Αρχική Χωρίς κατηγορία Ο κορωνοϊός βάζει «φρένο» στις εξετάσεις οδήγησης

Ο κορωνοϊός βάζει «φρένο» στις εξετάσεις οδήγησης

0

Ανοίγουν στις 11 Μαΐου οι Σχολές Οδηγών  – Μαθήματα υποψηφίων με Μάσκες , γάντια και αντισηπτικά, αποστάσεις και χωρίς κλιματιστικά

 

2,5 υποψήφιοι οδηγοί την εβδομάδα θα εξετάζονται από τους εξεταστές της Ξάνθης! Οι υπηρεσίες θα δουλεύουν με το 30% των υπαλλήλων. Από 1η Ιουνίου οι εξετάσεις οδήγησης.Θετικό νέο: Ηλεκτρονικά μέσω gov.gr εκδίδεται η προσωρινή άδεια οδήγησης με ισχύ 4 μήνες

 

Με πολλές αλλαγές σ’ όλη τη διαδικασίας εκμάθησης εξέτασης και έκδοσης αδειών οδήγησης είναι η επόμενη μέρα για όλους τους εμπλεκόμενους, εκπαιδευτές, εξεταστές και υποψήφιους οδηγούς. Ο κορωνοϊός άφησε το δικό του «στίγμα» σ’ ένα νέο νομοσχέδιο που εξομάλυνε σε μεγάλο βαθμό πανελλαδικά και στην Ξάνθη – σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους- την προηγούμενη κατάσταση που είχε δημιουργήσει αντιδράσεις από εξεταστές και εκπαιδευτές, σωρεία προβλημάτων, λόγω των απεργιών τους, «βουνό» ….παρκαρισμένες  αιτήσεις για εξέταση στα συρτάρια των Διευθύνσεων Μεταφορών και στέρησε από νέους οδηγούς μια άδεια οδήγησης  και για δύο και πλέον χρόνια!

 

Μάσκες , γάντια και αντισηπτικά και πάμε οδήγηση

Η Δευτέρα 11 Μαΐου είναι η επόμενη μέρα που ανοίγουν τις πόρτες οι Σχολές Οδήγησης για να δεχτούν τους υποψήφιους οδηγούς και οι εκπαιδευτές έχουν εφοδιαστεί όλα τα προβλεπόμενα για την δική τους προστασία αλλά και των μαθητών τους: «Έχουμε εφοδιαστεί με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Δεν θα χρησιμοποιούμε κλιματιστικά αλλά ανοιχτά παράθυρα για να εξασφαλίζεται ο αερισμός του αυτοκινήτου», μας λέει ο Πέτρος Ραφτόπουλος εκπρόσωπος των Εκπαιδευτών της Ξάνθης , μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδηγών. Ωστόσο όπως σημειώνει: «Εκεί που πήγε να ανακάμψει ο κλάδος μας, μετά την εξομάλυνση της κατάστασης , μας ήρθε ο κορωνοϊός . Είμαστε από τους συνεχόμενα πληττόμενους κλάδους και τα 800 ευρώ είναι πολύ λίγα για να μας αποζημιώσουν. Επιπλέον μας περιμένουν άλλα προβλήματα που αφορούν τις εξετάσεις, οι οποίες και θα γίνονται με το σταγονόμετρο αφού οι υπηρεσίες Μεταφορών θα λειτουργούν με το 30% των υπαλλήλων τους»!

2,5 υποψήφιοι οδηγοί την εβδομάδα θα εξετάζονται από τους εξεταστές της Ξάνθης!

Όπως εξηγεί ο κ. Ραφτόπουλος δεδομένου ότι οι υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν με όλο το δυναμικό τους αλλά μόνο το 30% αυτό κατ’ αντιστοίχηση σημαίνει: « 2,5 εξεταζόμενοι την εβδομάδα! Θα έχουμε και πάλι να αντιμετωπίσουμε τα περσινά προβλήματα και φυσικά πρόβλημα στην επαγγελματική μας επιβίωση. Ήδη έχουμε εξουθενωθεί από την προηγούμενη κατάσταση».

 

Από 1η Ιουνίου οι εξετάσεις οδήγησης

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών από την 1η Ιουνίου επιτρέπεται με ευθύνη του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών ο προγραμματισμός θεωρητικών εξετάσεων και η διενέργεια δοκιμασιών προσόντων  και συμπεριφοράς των κατηγοριών C1, C1E, C & CE και των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. των ίδιων κατηγοριών.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι θεωρητικές εξετάσεις διεξάγονται υπό την προϋπόθεση ότι κάθε αίθουσα εξέτασης πληρώνεται µε το 50% της χωρητικότητάς της και με κατανομή των εξεταζόμενων σε εύλογη απόσταση μεταξύ τους.

Ως προς τις πρακτικές εξετάσεις, η δοκιµασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και των πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. διενεργούνται χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα σηµεία αφετηρίας των επιτροπών εξέτασης ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθµός εκπαιδευτών /υποψηφίων ανά σηµείο αφετηρίας.

 

Ηλεκτρονικά εκδίδεται η προσωρινή άδεια οδήγησης

Στα θετικά της πανδημίας καταγράφεται η επιτάχυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που γίνεται πράξη με μια σειρά από εφαρμογές μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας gov.gr Να σημειώσομε πως η ψηφιοποίηση της προσωρινής άδειας, θεσμοθετήθηκε με τον ν.4663/2020 (Α’ 30), είναι το πρώτο έργο που υλοποιείται, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Συμφωνίας, μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Έτσι πλέον μέσω του gov.gr θα παραλαμβάνεται ψηφιακά η προσωρινή άδεια οδήγησης. Με τον τρόπο αυτό, οι νέοι οδηγοί θα μπορούν άμεσα να οδηγήσουν στην ελληνική Επικράτεια χωρίς μεσοδιάστημα αναμονής, ενώ παράλληλα αποφεύγεται ο συνωστισμός στις σχολές οδήγησης και στις περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών. Η προσωρινή άδεια οδήγησης έχει ισχύ για τέσσερις μήνες.

 

Ποια είναι η διαδικασία

Οι επιτυχόντες οδηγοί, εισερχόμενοι στην κατηγορία «Πολίτες και Καθημερινότητα» και ακολούθως στην υποκατηγορία «Μετακινήσεις» του gov.gr, θα ταυτοποιούνται με τους κωδικούς Taxisnet και θα παραλαμβάνουν το ψηφιακό αρχείο (pdf) με την προσωρινή άδεια οδήγησης από την πλατφόρμα drivers.services.gov.gr.

Σε ενδεχόμενο έλεγχο η εγκυρότητα της προσωρινής άδειας θα βεβαιώνεται, είτε μέσω υπερσυνδέσμου (link) είτε μέσω QR code είτε μέσω κωδικού, που θα φέρει το έγγραφο. Επισημαίνεται ότι όποιος καταλαμβάνεται να κατέχει πλαστή ή παραποιημένη προσωρινή άδεια οδήγησης ή να κάνει χρήση αυτής τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα: «Είναι κάτι πολύ θετικό που διευκολύνει όλη την διαδικασία. Θα γλυτώσει τους υποψήφιους από πολύ χαρτούρα και ταλαιπωρία και θα αποσυμφορήσει τα ΚΕΠ και τις υπηρεσίες», σχολιάζει ο κ. Ραφτόπουλος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύγχυση από το νομοσχέδιο «λάστιχο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

Νέα δεδομένα από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ στο νόμο που τέθηκε σε διαβούλευση – Δ…