Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα «Μουδιασμένη» επανεκκίνηση για καφέ – εστίαση

«Μουδιασμένη» επανεκκίνηση για καφέ – εστίαση

0

Έφταιξε κι ο καιρός που ο κόσμος δεν …ξεχύθηκε. Στα καφέ τηρήθηκαν οι αποστάσεις

 

Δύσκολη η δουλειά με μάσκες λένε οι εστιάτορες. Μιλούν για μια νέα πραγματικότητα στην μετά κορωνοϊού εποχή και ζητούν στήριξη της εστίασης

 

«Μουδιασμένη» η επανεκκίνηση της εστίασης στην Ξάνθη, την πρώτη μέρα Δευτέρα 25 Μαΐου. Ήταν κάτι που το περίμεναν λένε οι μαγαζάτορες που ψυχολογούν τους πελάτες τους και γνώριζαν ότι δεν θα ξεχυθούν από την πρώτη μέρα αλλά θα είναι συγκρατημένοι. Άλλωστε η δίμηνη καραντίνα δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα σε όλους. Καλύτερη ήταν η εικόνα στα καφέ της πλατείας και σε καταστήματα που σερβίρουν πρωινό με μπουγάτσα.

Έφταιξε κι ο καιρός

11 η ώρα το πρωί,  μια συννεφιασμένη Δευτέρα και η εικόνα στην κεντρική πλατεία αποτυπώνεται στις φωτογραφίες του «Ε».  Λιγοστές και ολιγομελείς παρέες πίνουν καφεδάκι στα καφέ της πλατείας. Λίγοι επίσης προτίμησαν πρωινό με μπουγάτσα στα μαγαζιά κάτω από τα πλατάνια στην αρχή της οδού Θερμοπυλών. Ελάχιστος κόσμος στα καφέ της Δαγκλή και στο Εμπορικό Κέντρο ενώ είναι νωρίς ακόμη για τσίπουρα και κρασάκια και κατά συνέπεια οι ταβέρνες είναι ανοιχτές περιμένοντας πελάτες κατά το μεσημεράκι. Η κίνηση είναι εμφανώς μειωμένη σε σχέση με άλλες ημέρες αλλά συνέβαλε και ο καιρός που το πήγαινε για βροχή και δεν προδιέθετε για βόλτες. Έτσι αποφεύχθηκε ο ….συνωστισμός

Πήρανε …αποστάσεις

Το μέτρο της απόστασης τηρήθηκε από τα καταστήματα. Τα τραπεζάκια έξω στοιχισμένα στις αποστάσεις που ορίστηκαν και όχι πάνω από 6 καρέκλες. Σύγχυση επικράτησε σχετικά με τους ημιυπαίρθριους αφού το ΦΕΚ βγήκε μόλις χθες και πολλοί δεν γνώριζαν τι ακριβώς ισχύει. Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρης Τσιακίρολγου σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ όσοι έχουν φισούνες στις πόρτες θεωρούνται ημιυπαίθριοι και μπορούν να βάλουν μεγαλύτερο αριθμό πελατών απ’ ότι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους που είναι ο μισός από τα τετραγωνικά του καταστήματος. Επίσης όπως έγινε γνωστό θα δοθεί δικαιοδοσία στους δημάρχους να χορηγούν διπλάσιο αριθμό τετραγωνικών κοινόχρηστων χώρων. Μια απόφαση του ΥΠΕΣ που αναμένεται αύριο.

 Δύσκολη η δουλειά με μάσκες

Η ίδια χαρακτήρισε σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο την επανεκκίνηση της εστίασης και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο για την παρασκευή του φαγητού όσο και κατά το σερβίρισμα: «Ναι όλα είναι εντελώς μουδιασμένα. Εμείς νιώθουμε σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Ο κόσμος βγήκε για καφέ  αλλά όχι τόσο μαζικά. Βέβαια δεν βοήθησε και ο καιρός αλλά γενικά ο κόσμος είναι συγκρατημένος. Σιγά σιγά θα βρούμε τους ρυθμούς μας αλλά η πραγματικότητα είναι δύσκολη. Τηρούμε όλα τα μέτρα σχολαστικά αλλά  είναι πολύ δύσκολο για να δουλεύουμε με μάσκες».

Τεχνικές προτάσεις για στοχευμένες πεζοδρομήσεις

Όπως ανέφερε η κα Τσιακίρογλου σε συνάντηση που είχαν με τον αντιδήμαρχο κ. Ζερενίδη κατέθεσαν τεχνικές προτάσεις που καταρτίστηκαν από συγκοινωνιολόγο και προτείνουν στοχευμένες λύσεις για πεζοδρομήσεις οδών ή άλλες όπου δεν υπάρχουν πλατιά πεζοδρόμια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κυκλοφοριακή μελέτη: Υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που δεν άνοιξαν… Δεν τους συμφέρει. Η εστίαση καθ’ όλη την διάρκεια της οικονομική κρίσης έβαλε πλάτη και στήριξε την οικονομία. Πρέπει τώρα να μας στηρίξει η κυβέρνηση. Τα μέτρα που εξήγγειλαν δεν μας ικανοποιούν κυρίως ως προς το αναπτυξιακό σκέλος  για τα δάνεια όπου γίνεται προτροπή στις τράπεζες. Δεν τις δεσμεύει η προτροπή», επισημαίνει η κα Τσιακίρογλου αναφερόμενη στα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν  από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Άνοιγμα εσωτερικών χώρων Εστίασης: Πρόταση ΠΑΣΚΕΔΙ για μεταφορά στις 5 Ιουνίου

Με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Κέντρων Διασκέδασης ζητά  το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος την Παρασκευή 5 Ιουνίου, αντί για τη Δευτέρα 15 Ιουνίου.

Η επιστολή εστάλη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και αναφέρει μεταξύ άλλων : «

Σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, θέλουμε να σημειώσουμε ένα βασικό πρόβλημα που προκύπτει για τον κλάδο: μια πολύ μεγάλη μερίδα καταστημάτων δεν διαθέτει τους απαραίτητους εξωτερικούς χώρους και τις προδιαγραφές με αποτέλεσμα να παραμένει ακόμα εν αναμονή, ενώ παράλληλα, ακόμα και τα καταστήματα με εξωτερικούς χώρους που έχουν ανοίξει, λόγω των ιδιαίτερων αυξομειώσεων των καιρικών συνθηκών της εποχής αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα λόγω της απαγόρευσης της χρήσης των εσωτερικών τους χώρων.

Ως εκ τούτου, κρίνουμε ως επείγουσα επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος την Παρασκευή 5 Ιουνίου, αντί για τη Δευτέρα 15 Ιουνίου.

Ο στόχος αυτής της πρότασής μας είναι διπλός: αφενός, να δώσει την ευκαιρία σε όλες τις επιχειρήσεις Εστίασης να αξιοποιήσουν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο υγιεινής και λειτουργίας που απαιτείται, όλους τους διαθέσιμους χώρους τους ανεξάρτητα από τα καιρικά φαινόμενα εν όψει και της απελευθέρωσης της εισόδου τουριστών στην Ελλάδα από τις 15/6. Αφετέρου να εκμεταλλευτούν το επερχόμενο τριήμερο (5-6-7 Ιουνίου) λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος, που αναμένεται να αποτελέσει σημαντική τόνωση για τον τζίρο τους εν μέσω τόσο αντίξοων συνθηκών».

Πρωινό με μπουγάτσα μετά από 2 μήνες…

Κάποια όμως δεν άνοιξαν
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…