Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πώς θα έρθουν οι εργάτες γης από τρίτες χώρες

Πώς θα έρθουν οι εργάτες γης από τρίτες χώρες

0

Ενημέρωση από τον βουλευτή Καβάλας Γ. Πασχαλίδη που μετέφερε στο ΥΠΑΑΤ τα προβλήματα και τις προτάσεις των αγροτών

Πληροφορίες στους επαγγελματίες αγρότες για τις εξελίξεις σχετικά με τους εργάτες γης δίνει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης που μετέφερε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα προβλήματα και τις προτάσεις που άκουσε.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ενημέρωσή του: «διατηρείται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους όσους επιθυμούν να εργαστούν σε χωράφια. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται κίνητρο σε όλες και όλους να εργαστούν, και όλοι μαζί να συνεργαστούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ανάγκης για εργατικά χέρια, ο Βουλευτής θα ήθελε να παροτρύνει και τους ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας να επικοινωνήσουν με τους επαγγελματίες αγρότες, για να εργαστούν.

Επίσης, σύμφωνα με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 90/1-5-2020, όσοι επαγγελματίες αγρότες ενδιαφέρονται να απασχολήσουν εργάτες γης, υπηκόους τρίτων χωρών, με τους οποίους έχουν συνεργαστεί και τις προηγούμενες χρονιές, μπορούν να το κάνουν. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να καταθέσουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα παρακάτω έγγραφα:

  • Αίτηση του Αγρότη επικυρωμένης για το γνήσιο της υπογραφής,
  • Υπεύθυνης δήλωση επίσης επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής,
  • Παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 100 ευρώ ανά προσκαλούμενο εργαζόμενο,
  • Δήλωση του ΟΣΔΕ και φωτοτυπίες των διαβατηρίων των  προσκαλούμενων, πόλη διαμονής και αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Σημειώνεται πως ο εκάστοτε εργοδότης θα πρέπει στην υπεύθυνη δήλωση να δηλώνει πως θα παράσχει κατάλυμα στα χωράφια εργασίας, στο οποίο οι εργάτες θα πρέπει να διαμένουν αποκλειστικά και να μη μετακινούνται για το διάστημα της 14ήμερης καραντίνας.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα αποστείλει μετά από επεξεργασία, τις προβλεπόμενες  καταστάσεις προς τις Υπηρεσίες Διαβατηριακού ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας στα σύνορα,  ώστε να επιτραπεί  η είσοδος  στη χώρα των συγκεκριμένων  προσκαλούμενων εργατών. Η είσοδος και παραμονή στην χώρα, θα ακολουθήσει τις ισχύουσες Υπουργικές αποφάσεις, η δε ασφάλιση των εργατών θα προβλεφθεί τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πρόσθετες ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν».

Ο Γιάννης Πασχαλίδης σημειώνει: «Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και σε πολλά σημεία είμαστε πρωτοπόροι, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε εδώ για να επαναφέρουμε τους ρυθμούς με στοχευμένα μέτρα και λύσεις, πάντα με γνώμονα το κοινό καλό και τη διατήρηση της υγείας των πολιτών».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…