Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Μαΐου 2020

0

Μνήμη Στέφανου Ιωαννίδη
Τα άτομα διαμορφώνουν τις μικρές κοινωνίες και οι μικρές κοινωνίες τα κράτη.
Στην κοινωνία της Ξάνθης, στον πνευματικό τομέα, ο Στέφανος Ιωαννίδης υπήρξε κορυφαίος πνευματικός δημιουργός και η προσφορά του είναι σημαντικότατη.
Τέκνο της Ξάνθης, γεννήθηκε το 1923 και πέθανε το 2001, αφού έβαλε το στίγμα του με καταλυτικό τρόπο.
Δε θα αναφερθώ στο έργο του από τη θέση αυτή, το έκανε ήδη ο κοινός και ιδιαίτερα αγαπητός φίλος και πνευματικός συνοδοιπόρος Θανάσης Μουσόπουλος.
Εμείς εδώ, τιμώντας τη μνήμη του θανάτου του την Πρωτομαγιά του 2001, αφιερώνουμε αυτές τις λίγες γραμμές με τη μεγάλη όμως, εκτίμησή μας στον Στέφανο Ιωαννίδη.
Γ.Δ.


Αυτόματη ενημέρωση
Ήταν σωστό και τελικά έγινε πράξη. Έτσι, μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών να προσκομίζουν οι ίδιοι σε διάφορες υπηρεσίες τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου, θανάτου, προκειμένου να ενημερώνεται το Μητρώο ΑΜΚΑ. Κι αυτό υλοποιείται μέσω μιας νέας διασύνδεσης μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων του ελληνικού Δημοσίου.
Στο εξής, το Μητρώο ΑΜΚΑ θα επικαιροποιείται αυτομάτως για όλες τις αλλαγές, στα «γεγονότα ζωής» αμέσως μόλις οι πολίτες τα δηλώνουν στο ληξιαρχείο του τόπου τους.
Έτσι, καταργείται η προσκόμιση διάφορων δικαιολογητικών σε για διαδικασία που απαιτούσε συνήθως ολόκληρες εβδομάδες, στο εξής θα ολοκληρώνεται εντός της ημέρας.
Γ.Δ.


Τι γίνεται με το δίκτυο φυσικού αερίου;
Συμπολίτης και αναγνώστης της εφημερίδας έθεσε ένα καίριο και σημαντικό ερώτημα που έχει σχέση με την περιφέρειά μας. Αφορά την επένδυση, δρομολογημένη κατά τ’ άλλα, για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της ΑΜΘ, ανάμεσά τους και στην Ξάνθη.
Δηλαδή, με δυο λόγια, ρωτά να μάθει ο συμπολίτης μας πότε θα ξεκινήσουν τα έργα επέκτασης του φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Εύλογη η απορία και το ενδιαφέρον του συμπολίτη μας για το σημαντικό αυτό έργο, διότι εδώ και μήνες καμία σχετική πληροφορία υπήρξε που να ενημερώνει για την πορεία και εξέλιξη του έργου σύνδεσης στο δίκτυο φυσικού αερίου.
Γ.Δ.


Και ένατο θύμα του κορωνοϊού στην Ξάνθη
Γυναίκα 74 ετών είναι το ένατο θύμα του κορωνοϊού από την Ξάνθη. Η άτυχη γυναίκα που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, νοσηλευόταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου αναφοράς στην Αλεξανδρούπολη και εξέπνευσε το πρωί της Πέμπτης.


Ψυχραιμία…
Εντάξει, με το δίκιο σας θα πείτε πως δύο μήνες τώρα, με ψυχραιμία και υπομονή περάσαμε κλεισμένοι στα σπίτια μας οι περισσότεροι.
Σωστό, αλλά γι’ αυτό και το τελικό θετικό αποτέλεσμα, που είχαμε ως κοινωνία.
Από τη Δευτέρα το θέμα της κυκλοφορίας στο νομό θα είναι χωρίς δεσμεύσεις και μετά από μία εβδομάδα θα έρθει και η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των νομών, ενώ τα καταστήματα θ’ ανοίγουν και η κανονικότητα θα επανέρχεται.
Εκείνο που είναι το ζητούμενο είναι η αυτοπροστασία που απαιτεί πέρα από καθαρά χέρια και επιλεκτική χρήση γαντιών καθώς και η χρήση μάσκας κυρίως στους κλειστούς χώρους με κόσμο.
Μην ξεχνάτε: «το άτομο για το σύνολο, το σύνολο για το άτομο».
Γ.Δ.


«Το μικρό δεν είναι ασήμαντο»
Επιστολή από συμπολίτη μας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρεται σ’ ένα θέμα που πριν λίγο καιρό το είχε θίξει και η εφημερίδα μας στη στήλη «Πρόσωπα και γεγονότα».
Μας γράφει λοιπόν, «πιστεύω ακράδαντα πως σημασία μεγάλη έχει το έργο που παράγει ένας φορέας, όπως οι δήμοι. Γι’ αυτό εκφράζω την άποψή μου πως και το μικρό έργο που παράγεται δεν είναι ασήμαντο.
Έχει τη δική του αξία και βαρύτητα. Εξάλλου, σημασία έχει να παράγονται έργα. Και πολλά μικρά κάνουν τα μεγάλα».
Γ.Δ.


Η προσχολική αγωγή
Είχε γίνει πριν λίγους μήνες μεγάλη συζήτησης το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης για την έλλειψη της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Στη συζήτηση εκείνη λοιπόν, η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή είχε δημοσίως δεσμευτεί ότι τη νέα σχολική περίοδο θα λειτουργήσει ο τομέας αυτός.
Έτσι κι έγινε. Επτά σχολικές μονάδες θα φιλοξενήσουν τις 12 νέες ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες και με τον τρόπο αυτό η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στην πόλη της Ξάνθης θα λειτουργήσει.
-Είναι βέβαιο ότι οι εκπαιδευτικοί δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι ικανοποιημένοι και θα επισημάνουν την ολοκλήρωση της έλλειψης αυτής.
Γ.Δ.


Περί μάσκας
Λίγα λόγια για τη μάσκα που θα πρέπει αν φοράμε όταν θα βρισκόμαστε σε χώρους με πολλά άτομα, σε λεωφορεία κλπ.
Λοιπόν, η μάσκα δεν είναι πανάκεια. Ούτε λύνει, ούτε προστατεύει 100%.
Η μάσκα, όταν τοποθετηθεί σωστά και με την ανάλογη προσοχή και φροντίδα (πρωτίστως με καθαρά χέρια), προσφέρει προστασία σ’ αυτόν που τη φορά απ’ αυτόν που είναι φορέας του ιού και δεν το γνωρίζει, σε κλειστό χώρο.
Μάσκα δε, μπορεί όποιος θέλει να κατασκευάσει και μόνος του. Μόνο που θα πρέπει να την πλένει τακτικά.
-Άντε, από τη Δευτέρα με τις μάσκες στα πρόσωπα δε θα αναγνωριζόμαστε στα καταστήματα.
Γ.Δ.


Πού έφθασε…
Διερωτάται ο Παπαγγελόπουλος αν επιτρέπει ο Τσιόδρας τη σύγκληση της Προανακριτικής! Κι αυτό, αν είναι δυνατόν, διότι ενδιαφέρεται για την υγεία των μελών της Επιτροπής, θεωρώντας ότι κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό.
Το ωραίο της υπόθεσης είναι πως και ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται γιατί παραβιάζονται τα περιοριστικά μέτρα…
-Θα μας τρελάνουν οι άνθρωπο.
Γ.Δ.


Κι όμως αυτοί προσφέρουν
Η περίοδος του εγκλεισμού, δύσκολη από πολλές απόψεις για πολλούς από εμάς.
Όμως κάποιοι άλλοι, παρά το φοβικό κλίμα, που το αψήφησαν πήγαν να δώσουν αίμα. Ήταν μέλη του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών «η Αγάπη». Που, συνεπείς με τις αρχές του εθελοντισμού, σκέφτηκαν τον συνάνθρωπο που είχε ανάγκη.
Κι αυτό κάνουν χιλιάδες μέλη, χρόνια τώρα. Δίνουν το αίμα τους, ανώνυμα, γι’ αυτό και η πράξη τους αποκτά κορυφαία διάσταση.
Όπως κορυφαία έκφανση του εθελοντισμού είναι η Αιμοδοσία, διότι είναι προσφορά στην ίδια τη ζωή.
Άλλη μια φορά συγχαρητήρια, άλλη μία διάκριση για τον αγαπημένο σύλλογο που ξεκίνησε δειλά δειλά και με μύριες δυσκολίες για να φτάσει σήμερα να είναι ο πρώτος σύλλογος στην Ελλάδα, στον τομέα του.
Γ.Δ.


Το ζητούν οι ξανθιώτες
Δημιουργική και χρήσιμη στον τόπο αντιπολίτευση.
Χωρίς ακρότητες, χωρίς μετωπικές συγκρούσεις. Παλιές έξεις που θα πρέπει να απορριφθούν από τις παρατάξεις διότι πλέον δεν προσφέρουν τίποτε το παραγωγικό, δημιουργικό.
Οι κοινωνίες σταδιακά αλλάζουν, οι άνθρωποι το ίδιο, μορφώνονται, αναβαθμίζουν το κοινωνικό και οικονομικό επίπεδό τους, οι απαιτήσεις τους εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο διεκδικήσεων, ζητούν καλύτερες συνθήκες επιπέδου δημόσιας ζωής γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Τους ενδιαφέρει η προστασία του περιβάλλοντος, οι κοινωνικές παροχές, η φροντίδα προς τους νέους, αλλά και τους ηλικιωμένους.
Αυτά και άλλα γύρω από αυτά ζητούν οι ξανθιώτες. Από τους τέσσερις δήμους του νομού. Γνωρίζουν δε, πως με τη συνεργασία μόνον όλων των παρατάξεων θα επιτευχθούν όλα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…