Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

0

Επιστροφή στον πρωτογενή τομέα
Δυστυχώς δεν ισχύει – ακόμα- για τους Έλληνες, αλλά για τους γείτονές μας Ιταλούς που έχουν υποστεί ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό, υγειονομικό και οικονομικό, με την οικονομία τους να παραμένει σε lockdown πάνω από δύο μήνες.
Για εισαγόμενο τουρισμό φέτος στην Ιταλία, δεν γίνεται καν λόγος και την συντριπτική πλειοψηφία των νέων που ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα, περιμένει η ανεργία.
Όπως και στην Ελλάδα, ελάχιστοι ως τώρα ενδιαφέρονταν για μεροκάματο στα χωράφια, προτιμούσαν να εργάζονται στα μπαρ, τα καφέ και τα μπιτς μπαρ. Τις ανάγκες κάλυπταν εργάτες γης από την Αλβανία και άλλες βαλκανικές και ανατολικές χώρες, όπως συμβαίνει κι εδώ. Η επερχόμενη όμως ανεργία οδήγησε τους Ιταλούς να αναζητούν μεροκάματο στον πρωτογενή τομέα. 20.000 αιτήσεις για εργασία έχουν υποβληθεί το χρονικό διάστημα της πανδημίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ιταλικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο αγροτικός τομέας θα μπορούσε να αποτελέσει μία προσωρινή λύση και για εμάς. Οι νέοι που δεν θα δουλέψουν φέτος στον τουρισμό να στραφούν – με κάποια επιπλέον κίνητρα – προς τα εκεί για το μεροκάματο. Και ποιος ξέρει; Μπορεί κάποιοι να το ξανασκεφτούν και να επιστρέψουν για πιο μόνιμη απασχόληση στα παρατημένα χωράφια του παππού τους…
Α.Κ.


Αυτό είναι σύνθημα!
Από πικετοφορία μελών της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Σ’  ένα πλακάτ που κρατούσε κοπέλα, έγραφε: «Αυξήσεις στους μισθούς, λιγότερη δουλειά». Ποιος αλήθεια να διαφωνεί μ’ αυτό το σύνθημα, αρκεί να βρούμε και την χώρα που θα το υλοποιήσει…
Γ.Δ.


Πάλι νομικοί δαίδαλοι στο δημοτικό συμβούλιο

Οι αντεγκλήσεις συνεχίζονται στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, οι οποίες, όχι πως «κόπασαν» την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, αλλά με βάση τις ενδείξεις, αναμένεται να επανέρχονται… δριμύτερες.
Τα μέλη της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας» με έγγραφό τους προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ζήτησαν διόρθωση στα πρακτικά της τελευταίας δια περιφοράς συνεδρίασης του οργάνου, καθώς απέστειλαν εκπρόθεσμα (κατά τέσσερα λεπτά) τις τοποθετήσεις τους και άρα θα έπρεπε να λογίζονται απόντες.
Ο Γιάννης Μπούτος τους απάντησε εγγράφως ότι η δια περιφοράς συνεδρίαση είχε σε κάθε περίπτωση απαρτία αφού συμμετείχε το ½ των μελών, η δε άρνηση ή λευκή ψήφος δεν υπολογίζεται στην καταμέτρηση θετικών και αρνητικών ψήφων.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εξηγεί ότι η παράταξη Παπαχρόνη απέστειλε μήνυμα με τίτλο «Δήλωση Ψήφου» και όχι «Αποχή από τη Συνεδρίαση» και ότι σε κάθε περίπτωση η αποχή κατά βούληση των μελών της παράταξης αφορούσε συγκεκριμένο θέμα και όχι το σύνολο της συνεδρίασης.
Ο ίδιος δε, αναφέρει ότι η τετράλεπτη καθυστέρηση δεν ελήφθη υπόψη για λόγους εφαρμογής της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και καλής πίστης, αφού σε κάθε περίπτωση η παρουσία των μελών της παράταξης δεν επηρέασε ούτε την ύπαρξη απαρτίας, ούτε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (ως αρνητική ή λευκή ψήφος).
Για μια ακόμη φορά πάντως, το συλλογικό όργανο καταπιάνεται με νομοθετικές διατάξεις, ερμηνείες και δαιδάλους διαδικασίας.


Ανοιχτές όλες οι παραλίες το Σαββατοκύριακο
Λόγω των ιδιαίτερα υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών που αναμένονται για το Σαββατοκύριακο σ’ ολόκληρη τη χώρα, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να επιτρέψει νωρίτερα την ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες, οργανωμένες και ελεύθερες, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Όπως τονίζαμε και προχθές, εφαρμόζεται – και σωστά- η ρήση του Κέυνς «Όταν τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζω γνώμη».
Μακάρι να αλλάξουν γνώμη και να επιτρέψουν νωρίτερα το άνοιγμα της εστίασης για να σταματήσει ο συνωστισμός στις πλατείες και στα πάρκα. Σίγουρα καλύτερη θα είναι η κατάσταση αν οι κοινωνικές συναναστροφές μεταφερθούν στα καφέ και τα μπαρ, όπου τουλάχιστον θα υπάρχουν υγειονομικοί κανόνες και αποστάσεις…
Μ.Δ.


Έλλειψη
Υπάρχουν ελλείψεις και ελλείψεις στη ζωή. Άλλες έχουν σχέση με τη διατροφή, την υγεία, την οικονομία, την κοινωνική συμπεριφορά, τον έρωτα.
Υπάρχει βέβαια μια αξιολόγηση και ιεράρχηση ως προς την σπουδαιότητα κάθε έλλειψης. Έτσι, δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν πληροφορηθεί πως για κάποιους μεγάλη και σοβαρή έλλειψη είναι η απουσία αθλητικών και ποδοσφαιρικών αγώνων.
Ναι, υπάρχει μεγάλη μερίδα ανθρώπων παγκοσμίως, άρα και στη χώρα μας, οι οποίοι προσμένουν με αγωνία και ιδιαίτερη επιθυμία, ν’ αρχίσουν οι αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις κλπ.
Έλειψαν αυτούς τους δύο μήνες τα αθλητικά γεγονότα που δίνουν στη ζωή του καθενός μια διαφορετική εικόνα, ένα άλλο περιεχόμενο, μια άλλη συγκίνηση.
Όμως κι αυτών των φιλάθλων των διαφόρων σπορ, το πρόβλημα πλησιάζει στη λύση του. Σύντομα οι αγώνες θα ξεκινήσουν και λίγο αργότερα θα μπορούν οι φίλαθλοι να πηγαίνουν και στα γήπεδα.
Γ.Δ.


Τάδε έφη Σωκράτης
Δήλωση αντίδρασης του Σωκράτη Ξυνίδη προς τον Δημήτρη Ρέππα που υποστήριξε ότι ο διάλογος του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «αναπόφευκτος, αργά ή γρήγορα»  και ότι οι τωρινές συνθήκες καθιστούν το χάσμα μεταξύ τους άκαιρο.
Με οξύ τρόπο διαφώνησε ο δικός μας Σωκράτης, που επέπληξε τον Ρέππα για τις προτροπές περί συνομιλίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας από την πλευρά του έναν ακόμη όρο: «Να ρωτήσουμε τον κ. Τσίπρα αν είναι ακόμη πολιτικός του φίλος ο κ.Καραμανλής. Θέλω κάτι να δω».
Συνέχισε δε, το ακόμη πιο ξεκάθαρο «εγώ, πάντως, αντικαταστάτης των… ¨Καμμένων¨  στα όνειρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνομαι».
Το γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Σωκράτης είναι σκληρό καρύδι και κυρίως δεν ξεχνά.
Γ.Δ.


Ηγέτες
Η ιστορία ενός τόπου γράφεται από τους τολμηρούς ηγέτες. Από αυτούς που έχουν όνειρα για τον τόπο και μέσα τους επιθυμούν και προσπαθούν να τα υλοποιήσουν οπωσδήποτε μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Οι τολμηροί είναι αυτοί που με το όραμά τους ξεχωρίζουν από τους απλούς διαχειριστές.
Είναι αυτοί που εργάζονται ακούραστα, που με τη δράση τους κινητοποιούν και τους αποκάτω. Είναι αυτοί που ξεπερνούν τα εμπόδια ανοίγοντας δρόμους με το πείσμα και τον δυναμισμό τους.
Πρόκειται για ανθρώπους που αξιοποιούν τους ικανούς ως συνεργάτες και που γίνονται οδηγητές και παράδειγμα προς όλους.
Τέτοιους ηγέτες χρειάζεται η Ξάνθη· για να την πάρουν και την σηκώσουν επάνω, την οδηγήσουν προς τα εμπρός.
Γ.Δ.


Δεν υπάρχει κρούσμα στο Δροσερό
Αυτό μας βεβαίωσε εγκυρότατη πηγή. Αφορμή δόθηκε από την μετάδοση πάλι από κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας ότι στα 16 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, τα 10 είναι από οικισμό των Ρομά στην Λάρισα και αναφέρθηκε και η Ξάνθη με παραπομπή στον οικισμό των Ρομά του Δροσερού για τα υπόλοιπα. Η πληροφορία αυτή διαψεύδεται κατηγορηματικά από αρμόδιες τοπικές αρχές. Το ίδιο έγινε και τις προάλλες .
Τα fake news δίνουν και παίρνουν και πρέπει όλοι να είναι υποψιασμένοι. Οι κινδυνολογίες και η διασπορά φόβου και πανικού πουλάει και στα τηλεοπτικά και στα μιντιακά Μέσα.


Ο σπόρος έπεσε
Για τις «Ιδέες και Σκέψεις» του Νίκου Τσούργιαννη λίγα λόγια, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα στο φύλλο της Τετάρτης της Εφημερίδας μας.
Ο συμπολίτης μας Ν. Τσούργιαννης υπήρξε από χρόνια πριν ένα ανήσυχο και δημιουργικό άτομο. Κι αυτή του η πλευρά διατηρήθηκε μέχρι τώρα στην ηλικία την ώριμη.
Μέσα λοιπόν από την εμπειρία του, τις γνώσεις του αλλά και την αγάπη του για τα χωριά του Νέστου, τα Νεστοχώρια όπως λέγονται, τον οδήγησαν για άλλη μια φορά να καταθέσει δημόσια τις Ιδέες και Σκέψεις του για το μέλλον της όμορφης περιοχής που χρειάζεται οπωσδήποτε το κρατικό και ιδιωτικό ενδιαφέρον.
Οι ιδέες που παραθέτει ο Ν. Τσούργιαννης στη βάση τους είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες. Αρκεί βέβαια να τύχουν της προσοχής και ενδιαφέροντος τόσο της Πολιτείας όσο και ιδιωτών.
Μια συνεργασία δύο φορέων που με αγάπη και προγραμματισμό θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τόσο τις ίδιες ιδέες αλλά και άλλες, συμβατές με την ορεινή περιοχή.
Ο σπόρος έχει ριχτεί. Μένει πλέον η φροντίδα για να καρπίσει, ν’ αναπτυχθεί…
Γ.Δ.


Βγαίνουμε έξω αλλά μένουμε ασφαλείς (για το καλό μας)
Χαμός γίνεται κάθε βράδυ σε ανοιχτούς χώρους και πάρκα της πόλη μας. Ο καιρός είναι καλός  και μικροί και μεγάλοι παίρνουν από ένα καφέ ή μπύρα στο χέρι και βγαίνουν για να ξεσκάσουν. Γεμάτο από κόσμο το πάρκο του Μ. Αλεξάνδρου το ίδιο και στην Κυψέλη. Περιπολικά της αστυνομίας κάθε τόσο περιπολούν. Είναι γεγονός ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει κουράσει πάρα πολύ κι ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει, να ξεδώσει. Μη ξεχνάμε ότι στον δήμο μας είχε και επιπλέον 14 μέρες περιοριστικά μέτρα με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8. Είμαστε δηλαδή διπλά… σκασμένοι. Το ζήτημα είναι  βέβαια μήπως όλη αυτή την χαλάρωση την πληρώσουμε ακριβά και έχουμε νέο κύμα και νέα μέτρα. Ο κορωνοϊός μας έχει δείξει ότι δεν αστειεύεται.  Γι αυτό και είναι  ζήτημα ζωής η ευλαβική τήρηση των μέτρων, της απόστασης, της μάσκας όπου απαιτείται. Ας μην τα χαλάσουμε τώρα που βγαίνουμε από το τούνελ και επιπλέον ας μην παρασυρθούμε από την ανάγκη μας να εκτονωθούμε και φερθούμε ανεύθυνα σαν κακομαθημένα παιδιά.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…