αμφισβήτησης. Η ιδέα του Εθελοντισμού και η ανάλογη δράση αυτού μέσω των οργανωμένων Συλλόγων και Σωματείων είναι μοναδική.
Μάλιστα όλων των Εθελοντικών Ομάδων το επίπεδο είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σε όλους τους τομείς που ο εθελοντισμός εκδηλώνεται.
Κατά γενική αποδοχή, η Ξάνθη στον τομέα αυτόν βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και ξεχωρίζει ως νομός.
Βέβαια, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, αυτή της αναγνώρισης του έργου και προσφοράς. Απ’όλους τους πολίτες αλλά και τους δήμους, τους φορείς του δημοσίου και των ιδιωτών.
Ο εθελοντισμός στην Ξάνθη έχει κερδίσει ζηλευτή καταξίωση.
Γ.Δ.


Ελαστικότητα
Είναι πλέον αποφασισμένο και θα πρέπει να το πούμε ότι θα υπάρξει μεγάλη ελαστικότητα στην εφαρμογή των μέτρων για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Το ίδιο θα γίνει και στις παραλίες, στις ξαπλώστρες.  Θα υπάρξει ανοχή σιωπηλή για να μπορέσουν εστιατόρια και άλλοι χώροι εστίασης να αυξήσουν τα τραπέζια τους.
Κι αυτό γίνεται για να λειτουργήσουν χωρίς ζημιά.
Από την άλλη, θα υπάρξει και μείωση των τελών σε ικανοποιητικό επίπεδο κι έτσι να ισοσκελιστούν τα έξοδα.
Αν βοηθήσει ο καιρός, τα πράγματα στον τομέα αυτόν θα πάνε καλά και με τη βοήθεια της πολιτείας και των δήμων.
Γ.Δ.


Το είχαμε επισημάνει
Την περασμένη εβδομάδα στην στήλη των σχολίων, είχαμε αναφορά για την ανάγκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ν’ακολουθήσει το ίδιο πετυχημένο «μοντέλο Τσιόδρα» και στην οικονομία.
Δηλαδή, να συστήσει μια ομάδα από αξιόπιστα άτομα από τον χώρο των επιχειρήσεων και της αγοράς, τα οποία θα έχουν συμβουλευτική δράση. Λίγες ημέρες μετά, ούτε μια βδομάδα, οι πληροφορίες που διέρρευσαν αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός σκέφτεται να εφαρμόσει την ίδια πετυχημένη συνταγή για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη και σημαντική «μάχη» της οικονομίας.
Λογικό θα πει κάποιος. Συνταγή που έχει πετύχει δεν την αγνοείς.
Γ.Δ.


Ούτε το ένα ούτε το άλλο
Και μια και βρισκόμαστε στον κυβερνητικό χώρο να πούμε κάτι που κάποιοι το έχουν πιπιλήσει πάρα πολύ για τους δικούς τους λόγους.
Το ένα λοιπόν είναι η δήλωση του πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε «Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται».  Έτσι μπήκε τέλος στη σχετική σεναριολογία περί αλλαγών  στο κυβερνητικό σχήμα.
Το άλλο, είναι οι εκλογές. Όταν λόγω κρίσης δεν γίνεται ανασχηματισμός, πολλώ δε μάλλον δεν γίνονται εκλογές. Επομένως και τα δύο σενάρια μένουν σενάρια για πολιτικολογούντες αργόσχολους.
Γ.Δ.


Μάτια ανοιχτά χρειάζονται
Το γράφαμε εδώ και χρόνια, το υποστηρίζουμε με επιχειρήματα, το προτείνουμε στους τοπικούς παράγοντες αλλά και τους κεντρικούς: ότι θα πρέπει στην παρούσα δύσκολη φάση που διέρχεται η χώρα, να επανεκκινηθεί άμεσα η οικονομία στηρίζοντας πρωτίστως τους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους και να χρησιμοποιηθούν αρκετά χρήματα  γι’αυτόν τον σκοπό μέσω των επιχειρήσεων.
Μάλιστα, όλες οι παλιές αυταπάτες, ο τουρισμός, η κατανάλωση, θα πρέπει να ξεπεραστούν και η χώρα να δώσει σημασία στη δημιουργία ανταγωνιστικής ελαφράς βιομηχανίας, αγροτοβιομηχανίας που δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί και πράσινης ανάπτυξης.
Το μέλλον είναι εδώ αλλά θα πρέπει να το δει κανείς, κι όχι να κλείνει τα μάτια μένοντας στο παρελθόν.
Γ.Δ.


Χρυσοθήρων αφέλεια
Τέσσερις άνδρες έχασαν την ζωή τους πρόσφατα στο Λουτράκι ψάχνοντας για λίρες. Συγκεκριμένα, μπήκαν σε σπηλιά της περιοχής για να βρουν τις λίρες που δήθεν υπήρχαν εκεί κρυμμένες από τον καιρό του εμφυλίου· σύμφωνα με τις πληροφορίες τους.
Για να έχουν όμως τον απαραίτητο φωτισμό είχαν σε λειτουργία γεννήτρια πετρελαίου, οι αναθυμιάσεις της οποίας ήταν και η αιτία του θανάτου τους.
Πέρα από το ανθρώπινο δράμα των οικογενειών τους, η ομάδα των χρυσοθήρων αγνοούσε βασικές γνώσεις και λειτούργησε αφελώς εις βάρος της ζωής των, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν είχε σχετική πείρα.
Όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, η χρυσοθηρία είναι ένα επικίνδυνο σπορ.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…