Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πάμε παραλία με μέτρο και μέτρα

Πάμε παραλία με μέτρο και μέτρα

0

Ανοιχτές στο κοινό οι παραλίες μας – Προσοχή δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες

 

Αστυνομία και Λιμενικό θα επιτηρούν για την τήρηση των μέτρων

 

Κι ο κορωνοϊός θέλει…. την παραλία του ως φαίνεται και ως εκ τούτου αναμένεται μεγάλη εξόρμηση στις παραλίες  το Σαββατοκύριακο. Τρεις κυρίως είναι οι λόγοι που ωθούν τον κόσμο προς τις παραλίες. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που προβλέπουν οι Μετεωρολόγοι μιλώντας για μίνι καύσωνα με 35 – 40άρια κατά τόπους,   τα κλειστά καφέ και οι ταβέρνες, γενικά τα καταστήματα εστίασης, μα το βασικότερο: Η εσωτερική ανάγκη του κόσμου να ξεδώσει, να ανασάνει, να νιώσει ξενοιασιά και η θάλασσα , η παραλία,  το ελληνικό καλοκαίρι όπως το έχουμε συνδυάσει, είναι η πρώτη επιλογή και λειτουργεί εν είδει ψυχοθεραπείας! Θυμίζουμε ότι ο αναγκαστικός εγκλεισμός αλλά κυρίως ο φόβος της αρρώστιας και του θανάτου έχει αφήσει  το στίγμα του στην ψυχολογία του πληθυσμού. Φαινόμενο που αναγνωρίζει μάλιστα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που κάνει λόγο για κρίση ψυχικής υγείας ως απότοκο της πανδημίας του κορωνοϊού!

Ποια είναι τα μέτρα

Η Πολιτική Προστασία μετά την έγκριση αρμόδιας επιτροπής Υγείας αποφάσισε  να επιτραπεί η είσοδος κοινού σε 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη, της χώρας ανοίγοντας παράλληλα τους ΚΑΔ μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες,  υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών και υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/ και καθισμάτων παραλιών (πλαζ). Να σημειώσουμε ότι είναι ενεργή η  take away διάθεση καφέ.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.

Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.

Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.΄

Ανοιχτές στο κοινό οι παραλίες μας – Προσοχή δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες

Στο νομό μας έχουμε παραλίες όπου λειτουργούν beach bar και υπάρχει οργανωμένη ανάπτυξη ομπρελών από αυτές τις επιχειρήσεις ωστόσο δεν υπάρχει παραλία όπου οι εισερχόμενοι πληρώνουν αντίτιμο. Στο πλαίσιο αυτό προφανώς δεν θα ισχύσει η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων. Όπως αναφέρει ο  δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης  αυτό που πρέπει να γνωρίζει το κοινό που θα τις επισκεφτεί είναι: «Πρέπει να τηρεί τις αποστάσεις και να γνωρίζει επίσης ότι δεν θα υπάρχουν ναυαγοσώστες. Αυτοί θα ξεκινήσουν στις 1 Ιουνίου όπως ορίζει ο νόμος. Έτσι όποιοι κολυμπήσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί». Ο κ. Τσιτιρίδης πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχουν έρθει η εγκύκλιος ώστε να ξεκινήσουν οι δημοπρασίες μίσθωσης αιγιαλού για τις επιχειρήσεις που έχει λήξει η σύμβασή τους.

Αστυνομία – Λιμενικό θα πάνε παραλία

Το ζήτημα της αστυνόμευσης για την τήρηση των μέτρων στις παραλίες επικρατεί μια διχογνωμία αναφορικά με τις αρμοδιότητες κι αυτό είναι απόρροια συνεχών μεταβαλλόμενων αποφάσεων που δίνει μια στην Αστυνομία και μια στο Λιμενικό την αστυνόμευση του αιγιαλού. Έτσι για παράδειγμα πέρσι η αρμοδιότητα της επιτήρησης είχε δοθεί με απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο στα Λιμεναρχεία ενώ από τον Μάρτιο δόθηκε στην Αστυνομία όπως ανήκε και παλαιότερα μας αναφέρουν από το Λιμεναρχείο Λάγος. Την ίδια στιγμή από την Αστυνομία ερμηνεύουν διαφορετικά την απόφαση υποστηρίζοντας ότι τα Λιμεναρχεία είναι αρμόδια. Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι και οι δυο υπηρεσίες θα είναι με κλιμάκια ελέγχου το Σαββατοκύριακο στις παραλίες και θα επιτηρούν την τήρηση των μέτρων με συστάσεις προς το κοινό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…